Welke vanille gebruik je in je bakrecepten?
In veel bakrecepten wordt vanille gebruikt. Het is ook één van de ingrediënten die ik ontzettend veel gebruik in mijn baksels. Het aroma maakt een cake, taart of ander baksel altijd net wat lekkerder.
Welke vanille?
In recepten kom je drie soorten vanille tegen in de ingrediëntenlijst, maar welke soort moet je eigenlijk gebruiken? En hoe kun je één van de soorten vanille vervangen?
De drie bekende soorten:
Vanillepeulen
Vanillepasta
Vanille-extract
Vanillestokjes (of vanillepeulen)
Vanillepeulen gebruik ik het liefste, maar gebruik ik niet heel vaak. Ze zijn erg duur tegenwoordig en dan gebruik ik liever vanillepasta.
Gebruik je vanillestokjes na gebruik niet weg, dat is echt zonde. Ik heb een weckpot met suiker en daar doe ik altijd mijn gebruikte vanillestokjes in (mits ze niet vochtig zijn geworden, bijvoorbeeld als je een vanillesaus maakt). De peulen hebben nog veel smaak en aroma en zo maak je heel gemakkelijk zelf vanillesuiker.
let bij het kopen van vanillepeulen of ze niet droog zijn. Je wilt het liefste van die mooie dikke en nog wat glanzende vanillestokjes, dan heb je een mooie hoeveelheid vanille.
Vanillepasta
Ik gebruik bijna altijd vanillepasta. Je kunt het gemakkelijk doseren en je hebt ook van die zwarte puntjes.
Vanillepasta kun je kopen in tubes en in potjes. Er zit vaak wel verschil in de kwaliteit. Ik kan de pasta van Taylor & Colledge en Nielsen-Massey zeker aanraden, maar ook die van Dr. Oetker gebruik ik vaak.
Vanille-extract
Dan heb je ook nog vanille-extract. Ook deze heb ik in mijn keukenkast liggen, maar gebruik ik het minst vaak.
Vanillepasta of vanille-extract in een bakrecept?
Staat er in vanillepasta of juist vanille-extract in een bakrecept en weet je niet welke vanille je moet gebruiken of wil je het vervangen? Geen probleem.
Je kunt in alle bakrecepten zowel pasta of extract gebruiken. Houd er rekening mee dat extract vaak wat sterker is dan pasta. Wil je dus vanillepasta vervangen door extract? Doe er dan wat minder in. En andersom doe je dus wat meer pasta in je recept als je vanille-extract wilt vervangen.