Print
fudge met zeezout

Fudge met zeezout

Aantal 20 stukjes

Ingrediƫnten

 • 1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
 • 75 gram ongezouten roomboter
 • 150 gram lichte basterdsuiker
 • 1 vanillepeul
 • grove zeezout

Bereidingswijze

 1. Leg alvast een platte schaal met bakpapier klaar.

 2. Snijdt de vanillepeul in de lengte doormidden. Schraap de vanillezaadjes eruit. 

 3. Doe alle ingrediĆ«nten, behalve de zeezout, in een pan met een goede anti-aanbaklaag. Breng het mengsel aan de kook. Blijft constant roeren en zorg dat er geen suiker aan de bodem blijft plakken. Doe er een beetje zout bij. 

 4. Laat koken tot alle suiker is opgelost. De fudge is klaar wanneer het een temperatuur heeft bereikt van 113 graden Celsius. Dit kun je ook testen door een klein beetje fugde in een glas met koud water te laten vallen, wanneer het direct stolt en een balletje vormt is het klaar. Het mengsel is nu dikker geworden en schuimt een beetje door het koken. 

 5. Haal van het vuur af en laat een paar minuten staan. Roer daarna 5 tot 6 minuten met een houten lepel. Hiermee klop je er lucht in. De fudge wordt steeds dikker en het roeren gaat steeds zwaarder. 

 6. Giet het mengsel in de schaal op het bakpapier. Pas op het is heet. Druk de fudge plat door nog een stuk bakpapier erop te leggen en een deegroller (of spatel) te gebruiken. 

 7. Strooi het zeezout over de fudge en druk het er een beetje in. Laat het hard worden in de koelkast en snijdt het daarna in vierkantjes.