Follow:
Geen categorie

Yoghurtcake met blauwe bessen en citroen

cake met yoghurt en blauwe bessen

Yoghurt en cake, dat gaat heel goed samen. Vooral als je het dan ook nog gaat combineren met blauwe bessen en citroen. Het resultaat is een heerlijke frisse yoghurtcake met blauwe bessen en een glazuurlaag met citroen.

FRISSE YOGHURTCAKE MET BLAUWE BESSEN

Afgelopen weekend was ik een weekendje weg naar Dwingeloo. Brechtje kwam ook een dag langs en nam deze cake mee. En natuurlijk moest ik het recept wel delen, want hij was ontzettend lekker! Ideaal voor bij de koffie, tussendoortje op je werk of gewoon omdat je er zin in hebt.

De cake wordt lekker smeuïg en zacht door de yoghurt en je hebt minder roomboter nodig om het te bakken. Vet je bakvorm wel altijd in met wat boter, zodat de cake niet vast blijft plakken.

yoghurtcake met blauwe bessen en citroen

Om te zorgen dat de blauwe bessen niet allemaal naar beneden zakken heb ik nog een handige tip voor je. Bedek ze met een dun laagje bloem voordat je ze door het beslag mengt. Hierdoor zakken ze minder snel door het warme cakebeslag in de oven. Helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar hierdoor heb je niet een laag bessen op de bodem liggen.

Gebruik altijd een spatel voor het mengen en niet ene mixer. Met een mixer is het mogelijk dat je de bessen kapot maakt.

Je maakt het glazuur met citroensap, de geraspte schil van de citroen en wat poedersuiker. Wacht tot je cake helemaal is afgekoeld voordat je het glazuur erover giet. Doe je dit niet? Dan smelt het glazuur en loopt het er zo vanaf.

De cake kun je een paar dagen bewaren in een afgesloten bak of afgedekt met folie. Maar waarschijnlijk hoef je dit niet een paar dagen te bewaren en is hij zo op!

Ingrediënten & bereidingswijze

Yoghurtcake met blauwe bessen en citroen


Aantal 1 cake

Ingrediënten

  • 100 gram roomboter (ongezouten) (op kamertemperatuur)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 milliliter yoghurt
  • 200 gram bloem (+ 1 eetlepel extra)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 150 gram blauwe bessen (of bosbessen)
  • 1 citroen
  • 45 gram poedersuiker (misschien wat meer)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de cakevorm in met wat boter.

  2. Klop de roomboter en de suiker luchtig en voeg daarna de eieren één voor één toe. Zorg dat elk ei goed is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.

  3. Voeg daarna de vanille-extract en de yoghurt toe. Mix tot alles is gemengd. Voeg tot slot de bloem, bakpoeder en zout toe en mix opnieuw.

  4. Doe de bessen in een schaal en doe er één eetlepel bloem bij. Schudt tot ze bedekt zijn met een laagje bloem. Spatel ze daarna door het cakebeslag. 

  5. Giet het beslag in de cakevorm en bak af in ongeveer 45 tot 50 minuten in de oven. 

  6. Laat de cake helemaal afkoelen.

  7. Rasp de helft van de citroen en knijp de citroen uit. Meng de poedersuiker met het citroensap en de geraspte schil tot je een lobbige saus krijgt. Is het nog te dun? Voeg dan wat meer poedersuiker toe. 

  8. Smeer het glazuur uit over de cake.

yoghurtcake met blauwe bessen


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply