Print
gemarmerd tomatenbrood

Gemarmerde tomatenbrood

Aantal 1 brood

Ingrediënten

 • 510 gram bloem (+ wat extra)
 • 300 milliliter lauwwarm water
 • 7 gram instant gist
 • 7 gram zout
 • 15 milliliter olijfolie
 • 70 gram tomatenpuree

Bereidingswijze

 1. Weeg 475 gram tarwebloem af en leg dit op een vlak oppervlakte. Maak er een kuil in.
 2. Doe de gist bij het water en laat even staan om te mengen. Doe het dan in de kuil van het meel. Strooi het zout over het meel, niet bij het water en de gist, en voeg de olijfolie toe aan het water.
 3. Begin langzaam steeds meer bloem bij het water te voegen en maak er een deeg van. Kneed het deeg goed door, voor tenminste tien minuten, tot een een stevige elastische bol wordt.
 4. Verdeel het deeg in twee bollen, één van 2/3 van het deeg en de andere van 1/3 van het deeg. (Mijn grootste bol was ongeveer 500 gram en de kleinste was 250 gram.)
 5. Voeg de tomatenpuree aan de kleine bol toe, samen met de resterende 35 gram bloem (eventueel wat extra, als het te nat blijft). Kneed opnieuw goed door, tot de tomatenpuree helemaal is opgenomen.
 6. Leg beide bollen in een aparte kom, ingevet met een beetje olijfolie, afgedekt met een theedoek of folie. En laat het 60 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
 7. Kneed het opnieuw goed door na de eerste rijs, doe het weer in de kommen, dek af en laat 30 minuten rijzen. Vet ondertussen het bakblik in met een beetje boter.
 8. En volg dan de volgende stappen: - rol de kleine bol met tomaat tot een vierkant, net iets smaller dan het rechthoek die je net hebt gemaakt - rol de grote bol tot een rechthoek - leg het vierkant in het midden van het rechthoek en vouw beide kanten op - rol het deeg nogmaals uit, tot een rechthoekige vorm - vouw opnieuw in drieën - draai het een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek - rol het deeg nu op tot een rol en leg het in het bakblik
 9. Dek het deeg af en laat weer rijzen, opnieuw 60 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden Celsius.
 10. Bak het brood na de tweede rijs af in ongeveer 20 tot 30 minuten. Het brood is klaar, als het een mooie gouden kleur heeft.
 11. Haal het brood direct uit de vorm na het bakken en laat afkoelen op een rooster.