Print
christmas trifle

Christmas trifle

Deze trifle vergt wel wat planning en begin er zeker niet te te laat aan. Kijk op de website voor alle tips. 

Aantal 12 personen (of iets meer)

Ingrediƫnten

Voor de gelei:

  • 100 gram cranberry's
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 5 blaadjes gelatine
  • 500 milliliter cranberrysap

Voor de cake:

  • halve cake
  • 100 gram pure chocolade

Voor de pudding:

  • 1 sinaasappel
  • 400 milliliter melk
  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels bloem

Voor de room:

  • 200 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 vanillepeul
  • 200 gram roomkaas

Voor de Italiaanse merengue:

  • 100 gram eiwitten
  • 75 gram poedersuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 85 gram water

En verder:

  • 2 mandarijnen

Bereidingswijze

De gelei:

  1. Doe de cranberry's met het suiker in een pan en zet hem op middenhoog vuur. Laat de suiker oplossen en de cranberries zacht worden. Maak ze dan een beetje kapot met een spatel of vork.

  2. Leg ondertussen de gelatineblaadjes in een bak met water om zacht te worden. 

  3. Voeg het cranberrysap toe en laat het warm worden. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer nog even tot alles is opgelost en giet de gelei dan in de schaal van de trifle. 

  4. Zet hem in de koelkast en laat hem hard worden (duurt een paar uur).

De cake:

  1. Dan komt de laag met de cake. Snijdt de cake in vierkantje blokjes.

  2. Smelt de chocolade au-bain-marie en dip elk stukje cake in de chocolade. Laat ze uitlekken en hard worden op een rooster of schaal. 

De pudding:

  1. Rasp de sinaasappel en pers de sinaasappel uit (je hebt 100 milliliter nodig van het sap, als je te weinig hebt, kun je dit aanvullen met melk).

  2. Verwarm de melk en het sap en de rasp van de schil van de sinaasappel in een pan.

  3. Doe de eidooiers, de suiker en de bloem in een schaaltje en klop het tot een geheel met een garde.

  4. Voeg een paar eetlepels warme melk toe aan het mengsel met de ei en maak er een papje van.

  5. Giet het papje weer bij de warme melk in de pan en blijf goed roeren. Breng het aan de kook en blijf steeds roeren met een garde. De pudding wordt steeds dikker. 

  6. Giet het in een schaal, dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.

De room:

  1. Klop de slagroom met het suiker en het merg van de vanillepeul op. 

  2. Voeg de roomkaas toe en mix kort tot alles is gemengd.

Eerst dit in elkaar zetten (en dan pas de merengue maken):

  1. Haal de schaal met de koude gelei uit de koelkast, deze moet helemaal koud en opgestijfd zijn.

  2. Leg de cake met de chocolade erop en giet de pudding erover.

  3. Leg hier weer partjes mandarijnen erop.

  4. Giet de room met de roomkaas erover.

  5. Maak nu de Italiaanse merengue!

De Italiaanse merengue:

  1. Klop de eiwitten met de poedersuiker op in de keukenmachine met de garde.

  2. Doe de kristalsuiker en het water in een pannetje en verwarm tot het kookt en het een heldere siroop is geworden.

  3. Giet de siroop voorzichtig bij de eiwitten als al wat zijn opgestijfd en laat de keukenmachine doorkloppen tot het schuim koud is. 

En dan verder afmaken:

  1. Doe de Italiaanse merengue in een spuitzak met spuitmond en spuit het over de room heen.

  2. Brand hem nog even met een brandertje.

  3. Eventueel nog versieren met eetbare decoratie en klaar!