Follow:
In eigen land, Op reis, Personal

Weekendje weg naar Dwingeloo

Een tijdje geleden ging ik een weekendje naar Dwingeloo, samen met Jeanine en Amber. Dwingeloo is een klein dorp in Drenthe en ligt aan de rand van het natuurgebied Dwingelderveld. Echt een aanrader om naartoe te gaan!

EVEN WEG IN DWINGELOO

Het weekend leenden we de caravan van mijn ouders. En mijn vader was ook nog zo lief om de caravan erheen te rijden en later weer op te halen, want Jeanine en ik hebben beide geen E-rijbewijs. Het is zo leuk om met de caravan weg te gaan. Stuk makkelijker dan met de tent, warmer en wat meer ‘gemak’. En een beetje burgerlijk, dat ook.

We stonden op een camping aan de rand van het bos, nog leuker, want het is zo fijn om lekker rond te wandelen en te fietsen.

dwingelderveld uitzicht

Wanneer je het bos uitloopt kom je uit in het natuurgebied Dwingelderveld. Het nationaal park ligt in de driehoek van Dwingeloo, Ruinen en Beilen. Het bestaat uit heidegebied, natte slenken en droge zandruggen. Nu hoor ik je al denken: natte slenken?!? Ik had eerst ook geen idee wat daarmee werd bedoeld, maar dat is dus gewoon een ander woord voor nat heidegebied. Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van Nederland.

We hebben zelfs wilde paarden gezien, net natuurlijk op het moment dat ik geen camera bij me had. Verder loslopende koeien, ook op dat ene fietspad waar jij natuurlijk langs moet en heel veel schapen.

dwingelderveld drenthe

pingo ruines

Overal kom je vennen tegen, kleine ondiepe meren. Sommigen zijn natuurlijk ontstaan en een aantal zijn ontstaan doordat er vroeger veen is afgegraven. En kijk ook zeker rond voor pingoruïnes. Je herkent ze meteen, want ze hebben een ronde vorm.

Een pingoruïne is een overblijfsel uit de ijstijd en wordt ook wel een gletsjerkom genoemd. Na het smelten van de permafrost bleven er cirkelvormige meren over, ze lijken wel een beetje op een krater.

dwingeloo radiotelescoop

In Dwingeloo staat ook een radiotelescoop, hiermee zijn zelfs twee kleine sterrenstelsels ontdekt in de buurt van de Melkweg. Deze kregen de (enigszins niet-zo-creatieve) namen Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2 (serieus, daar was toch wel wat leukers voor te bedenken?).

De telescoop werd al in 1954 geplaatst en werd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. In 1998 werd de radioteleschoop niet meer gebruikt en werd er ook geen onderhoud meer aan gepleegd. Dit leidde ertoe dat onderdelen gingen roesten en de gehele telescoop raakte in verval. Zonde natuurlijk! Gelukkig vonden anderen dat ook en in 2012 werd alles gerestaureerd.

Sinds 2014 staat de radiotelescoop ter beschikking aan radioamateurs, amateurastronomen en onderwijsinstellingen. Achter de telescoop staat een groot gebouw waar men werkt, hier werken ook mensen van het Netherlands Institute for Radio Astronomy.

schaapskooi drenthe

Ga ook zeker langs één van de schaapskooien in het natuurgebied, bijvoorbeeld de schaapskudde in Ruinen. Deze kudde bestaat uit ongeveer driehonderd schapen en ze zijn allemaal van het eeuwenoude ras het Drents heideschaap. Dit schapenras werd waarschijnlijk uit Frankrijk meegenomen naar Nederland en kwam in 4000 voor Christus al voor in Drenthe.

Je kunt elke dag naar de schaapskooi, ‘s ochtends of aan het einde van de middag/begin van de avond. Op dat moment vertrekken de schapen of komen ze juist terug. Bekijk de website van de schaapskooi in Ruinen of hun Facebook om de precieze tijden te controleren.

schaapskooi ruinen

En je hebt hier de meest fotogenieke schapen!

Amber was niet meer weg te krijgen bij de schapen. Alleen maar aan het rondrennen en het liefste was ze erbij gekropen in de kooi.

ruinen dwingelderveld

Naast de schaapskooi staat een uitkijktoren waarbij je een prachtig uitzicht hebt over het heidegebied van Dwingelderveld. En je ziet hier meteen twee pingoruïnes.

fanelli dwingeloo

En als je dan toch in Dwingeloo bent, moet je natuurlijk wel even ergens gaan drinken en een gebakje eten. Bijvoorbeeld bij Croissanterie à la Pelouse of Fanelli’s. Bij Fanelli’s koop je niet alleen lekkere taartjes, maar vooral heel erg lekker en zelfgemaakt ijs. Probeer zeker het ijs van vloerbloesem eens. Of natuurlijk monchou!


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply