Print

Kaaskroketjes met cheddar

Aantal 16 kroketjes

Ingrediƫnten

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem (+ wat extra voor het paneren)
  • 500 milliliter melk
  • 1 eidooier
  • 1/2 blokje groentebouillon
  • 250 gram cheddar
  • 1/2 theelepel mosterd
  • snufje kerriepoeder
  • 1 eetlepel peterselie (verse peterselie, gedroogd iets minder)
  • zwarte peper (naar smaak)
  • 2 eieren
  • paneermeel

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe als het gesmolten is. Roer met een garde en laat de bloem even garen door het mengsel te laten koken.

  2. Voeg de melk in drie delen toe, terwijl je blijft kloppen met de garde. Voeg de eidooier op het laatst toe en mix tot alles is gemengd.

  3. Verkruimel het blokje bouillon boven de pan en breng het mengsel aan de kook. Laat even koken en voeg dan de kaas (in stukjes) toe. Blijf goed roeren, tot alles is gemengd. 

  4. Voeg de mosterd, kerriepoeder, peterselie en zwarte peper naar smaak toe. Laat het mengsel nog even zacht koken, tot het een dik en lobbig mengsel is geworden. 

  5. Bekleedt een ovenschaal (niet een te grote ovenschaal, het mengsel moet ongeveer 1,5 tot 2 centimeter hoog worden) met vershoudfolie en giet het mengsel in de ovenschaal. Dek het af met vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.

  6. In de koelkast wordt het mengsel koud en daardoor weer hard. Haal het daarna uit de koelkast en snijdt ze in langwerpige rechthoeken.

  7. Doe een aantal eetlepels bloem in een kom, klopt de twee eieren in een andere kom op en doe de paneermeel weer in een andere kom.

  8. Pak een kroket, rol het even tussen je handen om hem ronder te maken en haal hem eerst door de bloem, daarna door het ei en daarna door de paneermeel. Herhaal dit voor alle kroketten. 

  9. Als dat klaar is, haal je ze opnieuw door het ei en de paneermeel, herhaal dit voor alle kroketten. 

  10. Verhit de frituurpan of olie in een pan en bak de kroketten af op 180 graden Celsius tot ze mooi goudbruin zijn.