Lees hier alles over zwarte knoflook.
Wat is zwarte knoflook?
Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook. Door het fermentatieproces is de knoflook zwart geworden. Een bol knoflook wordt ongeveer twee tot drie weken in een oven verwarmd voor het fermentatieproces.
Tijdens het fermentatieproces verandert niet alleen de kleur van de knoflook van wit naar zwart, maar krijgt het ook een andere smaak en textuur. Het is zachter qua smaak dan gewone knoflook, de knoflooksmaak is minder sterk. De smaak is wat zoeter en lijkt een beetje op soja en balsamico. De structuur is veel zachter en een beetje plakkeriger.
Waarvoor zwarte knoflook gebruiken?
Als je fan bent van de kookboeken van Ottolenghi, dan ben je dit vast al een keer tegengekomen.
Zwarte knoflook kun je gebruiken zoals normale knoflook, maar de knoflooksmaak is dus een stuk minder. Het geeft je gerecht wat meer een umami-smaak.
Het is heel geschikt voor sauzen en dips, zoals aioli, vinaigrette of mayonaise. Doordat de structuur zachter is, is het ook gemakkelijk smeerbaar. Hierdoor is het ook erg lekker als marinade.
Door de zachte smaak zou je het zelfs zo kunnen eten.
Hoe bewaren?
Bewaar je zwarte knoflook buiten de koelkast zolang je nog niet hebt geopend. Na opening kun je het beste in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje.
Waar zwarte knoflook kopen?
Zwarte knoflook is online gemakkelijk te verkrijgen, maar in een fysieke winkel helaas niet.
Je verwacht het misschien niet, maar ik koop mijn zwarte knoflook meestal bij de Xenos. De Xenos heeft best een leuke afdeling met allerlei etenswaren, waaronder ook deze knoflook.
Koop hier je zwarte knoflookbol:
Xenos
Albert Heijn
Jumbo – zwarte knoflookpoeder
Ook bij Crisp is het te koop, dit is een online supermarkt