Print
bao buns stoommandje

Gestoomde bao buns


Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 30 minutes
Rijstijd 1 hour 30 minutes
Totale tijd 50 minutes
Aantal 16 broodjes

Ingrediƫnten

  • 150 milliliter warm water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gist (7 gram)
  • 500 gram bloem
  • snufje zout
  • 50 milliliter melk
  • 1 eetlepel olie (+ extra voor insmeren)
  • 1 theelepel azijn (witte wijnazijn of rijstazijn)

Bereidingswijze

  1. Doe de suiker en het gist bij het warme water. Mix even door elkaar en laat 5 minuten staan tot er een schuimlaag ontstaat (het gist gaat dan werken).

  2. Doe de bloem in een grote kom met de zout en meng even door elkaar. Giet daarna de melk, olie en azijn erbij en het gistmengsel. 

  3. Kneed goed door elkaar, minstens 10 minuten, tot het deeg elastisch en zacht is geworden.

  4. Laat minstens een uur tot anderhalf uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. 

  5. Verdeel het deeg in zestien gelijke stukken en draai er balletjes af. Maak er daarna platte rondjes van, ongeveer een halve centimeter dikte, met een deegroller. Dek het deeg wat je niet gebruikt steeds af met een schone theedoek zodat het niet uitdroogt.

  6. Smeer elk rondje op de bovenkant in met een beetje olie en vouw ze dubbel. Gebruik hiervoor een eetstokje of iets anders om de vouwlijn scherp te krijgen (zie foto website). 

  7. Leg elk broodje op een stukje bakpapier. Verhit een pan met water tot het kookt en leg het stoommandje erop. Leg een aantal broodjes in het stoommandje en sluit af met een deksel, wacht 8 Ć  10 minuten tot ze gaar zijn. Herhaal dit proces tot alle broodjes gaar zijn.