Gek op speculoos? Dan wil je zeker weten ook zelf een keer deze speculoospasta maken!
Deze cookie spread is super zacht, romig en super lekker met de kruidige smaak van de speculooskoekjes. Het is ook nog eens zo makkelijk om te maken, dat dit snel je favoriete pasta wordt!
Speculoospasta maken
Heb jij al een keer speculoospasta gemaakt? Voor deze cookie spread (cookie butter), heb je maar een paar ingrediënten nodig en het is helemaal niet moeilijk om te maken. Je zou het natuurlijk ook zo in de winkel kunnen kopen, maar zelf maken is toch echt lekkerder. Echt!
Je kunt deze speculoosspread gebruiken voor op brood of als topping voor taarten, cupcakes en cakes. Of gewoon zo eten, het is verslavend lekker!
Het beste is om de spread te bewaren in een weckpotje (steriliseer wel even voor gebruik). Dan kun je de spread echt weken bewaren in de koelkast.
Cookie spread met speculoos
Voor deze pasta heb ik gekozen voor speculooskoekjes. Die zijn zo lekker en passen perfect bij een spread voor op brood of als topping.
Om een zijdezachte pasta te maken, doe je eerst de gemalen koekjes met een beetje golden syrup en water in een pan. Door het te verwarmen op laag vuur, smelten de koekjes en krijg je die mooie zachte textuur. Daarna doe je er nog kokosolie (in vaste vorm) en een beetje roomboter bij. Even laten afkoelen in de koelkast en het is direct klaar voor gebruik!
Liever een ander koekje gebruiken. Probeer dan deze pasta eens te maken met speculaasjes of oreo’s (voeg dan geen kaneel toe).
Speculoospasta helemaal vegan maken?
In dit recept gebruik ik nog een beetje ongezouten roomboter, maar dit kun je ook eenvoudig vervangen door kokosolie of door plantaardige boter, zoals margarine.
Cookie spread
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Hakmolen
- Pan
- Weckpot of andere bewaarpot
Ingrediënten
- 100 gram speculoos koekjes
- 60 ml water
- 2 eetlepels golden syrup
- 1/4 theelepel kaneel
- 55 gram kokosolie (biologisch en in vaste vorm)
- 30 gram ongezouten roomboter (in blokjes)
Instructies
- Hak de speculoos in een hakmolen tot zeer fijn.
- Doe de speculooskruimels, het water, de golden syrup en de kaneel in een pan. Zet op een laag voor en roer af en toe. De kruimels moeten helemaal opgelost zijn. Controleer dit door een beetje van het mengsel tussen je vingers te bewegen. Als je geen kruimels meer voelt, is het goed (mengsel moet helemaal glad zijn).
- Maak ondertussen de hakmolen schoon.
- Doe het speculoosmengsel in de hakmolen en voeg de kokosolie en de roomboter toe. Blijf mixen tot de kokosolie en de boter gesmolten zijn en alles goed is gemengd. Je moet een zijdezacht mengsel hebben op dit punt.
- Doe de spread direct in een weckpot en sluit af. Zet het in de koelkast, zodat de kokosolie en de boter weer hard kunnen worden.