Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Zelf bramenjam maken
Recepten

Zelf bramenjam maken

18 augustus 20178 november 2017 10 comments

Het is eindelijke weer bramentijd en m’n ouders hebben een prachtige struik in hun tuin staan, waar we elk jaar weer heel wat bramen vanaf kunnen halen. M’n oma maakte vroeger altijd al bramenjam, nu m’n moeder en inmiddels heb ik het ook weer geleerd. Een recept die niet kan mislukken voor heerlijke bramenjam!

ZELF BRAMENJAM MAKEN

De struik van m’n ouders levert elk jaar weer heel veel bramen en dit is natuurlijk de tijd om bramen te gaan plukken. Pas wel op als je dat doet in de natuur, bijvoorbeeld in het bos of in de duinen, want je kunt er een (hoge) boete voor krijgen. Het plukken van bramen wordt gezien als stroperij, want je neemt eten weg voor de dieren die er leven, en dat kan een hele hoge boete opleveren.

Maar kun jij wel legaal aan bramen komen, dan moet je zeker deze bramenjam eens maken. M’n oma en moeder maakte vroeger altijd al bramenjam en nu maak ik het weer met m’n moeder. Zij en m’n zusje zijn verslaafd aan bramentaart en hier moet altijd een laagje bramenjam tussen. Je kunt je voorstellen dat er heel wat jam doorheen gaat bij ons, want het moet natuurlijk ook nog door de yoghurt, op brood en ga zo maar door. We hebben dan ook nooit genoeg bramen.

zelf bramenjam maken

Als eerste wassen we de bramen in water met zout, dit zorgt ervoor dat alles helemaal schoon is. Wat het precies doet, ik weet het eigenlijk ook niet, maar m’n oma deed het zo en wij dus ook. Daarna kook je de bramen tot ze zacht zijn geworden. Wil je jam met stukjes, dan kun je direct verder, maar wil je een gladde jam, dan zul je het eerst moeten zeven. Wij gebruiken hiervoor een passeerzeef, maar je kunt het ook met de hand doen. Gebruik dan een lepel en een vergiet en druk de bramen erdoorheen. Dan is het tijd om de suiker toe te voegen. Weeg eerst hoeveel bramen je hebt na het zeven (of direct nadat ze zacht zijn geworden voor jam met stukjes) en voeg dan 3/4 van het gewicht in suiker toe. En dan moet het inkoken tot het de gewenste dikte heeft.

Wij gebruiken geen geleisuiker bij het maken van bramenjam. Dit is echt niet nodig. Bramen bevatten heel veel pectine en het is niet nodig om er extra aan toe te voegen door middel van de geleisuiker. De pectine is nodig om de bramenjam dikker te maken en omdat bramen heel veel pectine bevatten, kun je gewone kristalsuiker gebruiken.

De jam kun je een lang bewaren, zeker een halfjaar tot een jaar. Bewaar het altijd in steriele potten en op een donkere plek. Ongeopende potten jam kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Bewaar de jam in de koelkast, zodra de pot open gemaakt is.

bramenjam

INGREDIENTENLIJST & ZO MAAK JE HET

tips voor jam

Zelf bramenjam maken

www.volgdekruimels.nl
5 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
HOEVEELHEID: 2 potten

Ingrediënten
  

  • 850 gram bramen
  • 480 gram kristalsuiker (3/4 van het gewicht na het zeven, kan dus verschillend zijn. Weeg de bramen na het zeven en voeg dan 3/4 van het gewicht toe in suiker.)

Instructies
 

  • Was de bramen met ruim water en zout en spoel ze goed af. Laat ze goed uitlekken.
  • Zet een pan met dikke bodem met de bramen op het vuur en breng aan de kook. Kook ze een aantal minuten tot de bramen zacht zijn.
  • Zeef de bramen en weeg ze, voeg 3/4 van het gewicht in suiker toe.
  • Zet opnieuw op het vuur en breng aan de kook. Laat het voorzichtig doorpruttelen tot het dikker begint te worden.
  • Doe de stollingstest om te kijken of de bramenjam klaar is. Leg hiervoor een schaaltje of lepel in de koelkast, haal hem uit de koelkast en giet er een klein beetje jam op. Stolt de jam binnen een minuut, krijgt hij een velletje, dan is je jam klaar.
  • Giet de jam in steriele potten en laat afkoelen.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

bramenjam


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

bramenjam

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Tortano – gevuld Italiaans brood
Dulce de leche met gecondenseerde melk

10 comments

  1. nicole schreef:
    18 augustus 2017 om 08:56

    Dit recept komt als geroepen want we hebben hier best veel bramen! En die kan ik niet allemaal gewoon opeten.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      18 augustus 2017 om 12:29

      Ah leuk, succes!

      Beantwoorden
  2. Lodi schreef:
    18 augustus 2017 om 09:32

    Heerlijk! Ik ben dol op zelf gemaakte jam! En goed ook dat je naast suiker geen extra’s er meer bij doet. Ik ben het met je eens dat dit niet nodig is.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      18 augustus 2017 om 12:29

      Soms vind ik het wel lekker om er wat extra smaken bij toe te voegen, maar bij bramen is dat echt niet nodig. Zo lekker!

      Beantwoorden
  3. Lianne schreef:
    18 augustus 2017 om 12:04

    Mmmh, ik ben dol op jam en vooral de homemade varianten zijn heerlijk! 🙂 Lekker een fruitsmaak ipv allerlei toegevoegde zaken.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      18 augustus 2017 om 12:29

      Dat vind ik ook het lekkerste aan zelfgemaakte jam. En het is ook nog eens super lang houdbaar!

      Beantwoorden
  4. Beau Bewust schreef:
    18 augustus 2017 om 13:50

    Perfect timing. Afgelopen week heel veel bramen geplukt. Ik ga hier van het weekend mee aan de slag! 🙂

    Beantwoorden
  5. Suzanna schreef:
    18 augustus 2017 om 15:58

    Wat een ontzettend leuk artikel! Zelf ben ik minder fan van bramen maar ik durf te wedden dat het recept ook wel werkt met frambozen. Alhoewel je daar misschien wel geleisuiker aan toe moet voegen. Het wordt eindelijk tijd om eens wat lekker fruit te gaan plukken bij een fruitboomgaard!

    Beantwoorden
  6. wendy schreef:
    18 augustus 2017 om 16:09

    Aahhhh ziet er heerlijk uit! Zelf maken is toch net altijd lekkerde 🙂

    XxX

    Beantwoorden
  7. Kevin schreef:
    18 augustus 2017 om 17:06

    Ziet er echt heerlijk uit. Zelf gemaakte jam is altijd wat lekkerder. Niet zo chemisch, maar ik ben niet zo’n keukenprins 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Kinder Bueno tiramisu
Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved