‘Nduja! Je ziet het tegenwoordig overal, maar wat is het eigenlijk en waarvoor kun je het gebruiken? Je leest het hier!
Wat is ‘nduja?
‘Nduja is een Italiaanse smeerbare worst uit de regio Calabrië. Het wordt gemaakt van varkensvlees, vet, peper en kruiden.
Waar komt het vandaan?
Oorspronkelijk komt ‘nduja uit Splininga, een klein dorpje in de regio Calabrië. Deze regio ligt helemaal in het Zuiden van Italië, in de punt van de laars.
Al in de 16e eeuw begonnen boeren in Calabrië de restanten varkensvlees te conserveren met vet en peper en zo ontstond er een smeerbare worst, zonder andere conserveermiddelen.
Het wordt ook wel ‘Nduja di Spilinga genoemd, naar het dorpje waar het allemaal begon.
Hoe wordt ‘nduja gemaakt?
‘Nduja wordt gemaakt van verschillende stukken van het varken, vaak de schouder, borst en buik.
Het vlees wordt vermengd met ingemaakte Calabrische pepers, vet, peper, knoflook, olijfolie, zout en soms nog andere kruiden. Alles wordt goed gemengd en daarna in de darmen geperst, net zoals een ‘normale’ worst gemaakt wordt. De worst wordt vervolgens licht gerookt en enkele weken tot een paar maanden gerijpt. Hoe lang het rijpen nodig is, is afhankelijk van de grootte van de worst.
Tijdens het rijpingsproces krijgt de smeerbare worst de unieke smaak. Hoe langer de worst rijpt, hoe pittiger en intenser de smaak wordt.
‘Nduja is een beschermd product en mag alleen gemaakt worden in Calabrië volgens de traditionele methode.
En de smaak?
De regio Calabrië staat bekend om het pittige eten en deze worst is dus ook echt lekker spicy.
De pittigheid overheerst zeker, maar door de toevoegingen van andere ingrediënten en het rijpingsproces is het een heerlijke smaakmaker.
Waarvoor kun je ‘Nduja gebruiken?
Waarvoor niet! Het is een heerlijke smaakmaker en je kunt het gebruiken in ontzettend veel Italiaanse gerechten.
Meestal wordt het gebruikt op brood of om kaas in te dippen. Doe het bijvoorbeeld op een bruschetta
Doe het bijvoorbeeld op je pizza. Verdeel de worst een beetje over je pizza en je hebt een heerlijke pittige smaak. Of doe het door de pastasaus om deze nog lekkerder en een beetje pittig te maken.
Waar kopen?
Eerst was het lastig om ‘nduja te kopen in Nederland, maar tegenwoordig vind je kleine potjes in de supermarkt. Ook vind je het vaak in delicatessenwinkels en natuurlijk in Italiaanse winkels.
Het is helaas niet goedkoop, houd daar alvast een beetje rekening mee. Voor een klein potje betaal je al snel ongeveer vijf euro.
Het is te koop bij deze supermarkten:
Je kunt het vaak ook online bestellen.