Wil je meer weten over roomkaas voor cheesecake? Hier vind je alle info!
Roomkaas: het ‘geheim’ achter de perfecte cheesecake.
Waarom roomkaas in cheesecake?
Het zorgt voor een romige textuur.
De cheesecake blijft mooi stevig.
Het neemt andere ingrediënten goed op.
Het heeft een milde smaak.
Welke roomkaas voor cheesecake?
Roomkaas is een verse kaas en wordt gemaakt van koemelk. Het is een zachte en romige kaas met een milde smaak. Roomkaas is daarom zeer geschikt voor het maken van cheesecake, frosting, dips en smeersel voor bagels of crackers.
Een cheesecake gemaakt met roomkaas is heerlijk romig en heeft een zachte smaak. Het zorgt ervoor dat de taart lekker smeuïg is, maar tegelijkertijd ook stevig.
Ik gebruik meestal één van deze drie merken:
Philadelphia
Monchou
Lidl
Philadelphia en Monchou zijn het meest bekend en kun je kopen bij elke grote supermarkt. Je vindt de roomkaas voor cheesecake in de koeling, het ligt meestal bij de kaas, Boursin en kruidenboter.
Monchou heeft twee varianten. De kleine pakjes van 100 gram, deze roomkaas is zeer stevig, en de bakjes (Zacht & Luchtig staat erop) van 200 gram. Ik gebruik altijd de kleine pakjes van 100 gram, deze geven het mooiste resultaat.
Kies bij Philadelphia altijd voor de Original en niet een variant met een lager vetgehalte of extra proteïne.
En dan is er nog de Lidl-roomkaas. Meestal ga ik voor dit merk als ik een cheesecake ga bakken, want deze bakjes zijn een stuk goedkoper. Deze roomkaas blijft ook mooi stevig en je kunt het goed mixen.
Andere namen voor roomkaas
Wanneer je Amerikaanse, Engelse of andere vertaalde recepten voor cheesecake gaat gebruiken, kom je ook vaak andere namen voor roomkaas tegen.
Vegetarische roomkaas voor cheesecake
Cheesecake bakken, maar dan vegan? Dat kan!
Je kunt kiezen voor Violife Creamy of Philadelphia Plantaardig.
Andere soorten kaas voor cheesecake
Kwark
Ricotta
Mascarpone
Kwark past heel goed bij een cheesecake en is minder vet dan roomkaas. De textuur is iets lichter en vaak zijn cheesecakes gemaakt van kwark is minder ‘machtig’. In Belgische recepten kun je kwark tegenkomen als ‘platte kaas’.
Ricotta, een Italiaanse kaas, heeft een korrelige structuur. Wanneer je het gaat bakken, krijgt het een fluweelzachte textuur.
De laatste optie is mascarpone, ook één van mijn favorieten. Mascarpone, ook weer een Italiaanse kaas, heeft een dikke en gladde textuur en is een beetje zoet. Doe daarom niet te veel suiker in je baksel wanneer je mascarpone gaat gebruiken.
Kwark, ricotta en mascarpone hebben een minder stevige structuur dan roomkaas. Wanneer je een cheesecake gaat bakken en je wilt de roomkaas vervangen door één van deze kazen, dan moet je misschien het recept een beetje aanpassen zodat het niet te vloeibaar wordt.