Follow:
Basisrecept (zoet), How to's, Informatief, Recepten, Sauzen & toppings, Zoet, Zonder oven

Zelf ganache maken

zelf chocolade ganache maken

Eén van de makkelijkste recepten is die voor ganache, maar wat is het ook lekker en ik gebruik het heel erg vaak. Ganache kun je gebruiken als vulling voor een taart, topping voor een cupcake, om een drip cake te maken, je kunt het opspuiten, voor een glazuur op een taart of cake en ga zo maar door.

In dit artikel heb ik een recept voor witte-, melk- en pure chocolade ganache, vertel ik je meer hoe je het kunt gebruiken en natuurlijk heb ik nog wat tips!

ZELF GANACHE MAKEN

Ganache kun je maken van pure-, melk- en witte chocolade. Je maakt het allemaal op dezelfde manier, maar de verhoudingen zijn wel iets anders. Melk- en witte chocolade zijn al iets romiger en daarom zit er wat minder slagroom in. Hoe lichter de chocolade, hoe minder slagroom in verhouding.

pure chocolade

Hak je chocolade eerst in stukjes, dan smelt het beter en sneller. 

Tips

Je slagroom hoeft niet te koken, maar moet wel goed heet zijn als je het over de chocolade giet. Hak je chocolade altijd in kleine stukjes, of gebruik chocoladedruppels, want anders duurt het te lang voordat je chocolade is gesmolten en dan is je slagroom alweer afgekoeld. Ga niet direct roeren als je de slagroom over de chocolade hebt gegoten, maar wacht even. Zodra je begint te roeren gaat je mengsel sneller afkoelen, als je het even laat staan is de meeste chocolade sneller gesmolten.

Wil je de ganache luchtig kloppen? Wacht dan niet te lang hiermee. Je mengsel moet koud zijn, maar nog wel enigszins vloeibaar. Wacht je te lang, dan is het mengsel weer hard en kun je het niet zo goed luchtig kloppen.

Breng je ganache nog verder op smaak met specerijen en een beetje zout. Chili en chocolade gaan altijd goed samen en een snufje chilipoeder is erg lekker.

chocolade ganache zelf maken

Wat kun je er allemaal mee?

Ganache is heel erg lekker en veelzijdig en wordt daarom ook heel veel gebruikt. Zoals ik al eerder zei kun je het gebruiken als vulling voor in een taart of topping op een cupcake, maar je kunt het ook over een cake of taart gieten als glazuur, opspuiten voor decoratie of heerlijke truffels mee maken.

Wil je het gebruiken als glazuur over een taart of een cake? Voeg dan na het smelten van je chocolade een beetje boter toe (ongeveer twintig gram per honderd gram slagroom). Het blijft dan mooi vloeibaar, maar is wel iets dikker en daarnaast houdt het de mooie glans. Giet geen hete ganache over een taart, maar wacht even tot het een beetje is afgekoeld, maar nog wel vloeibaar genoeg is.

zelf chocolade ganache maken

Ganache kun je ook opspuiten, daarvoor moet het mengsel eerst helemaal afgekoeld zijn. Zet de ganache na het mengen in de koelkast en wacht tot het helemaal koud en hard is geworden (makkelijkste is het om dit te doen in de spuitzak). Spuit daarna je decoraties op je taart, cake, koekje, cupcake of wat je ook hebt gemaakt. Het kan soms wat moeilijk gaan, omdat het te koud is, dan moet je nog even wachten tot het iets op kamertemperatuur is gekomen.

Wil je ganache gebruiken als vulling of topping op een cupcake? Dan kun je het het beste eerst nog even opkloppen met een mixer. Dan wordt het lekker luchtig, net als slagroom, en is het minder zwaar en machtig. Zet na het mengen de kom in de koelkast en laat het afkoelen. Het moet niet helemaal hard worden, maar nog wel wat vloeibaar. Klop het met een mixer tot een luchtig mengsel.

Om truffels te maken moet je ook weer wat boter toevoegen, maar laat je het mengsel helemaal hard worden in de koelkast. Haal er met een lepel wat mengsel eruit en maak er een bolletje van, rol deze door geraspte kokos, cacaopoeder, gehakte nootjes, disco-dip en maak de truffels.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Ganache

Ingrediënten

Pure chocoladeganache:

 • 100 milliliter slagroom
 • 100 gram pure chocolade

Melk chocoladeganache:

 • 100 milliliter slagroom
 • 150 gram melk chocolade

Witte chocoladeganache:

 • 100 milliliter slagroom
 • 200 gram witte chocolade

Bereidingswijze

 1. Verwarm de slagroom in een pannetje of in de magnetron. Het hoeft niet te koken, maar moet wel goed heet zijn.

 2. Hak de chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom. 

 3. Giet de slagroom over de chocolade en wacht een paar minuten tot de chocolade al een beetje is gesmolten. Ga dan voorzichtig roeren tot de chocolade is gesmolten en het een geheel is geworden. 

recept zelf ganache maken


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Lodi

  Wat lekker! Ik moet echt vaker gaan bakken, ik heb het al weer door 🙂

  7 november 2017 at 09:53
 • Reply Marjolein

  Wat maak je altijd een heelrlijke gerechten, jammie Ik krijg spontaan zin om te gaan bakken!

  7 november 2017 at 12:18
 • Reply nicole

  Ik vind Ganache altijd zo’n mooi woord : ) Fijn dat je dit ook gewoon zelf kunt maken. Dank voor het recept!

  7 november 2017 at 13:06
 • Reply Lien

  MMMMM, die foto van die chocoladestukken! Tasje koffie erbij en gaan! 😉 Haha!

  7 november 2017 at 19:21
 • Reply Custodia

  Klinkt heel chic en het ziet heerlijk uit, knap dat je het zelf kan maken ✨

  7 november 2017 at 19:36
 • Leave a Reply