Yoghurt en cake: een perfecte combinatie. Vooral als je het ook nog gaat combineren met blauwe bessen en citroen. Het resultaat is een heerlijke en frisse yoghurtcake met blauwe bessen en een glazuurlaag van citroen.
Door yoghurt door het cakebeslag te doen, wordt de cake heerlijk smeuïg en zacht. Daarnaast heb je ook een stuk minder roomboter nodig, dus het is iets gezonder.
Yoghurtcake met blauwe bessen en citroen
Cake met blauwe bessen vind ik zo’n fijne combinatie. Het lekkerste is om verse blauwe bessen te gebruiken als ze in het seizoen zijn (ongeveer vanaf juni tot en met september).
Mocht je nou geen verse blauwe bessen kunnen krijgen, dan zijn die uit de diepvries ook prima. Houdt er dan wel rekening mee dat het beslag iets vochtiger kan worden en dat je minder yoghurt moet toevoegen (ongeveer 20 à 30 ml minder). Wanneer je blauwe bessen uit de diepvries gebruikt moet je daarom niet direct alle yoghurt toevoegen. Je kunt beter later tijdens het mixen nog wat toevoegen wanneer het beslag iets te droog is.
Vet je bakvorm heel goed in met boter of met een inbakspray. Deze stap moet je zeker niet overslaan, want dan krijg je de yoghurtcake er waarschijnlijk niet helemaal goed uit.
Om te zorgen dat de blauwe bessen niet allemaal naar beneden zakken heb ik nog een handige tip voor je. Bedek ze met een dun laagje bloem voordat je ze door het beslag mengt. Hierdoor zakken ze minder snel door het warme cakebeslag in de oven. Helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar hierdoor heb je niet een laag bessen op de bodem liggen.
Gebruik altijd een spatel voor het mengen en niet een mixer. Met een mixer is het mogelijk dat je de bessen kapot maakt.
Je maakt het glazuur met citroensap, de geraspte schil van de citroen en wat poedersuiker. Wacht tot je cake helemaal is afgekoeld voordat je het glazuur erover giet. Doe je dit niet? Dan smelt het glazuur en loopt het er zo vanaf.
De cake kun je een paar dagen bewaren in een afgesloten bak of afgedekt met folie. Maar waarschijnlijk hoef je dit niet een paar dagen te bewaren en is hij zo op!
Yoghurtcake met blauwe bessen en citroen
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Beslagkom
- Mixer
- 1 Bakvorm + bakpapier
Ingrediënten
- 100 gram roomboter (ongezouten) (op kamertemperatuur)
- 200 gram kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 150 milliliter yoghurt
- 200 gram bloem (+ 1 eetlepel extra)
- 2 theelepels bakpoeder
- snufje zout
- 150 gram blauwe bessen (of bosbessen)
- 1 citroen
- 45 gram poedersuiker (misschien wat meer)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de cakevorm in met wat boter.
- Klop de roomboter en de suiker luchtig en voeg daarna de eieren één voor één toe. Zorg dat elk ei goed is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.
- Voeg daarna de vanille-extract en de yoghurt toe. Mix tot alles is gemengd. Voeg tot slot de bloem, bakpoeder en zout toe en mix opnieuw.
- Doe de bessen in een schaal en doe er één eetlepel bloem bij. Schudt tot ze bedekt zijn met een laagje bloem. Spatel ze daarna door het cakebeslag.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak af in ongeveer 45 tot 50 minuten in de oven.
- Laat de cake helemaal afkoelen.
- Rasp de helft van de citroen en knijp de citroen uit. Meng de poedersuiker met het citroensap en de geraspte schil tot je een lobbige saus krijgt. Is het nog te dun? Voeg dan wat meer poedersuiker toe.
- Smeer het glazuur uit over de cake.