Wat zijn savoiardi en waarvoor gebruik je ze? ALle info over deze Italiaanse koekjes vind je hier.
Wat zijn savoiardi?
Savoiardi zijn erg bekende Italiaanse koekjes. Ze zijn langwerpig van vorm en hebben een suikerlaagje aan de bovenkant. Ze lijken dus erg op ‘onze’ lange vingers, maar zijn wat breder van vorm en brosser. Ze worden gemaakt van ei, suiker, bloem, vaak vanille en soms wordt er ook amandelmeel of maizena gebruikt. De koekjes zijn licht van smaak en zijn krokant en droog van textuur.
Waar komen de savoiardi-koekjes vandaan?
Eigenlijk komen savoiardi uit Frankrijk! Ze werden voor het eerst gemaakt in de Franse streek Savoye. De Italianen namen het recept over en noemden de koekjes savoiardi.
Waarvoor te gebruiken?
Savoiardi zijn nu vooral bekend voor het gebruik in tiramisu, maar je kunt ze ook in ijstaarten of in trifles gebruiken. Eén van de voordelen van savoiardi, is dat ze niet heel zompig worden. Ze nemen uiteraard wel de ingrediënten op en worden hierdoor zachter, maar niet super vochtig.
Savoiardi koekjes: waar te koop?
Helaas is het lastig om savoiardi te kopen, want ze zijn zeer slecht verkrijgbaar bij de bekende supermarkten. Af en toe zie ik ze bij hele grote supermarkten liggen, meestal rond de kerstperiode (want dan lijkt half Nederland altijd tiramisu te maken).
Ik koop mijn savoiardi-koekjes altijd bij een Italiaanse delicatessezaak. Je kunt ze ook gemakkelijk online kopen. Als je even zoekt op ‘savoiardi kopen’ dan kom je verschillende speciaalzaken tegen waar ze te koop zijn.
Let wel even op de prijs, sommige webshops rekenen een erg hoge prijs en dat is zonde. Voor een groot pak (hierin zitten weer vier kleinere verpakkingen), betaal je ongeveer drie tot vijf euro.
Savoiardi voor tiramisu
Savoiardi gebruik je natuurlijk in een Italiaanse tiramisu.
Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor het maken van tiramisu? Die vind je hier:
Recept voor een klassieke tiramisu
Tiramisu met pistachepasta
Tiramisu in kleien glaasjes (en zonder ei en alcohol)
Tiramisu met Kinder Bueno
In plaats van savoiardi kun je ook lange vingers gebruiken. Of maak ze zelf!