Print
zoete recepten

Citroentaart met merengue


Aantal 1 taart

Ingrediënten

Harde wenerdeeg

  • 175 gram bloem
  • 100 gram koude roomboter (ongezouten)
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1/2 ei (misschieni iets meer als het heel droog is)
  • snufje zout

Lemon curd

  • 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 90 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter (ongezouten)

Merengue

  • 50 gram eiwit
  • 40 gram poedersuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 40 gram water

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten voor de harde wenerdeeg. Leg het deeg minstens een halfuur in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.

  2. Vet de bakvorm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm ermee, prik met een vork een paar gaten in het deeg. Leg er een vel bakpapier op en doe er blinde vulling in (bijvoorbeeld keramische bollen, rijst of bonen). 

  3. Bak het deeg tien minuten in de oven. Verwijder de blinde vulling en het bakpapier. Bak daarna nog ongeveer twintig tot dertig minuten tot het goudbruin is geworden.

  4. Maak ondertussen de lemon curd. Rasp één helft van 1 citroen en knijp de citroen uit voor 100 milliliter citroensap. 

  5. Doe de citroensap met de kristalsuiker en de eieren in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat zacht doorkoken tot het een lobbige massa is geworden. Haal van het vuur af en voeg de roomboter toe. Blijf roeren tot het gemengd is.

  6. Schenk de lemoncurd in de taartvorm en laat opstijven.

  7. Ga verder met de merengue. Weeg de eiwitten af en voeg de poeder suiker toe. Klop de eiwitten op tot ze stijf worden en steeds meer in volume groeien. 

  8. Doe ondertussen het water met de kristalsuiker in een pannetje en breng voorzichtig aan de kook tot het een heldere vloeistof is geworden.

  9. Giet het suikerwater voorzichtig bij de eiwitten terwijl de keukenmachine blijft door kloppen. Giet het water aan de zijkant erbij, zodat het niet in het rond gaat vliegen (pas op, het is heel erg heet). 

  10. Laat de keukenmachine nu draaien tot het schuim is afgekoeld, ongeveer op lauwe temperatuur, en stevig is geworden. 

  11. Spuit de merengue op de taart, brand aan met een brander en serveer meteen.