Het is eindelijke weer bramentijd en m’n ouders hebben een prachtige struik in hun tuin staan, waar we elk jaar weer heel wat bramen vanaf kunnen halen. M’n oma maakte vroeger altijd al bramenjam, nu m’n moeder en inmiddels heb ik het ook weer geleerd. Een recept die niet kan mislukken voor heerlijke bramenjam!
ZELF BRAMENJAM MAKEN
De struik van m’n ouders levert elk jaar weer heel veel bramen en dit is natuurlijk de tijd om bramen te gaan plukken. Pas wel op als je dat doet in de natuur, bijvoorbeeld in het bos of in de duinen, want je kunt er een (hoge) boete voor krijgen. Het plukken van bramen wordt gezien als stroperij, want je neemt eten weg voor de dieren die er leven, en dat kan een hele hoge boete opleveren.
Maar kun jij wel legaal aan bramen komen, dan moet je zeker deze bramenjam eens maken. M’n oma en moeder maakte vroeger altijd al bramenjam en nu maak ik het weer met m’n moeder. Zij en m’n zusje zijn verslaafd aan bramentaart en hier moet altijd een laagje bramenjam tussen. Je kunt je voorstellen dat er heel wat jam doorheen gaat bij ons, want het moet natuurlijk ook nog door de yoghurt, op brood en ga zo maar door. We hebben dan ook nooit genoeg bramen.
Als eerste wassen we de bramen in water met zout, dit zorgt ervoor dat alles helemaal schoon is. Wat het precies doet, ik weet het eigenlijk ook niet, maar m’n oma deed het zo en wij dus ook. Daarna kook je de bramen tot ze zacht zijn geworden. Wil je jam met stukjes, dan kun je direct verder, maar wil je een gladde jam, dan zul je het eerst moeten zeven. Wij gebruiken hiervoor een passeerzeef, maar je kunt het ook met de hand doen. Gebruik dan een lepel en een vergiet en druk de bramen erdoorheen. Dan is het tijd om de suiker toe te voegen. Weeg eerst hoeveel bramen je hebt na het zeven (of direct nadat ze zacht zijn geworden voor jam met stukjes) en voeg dan 3/4 van het gewicht in suiker toe. En dan moet het inkoken tot het de gewenste dikte heeft.
Wij gebruiken geen geleisuiker bij het maken van bramenjam. Dit is echt niet nodig. Bramen bevatten heel veel pectine en het is niet nodig om er extra aan toe te voegen door middel van de geleisuiker. De pectine is nodig om de bramenjam dikker te maken en omdat bramen heel veel pectine bevatten, kun je gewone kristalsuiker gebruiken.
De jam kun je een lang bewaren, zeker een halfjaar tot een jaar. Bewaar het altijd in steriele potten en op een donkere plek. Ongeopende potten jam kun je het beste buiten de koelkast bewaren. Bewaar de jam in de koelkast, zodra de pot open gemaakt is.
INGREDIENTENLIJST & ZO MAAK JE HET
Zelf bramenjam maken
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 850 gram bramen
- 480 gram kristalsuiker (3/4 van het gewicht na het zeven, kan dus verschillend zijn. Weeg de bramen na het zeven en voeg dan 3/4 van het gewicht toe in suiker.)
Instructies
- Was de bramen met ruim water en zout en spoel ze goed af. Laat ze goed uitlekken.
- Zet een pan met dikke bodem met de bramen op het vuur en breng aan de kook. Kook ze een aantal minuten tot de bramen zacht zijn.
- Zeef de bramen en weeg ze, voeg 3/4 van het gewicht in suiker toe.
- Zet opnieuw op het vuur en breng aan de kook. Laat het voorzichtig doorpruttelen tot het dikker begint te worden.
- Doe de stollingstest om te kijken of de bramenjam klaar is. Leg hiervoor een schaaltje of lepel in de koelkast, haal hem uit de koelkast en giet er een klein beetje jam op. Stolt de jam binnen een minuut, krijgt hij een velletje, dan is je jam klaar.
- Giet de jam in steriele potten en laat afkoelen.
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor alle recepten naar de receptenindex!
Dit recept komt als geroepen want we hebben hier best veel bramen! En die kan ik niet allemaal gewoon opeten.
Ah leuk, succes!
Heerlijk! Ik ben dol op zelf gemaakte jam! En goed ook dat je naast suiker geen extra’s er meer bij doet. Ik ben het met je eens dat dit niet nodig is.
Soms vind ik het wel lekker om er wat extra smaken bij toe te voegen, maar bij bramen is dat echt niet nodig. Zo lekker!
Mmmh, ik ben dol op jam en vooral de homemade varianten zijn heerlijk! 🙂 Lekker een fruitsmaak ipv allerlei toegevoegde zaken.
Dat vind ik ook het lekkerste aan zelfgemaakte jam. En het is ook nog eens super lang houdbaar!
Perfect timing. Afgelopen week heel veel bramen geplukt. Ik ga hier van het weekend mee aan de slag! 🙂
Wat een ontzettend leuk artikel! Zelf ben ik minder fan van bramen maar ik durf te wedden dat het recept ook wel werkt met frambozen. Alhoewel je daar misschien wel geleisuiker aan toe moet voegen. Het wordt eindelijk tijd om eens wat lekker fruit te gaan plukken bij een fruitboomgaard!
Aahhhh ziet er heerlijk uit! Zelf maken is toch net altijd lekkerde 🙂
XxX
Ziet er echt heerlijk uit. Zelf gemaakte jam is altijd wat lekkerder. Niet zo chemisch, maar ik ben niet zo’n keukenprins 😉
Ik heb een grote pruimen boom en doe de bramen door de pruimen heen. Geeft een heerlijke frisse jam. Ook alleen suiker erbij! 😋