Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • Bakvragen
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • Bakvragen
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Welke vanille gebruik je?
Bak- & kooktips

Welke vanille gebruik je?

8 september 20238 september 2023 Leave a comment

Welke vanille gebruik je in je bakrecepten?

In veel bakrecepten wordt vanille gebruikt. Het is ook één van de ingrediënten die ik ontzettend veel gebruik in mijn baksels. Het aroma maakt een cake, taart of ander baksel altijd net wat lekkerder.

Welke vanille?

In recepten kom je drie soorten vanille tegen in de ingrediëntenlijst, maar welke soort moet je eigenlijk gebruiken? En hoe kun je één van de soorten vanille vervangen?

De drie bekende soorten:

Vanillepeulen
Vanillepasta
Vanille-extract

Wil je meer weten over vanille? Dan lees je op deze pagina alles over dit heerlijke ingrediënt.

Vanillestokjes (of vanillepeulen)

Vanillepeulen gebruik ik het liefste, maar gebruik ik niet heel vaak. Ze zijn erg duur tegenwoordig en dan gebruik ik liever vanillepasta.

Gebruik je vanillestokjes na gebruik niet weg, dat is echt zonde. Ik heb een weckpot met suiker en daar doe ik altijd mijn gebruikte vanillestokjes in (mits ze niet vochtig zijn geworden, bijvoorbeeld als je een vanillesaus maakt). De peulen hebben nog veel smaak en aroma en zo maak je heel gemakkelijk zelf vanillesuiker.

let bij het kopen van vanillepeulen of ze niet droog zijn. Je wilt het liefste van die mooie dikke en nog wat glanzende vanillestokjes, dan heb je een mooie hoeveelheid vanille.

Vanillepasta

Ik gebruik bijna altijd vanillepasta. Je kunt het gemakkelijk doseren en je hebt ook van die zwarte puntjes.

Vanillepasta kun je kopen in tubes en in potjes. Er zit vaak wel verschil in de kwaliteit. Ik kan de pasta van Taylor & Colledge en Nielsen-Massey zeker aanraden, maar ook die van Dr. Oetker gebruik ik vaak.

Vanille-extract

Dan heb je ook nog vanille-extract. Ook deze heb ik in mijn keukenkast liggen, maar gebruik ik het minst vaak.

Vanillepasta of vanille-extract in een bakrecept?

Staat er in vanillepasta of juist vanille-extract in een bakrecept en weet je niet welke vanille je moet gebruiken of wil je het vervangen? Geen probleem.

Je kunt in alle bakrecepten zowel pasta of extract gebruiken. Houd er rekening mee dat extract vaak wat sterker is dan pasta. Wil je dus vanillepasta vervangen door extract? Doe er dan wat minder in. En andersom doe je dus wat meer pasta in je recept als je vanille-extract wilt vervangen.

Naar alle bakvragen!

Related Posts

Bekleed je de vorm altijd met bakpapier?
Bekleed je de vorm altijd met bakpapier?
Tips: tiramisu maken
Tips: tiramisu maken
Welke roomkaas voor cheesecake?
Welke roomkaas voor cheesecake?
Appels voor appeltaart
Appels voor appeltaart

Berichtnavigatie

Bekleed je de vorm altijd met bakpapier?

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Oosterse kip met rijst
Gestoomde bao buns
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook
Kinder Bueno tiramisu
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved