Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Zelf ketchup maken
Hartig

Zelf ketchup maken

28 september 20179 oktober 2017 19 comments

Ketchup is niet iets waar je waarschijnlijk snel aan denkt om zelf te maken, maar dat is echt heel jammer, want zelfgemaakte ketchup is echt heerlijk. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, maar het kost wel even wat tijd. Gelukkig word je dan beloond met een hele lekkere ketchup.

ZELF KETCHUP MAKEN

Heel lang geleden zag ik een keer Jamie Oliver ketchup maken in één van zijn programma’s. Sinds ik dit programma zag, wilde ik al een keertje zelf ketchup maken, maar op de één of andere manier duurde het een paar jaar voordat ik het echt ging doen. Toen ik stapels tomaten zag liggen bij de groenteboer, besloot ik meteen om een kilo mee te nemen en eindelijk een keertje zelf ketchup te maken. En had ik dat maar eerder gedaan, want ik vind het echt heerlijk.

zelf ketchup maken

Voordat ik het recept hier online heb gezet, heb ik het een aantal keer getest en weer verbeterd. Het moet natuurlijk wel helemaal goed zijn. Het ene recept op internet zegt dat je de hele tomaten kunt gebruiken en de andere gebruikt het vruchtvlees met de zaden juist niet. Ik vind het zonde om het vruchtvlees allemaal weg te gooien en gebruik dus de gehele tomaat. Het leuke van zelf je sauzen maken, is natuurlijk ook dat je kunt bepalen wat je er wel en niet in doet.

De ketchup kun je een paar maanden bewaren in de koelkast, mits je een steriele glazen pot gebruikt met deksel. Giet de ketchup in de glazen pot, schroef de deksel erop en zet hem tien minuten op de kop. Daarna weer omdraaien en helemaal laten afkoelen. Daarna bewaren in de koelkast en je kunt er heel lang van genieten.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

zelf tomatenketchup maken

Zelf ketchup maken

www.volgdekruimels.nl
Nog geen beoordelingen
Recept afdrukken Pin recept
HOEVEELHEID: 2 potten

Ingrediënten
  

  • 40 milliliter olijfolie
  • 100 gram ui
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram paprika
  • 500 gram tomaten (in blokjes)
  • 100 milliliter water
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel peper
  • 1/4 theelepel korianderpoeder
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • 20 milliliter azijn
  • 10 milliliter citroensap
  • 5 milliliter worchestersaus
  • 30 gram riestuiker

Instructies
 

  • Snijdt de ui, knoflook, paprika en tomaten in stukken.
  • Zet een pan op het vuur met de olijfolie en voeg de ui en knoflook toe, fruit even aan en voeg dan de paprika en tomaten toe. Doe het water erbij en laat koken tot alles zacht is geworden.
  • Doe alles in de blender of mix het met een staafmixer tot het een glad geheel is geworden.
  • Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de specerijen toe en laat 30 minuten op een zacht vuur koken. Roer af en toe.
  • Voeg daarna de azijn, citroensap, worchestersaus en de rietsuiker toe. Breng opnieuw aan de kook en laat nog minstens een halfuur tot een uur koken tot het dikker is geworden en lijkt op ketchup.
  • Proef en breng op smaak waar nodig.
  • Giet de ketchup in steriele glazen potten of flessen, laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten!

zelf ketchup maken


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

ketchupsaustomaten

Related Posts

Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier
Pasta met ricotta en tomaat
Pasta met ricotta en tomaat
Frambozencurd
Frambozencurd

Berichtnavigatie

Stoofvlees met Vlaamse frieten
Pompoennacho’s

19 comments

  1. Lynn schreef:
    28 september 2017 om 11:47

    Ik zou er zelf ook niet opgekomen zijn om het eens zelf te maken. Zeker het proberen waard denk ik.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      28 september 2017 om 14:16

      Ja, gewoon een keertje proberen!

      Beantwoorden
  2. Marla schreef:
    28 september 2017 om 11:54

    Nooit aan gedacht om zelf ketchup te maken. Ik denk wel dat ik er te lui voor ben om het ook echt te doen!!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      28 september 2017 om 14:16

      Haha, dat gevoel herken ik wel ja. Dit recept stond ook al heeeeeeel erg lang bij mij op de planning hoor.

      Beantwoorden
  3. Daphne schreef:
    28 september 2017 om 12:10

    Wat heerlijk! Ben echt gek op ketchup, dus dit wil ik ook zelf een keer proberen!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      28 september 2017 om 14:15

      Leuk!

      Beantwoorden
  4. nicole schreef:
    28 september 2017 om 13:00

    Ik schrik terug voor de grote hoeveelheid ingrediënten. Maar wel leuk dat je dit gewoon zelf kunt maken. tomatensoep kan ik wel from scratch maken.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      28 september 2017 om 14:15

      Ja, je hebt wel wat ingrediënten en vooral veel smaakmakers nodig.

      Beantwoorden
  5. Emmy schreef:
    28 september 2017 om 14:50

    In het recept van Jamie waar ik echt een hele dag druk mee was, zat erg veel basilicum. Dat vond lief de reden mij te vragen of ik het nooit meer wilde doen.;-) Dit recept ga ik wel een keer maken, want aan de ingrediënten te zien is alles veel meer in verhouding en een stuk sneller klaar. Lief moet er maar weer eens aan geloven Ben benieuwd wat ie hiervan zegt. 😉

    Beantwoorden
  6. Girls-Things schreef:
    28 september 2017 om 20:21

    Wat ontzettend grappig en leuk! Leuk om eens te proberen.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      2 oktober 2017 om 00:43

      Bedankt!

      Beantwoorden
  7. Laura schreef:
    28 september 2017 om 21:51

    Ik heb pas een boekje bij Hema gekocht om recepten in op te schrijven, dit recept komt er zeker tussen te zitten?

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      2 oktober 2017 om 00:43

      Wat leuk! Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd naar dat boekje;).

      Beantwoorden
  8. Miss K schreef:
    29 september 2017 om 20:51

    Heb nog nooit dit receptje gemaakt! Dank je wel. Ga het ook eens proberen

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      2 oktober 2017 om 00:41

      Leuk!

      Beantwoorden
  9. Kristof schreef:
    1 oktober 2017 om 16:55

    Ben eigenlijk blij dat ik dit lees. Heb er nooit aan gedacht om dit zelf te maken eerlijk gezegd… Als het weer wat slechter wordt dan maak ik het eens met mijn zoontjes. Die eten heeeeel graag ketchup!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      2 oktober 2017 om 00:41

      Wat leuk!

      Beantwoorden
  10. Bouchra schreef:
    2 oktober 2017 om 09:48

    Ik heb het nog niet eerder gemaakt. Maar bedankt voor het delen.

    Beantwoorden
  11. Elsemieke schreef:
    2 oktober 2017 om 15:23

    Dit klinkt goed. Ik ga het snel eens zelf uitproberen!

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Oosterse kip met rijst

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved