Follow:
Hartig, Recepten, Sauzen, dips & dressings

Zelf ketchup maken

zelf tomatenketchup maken

Ketchup is niet iets waar je waarschijnlijk snel aan denkt om zelf te maken, maar dat is echt heel jammer, want zelfgemaakte ketchup is echt heerlijk. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, maar het kost wel even wat tijd. Gelukkig word je dan beloond met een hele lekkere ketchup.

ZELF KETCHUP MAKEN

Heel lang geleden zag ik een keer Jamie Oliver ketchup maken in één van zijn programma’s. Sinds ik dit programma zag, wilde ik al een keertje zelf ketchup maken, maar op de één of andere manier duurde het een paar jaar voordat ik het echt ging doen. Toen ik stapels tomaten zag liggen bij de groenteboer, besloot ik meteen om een kilo mee te nemen en eindelijk een keertje zelf ketchup te maken. En had ik dat maar eerder gedaan, want ik vind het echt heerlijk.

zelf ketchup maken

Voordat ik het recept hier online heb gezet, heb ik het een aantal keer getest en weer verbeterd. Het moet natuurlijk wel helemaal goed zijn. Het ene recept op internet zegt dat je de hele tomaten kunt gebruiken en de andere gebruikt het vruchtvlees met de zaden juist niet. Ik vind het zonde om het vruchtvlees allemaal weg te gooien en gebruik dus de gehele tomaat. Het leuke van zelf je sauzen maken, is natuurlijk ook dat je kunt bepalen wat je er wel en niet in doet.

De ketchup kun je een paar maanden bewaren in de koelkast, mits je een steriele glazen pot gebruikt met deksel. Giet de ketchup in de glazen pot, schroef de deksel erop en zet hem tien minuten op de kop. Daarna weer omdraaien en helemaal laten afkoelen. Daarna bewaren in de koelkast en je kunt er heel lang van genieten.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Zelf ketchup maken

Aantal 2 potten

Ingrediënten

 • 40 milliliter olijfolie
 • 100 gram ui
 • 2 tenen knoflook
 • 50 gram paprika
 • 500 gram tomaten (in blokjes)
 • 100 milliliter water
 • 2 blikjes tomatenpuree
 • 1/4 theelepel zout
 • 1/4 theelepel paprikapoeder
 • 1/4 theelepel gemberpoeder
 • 1/4 theelepel peper
 • 1/4 theelepel korianderpoeder
 • 1/4 theelepel kerriepoeder
 • 20 milliliter azijn
 • 10 milliliter citroensap
 • 5 milliliter worchestersaus
 • 30 gram riestuiker

Bereidingswijze

 1. Snijdt de ui, knoflook, paprika en tomaten in stukken.
 2. Zet een pan op het vuur met de olijfolie en voeg de ui en knoflook toe, fruit even aan en voeg dan de paprika en tomaten toe. Doe het water erbij en laat koken tot alles zacht is geworden.
 3. Doe alles in de blender of mix het met een staafmixer tot het een glad geheel is geworden.
 4. Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de specerijen toe en laat 30 minuten op een zacht vuur koken. Roer af en toe.
 5. Voeg daarna de azijn, citroensap, worchestersaus en de rietsuiker toe. Breng opnieuw aan de kook en laat nog minstens een halfuur tot een uur koken tot het dikker is geworden en lijkt op ketchup.
 6. Proef en breng op smaak waar nodig.
 7. Giet de ketchup in steriele glazen potten of flessen, laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

zelf ketchup maken


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

19 Comments

 • Reply Lynn

  Ik zou er zelf ook niet opgekomen zijn om het eens zelf te maken. Zeker het proberen waard denk ik.

  28 september 2017 at 11:47
  • Reply Danella

   Ja, gewoon een keertje proberen!

   28 september 2017 at 14:16
 • Reply Marla

  Nooit aan gedacht om zelf ketchup te maken. Ik denk wel dat ik er te lui voor ben om het ook echt te doen!!

  28 september 2017 at 11:54
  • Reply Danella

   Haha, dat gevoel herken ik wel ja. Dit recept stond ook al heeeeeeel erg lang bij mij op de planning hoor.

   28 september 2017 at 14:16
 • Reply Daphne

  Wat heerlijk! Ben echt gek op ketchup, dus dit wil ik ook zelf een keer proberen!

  28 september 2017 at 12:10
  • Reply Danella

   Leuk!

   28 september 2017 at 14:15
 • Reply nicole

  Ik schrik terug voor de grote hoeveelheid ingrediënten. Maar wel leuk dat je dit gewoon zelf kunt maken. tomatensoep kan ik wel from scratch maken.

  28 september 2017 at 13:00
  • Reply Danella

   Ja, je hebt wel wat ingrediënten en vooral veel smaakmakers nodig.

   28 september 2017 at 14:15
 • Reply Emmy

  In het recept van Jamie waar ik echt een hele dag druk mee was, zat erg veel basilicum. Dat vond lief de reden mij te vragen of ik het nooit meer wilde doen.;-) Dit recept ga ik wel een keer maken, want aan de ingrediënten te zien is alles veel meer in verhouding en een stuk sneller klaar. Lief moet er maar weer eens aan geloven Ben benieuwd wat ie hiervan zegt. 😉

  28 september 2017 at 14:50
 • Reply Girls-Things

  Wat ontzettend grappig en leuk! Leuk om eens te proberen.

  28 september 2017 at 20:21
  • Reply Danella

   Bedankt!

   2 oktober 2017 at 00:43
 • Reply Laura

  Ik heb pas een boekje bij Hema gekocht om recepten in op te schrijven, dit recept komt er zeker tussen te zitten?

  28 september 2017 at 21:51
  • Reply Danella

   Wat leuk! Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd naar dat boekje;).

   2 oktober 2017 at 00:43
 • Reply Miss K

  Heb nog nooit dit receptje gemaakt! Dank je wel. Ga het ook eens proberen

  29 september 2017 at 20:51
  • Reply Danella

   Leuk!

   2 oktober 2017 at 00:41
 • Reply Kristof

  Ben eigenlijk blij dat ik dit lees. Heb er nooit aan gedacht om dit zelf te maken eerlijk gezegd… Als het weer wat slechter wordt dan maak ik het eens met mijn zoontjes. Die eten heeeeel graag ketchup!

  1 oktober 2017 at 16:55
  • Reply Danella

   Wat leuk!

   2 oktober 2017 at 00:41
 • Reply Bouchra

  Ik heb het nog niet eerder gemaakt. Maar bedankt voor het delen.

  2 oktober 2017 at 09:48
 • Reply Elsemieke

  Dit klinkt goed. Ik ga het snel eens zelf uitproberen!

  2 oktober 2017 at 15:23
 • Leave a Reply