Print
pepernoten cheesecake

Speculaas cheesecake met pepernoten

Aantal 20 cm. springvorm (24 cm kan ook - 10 tot 12 personen)

Ingrediënten

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram pepernoten (+ wat extra)
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 500 gram magere kwark
  • 500 gram roomkaas (mag ook light zijn)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 100 gram custardpoeder
  • 1,5 eetlepels speculaaskruiden
  • 20 milliliter citroensap

Bereidingswijze

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius, doe bakpapier onderin je springvorm en vet de randen in.

  2. Smelt 60 gram roomboter en vermaal de pepernoten fijn. Voeg de pepernoten bij de boter en spatel het door tot gemengd, voeg dan de bruine basterdsuiker en meng het door elkaar.

  3. Doe het pepernotenmengsel in de springvorm en druk het aan tot een gelijkmatige laag. Bak hem af in de oven voor 10 minuten en laat daarna afkoelen.

  4. Mix de boter zacht en luchtig. Voeg de witte basterdsuiker toe en mix opnieuw tot alles gemengd is en het een luchtig geheel is. 

  5. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen. 

  6. Voeg daarna de kwark en roomkaas toe en mix opnieuw tot alles gemengd is. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en mix dan nog even totdat alle ingrediënten gemengd zijn.

  7. Giet het mengsel oven de bodem en zet hem in de oven. Bak hem af in 45 minuten, maar controleer wel even of hij dan gaar is. Zo niet, dan moet hij nog een paar minuten.

  8. Laat hem eerst afkoelen buiten de koelkast en zet hem dan, afgedekt, in de koelkast voor minstens vier uur. 

  9. Decoreer met wat extra pepernoten en je bent klaar!