Print
aziatische teriyaki gehaktballetjes met witte rijst

AZIATISCHE TERIYAKI GEHAKTBALLETJES MET RIJST

Recept voor Aziatische Teriyaki gehaktballetjs met witte rijst.
Aantal 4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 400 gram gehakt
  • 1 theelepel gember (geraspt)
  • 1/2 schil van limoen (geraspt)
  • zout en peper
  • 1 ei
  • 1 cup panko kruim (of paneermeel)

Voor de saus:

  • 1 1/2 cup water
  • 1/4 cup sojasaus
  • 5 eetlepels lichte basterdsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 1/2 theelepel gember (geraspt)
  • 1/2 sap van limoen
  • 1 theelepel maïzena

Overig:

  • 400 gram rijst (pandan)
  • 2 bosuitjes (in ringen gesneden)
  • olie om in te koken

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en pers de teen knoflook uit en fruit het kort aan in de pan.
  2. Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes, inclusief de aangebakken ui en knoflook, in een kom en meng het goed met elkaar. Draai er balletjes van en bak deze gaar in een pan op hoog vuur met een beetje olie.
  3. Begin in een andere pan met de saus. Voeg alle ingrediënten bij elkaar, behalve de maïzena, en verhit het op middelhoog vuur.
  4. Doe de maïzena in een kommetje en voeg er een beetje van de saus aan toe. Roer het goed door, zodat er geen klontjes meer inzitten, en giet het dan terug bij de saus.
  5. Laat het tien minuten pruttelen op laag vuur. Voeg nog wat water toe, als de saus te dik wordt. Kook ondertussen de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  6. Doe de gehaktballetjes bij de saus en bak het nog vijf minuten op laag vuur.
  7. De gehaktballetjes kun je serveren bij de rijst, eventueel met wat bosuitjes.