Print
tips voor jam

Zelf bramenjam maken

Aantal 2 potten

Ingrediƫnten

  • 850 gram bramen
  • 480 gram kristalsuiker (3/4 van het gewicht na het zeven, kan dus verschillend zijn. Weeg de bramen na het zeven en voeg dan 3/4 van het gewicht toe in suiker.)

Bereidingswijze

  1. Was de bramen met ruim water en zout en spoel ze goed af. Laat ze goed uitlekken.
  2. Zet een pan met dikke bodem met de bramen op het vuur en breng aan de kook. Kook ze een aantal minuten tot de bramen zacht zijn.
  3. Zeef de bramen en weeg ze, voeg 3/4 van het gewicht in suiker toe.
  4. Zet opnieuw op het vuur en breng aan de kook. Laat het voorzichtig doorpruttelen tot het dikker begint te worden.
  5. Doe de stollingstest om te kijken of de bramenjam klaar is. Leg hiervoor een schaaltje of lepel in de koelkast, haal hem uit de koelkast en giet er een klein beetje jam op. Stolt de jam binnen een minuut, krijgt hij een velletje, dan is je jam klaar.
  6. Giet de jam in steriele potten en laat afkoelen.