Follow:
How to's, Informatief

Vullen en afsmeren van taart

how to vullen en afsmeren van taart

Wil je een taart maken en hem vullen en mooi afsmeren met botercrème? Dan kun je in dit artikel meer informatie lezen over het vullen en afsmeren van taart. Wat meer tips en tricks zijn altijd handig!

Vullen en afsmeren van taart

Begin als eerste met het vullen van je taart.

Snijdt de biscuit in de hoeveelheid lagen die je graag wilt, pas op dat je niet teveel en te dunne lagen maakt. Dat helpt niet voor de constructie en stevigheid van je taart. Daarnaast moet de vulling ook niet heel slap zijn en eruit lopen, want dat kan problemen geven bij het afsmeren van je taart met botercrème.

De vulling moet natuurlijk zo recht mogelijk, het maakt niet uit als je de laag niet helemaal tot de zijkant hebt gedaan, want je kunt hem daarna gewoon nog opvullen met de buitenlaag. Wanneer je vulling niet recht is, zal je taart uiteindelijk ook scheef worden of moet je heel veel corrigeren in de volgende laag.

vullen en afsmeren van taart

Deze taart is gevuld met een laagje pure chocolade en botercrème met sinaasappel. De buitenkant wilde ik graag rood hebben, dus na het vullen heb ik de botercrème gekleurd met rode kleurstof.

Dan begint het afsmeren. Begin met een laagje om alle gaten te dichten en oneffenheden een beetje weg te werken en maak de bovenkant egaal. Het kan helpen om hem daarna even in de koelkast te zetten, zodat de botercrème hard wordt. Dan werkt het makkelijk om de volgende laag aan te brengen. Blijf een laagje toevoegen, tot je de juiste dikte krijgt en dat alles egaal is.

Bij een zogenaamde naked cake kun je dus eerder stoppen, want daar zie je de lagen biscuit of cake nog doorheen. Wil je alleen maar botercrème, dan moet je wat meer gebruiken.

Na de zijkant, ga je de bovenkant nog afmaken. Smeer dan vanaf de buitenkant naar het midden, om hem zo egaal mogelijk te krijgen en te zorgen dat je geen opstaande randjes meer hebt.

afsmeren van taart

Om de botercrème goed aan te brengen, kun je het beste een paletmes gebruiken of een deegschraper (zoals je op de foto hierboven ziet). Hiermee kun je gemakkelijk de hele cake in één keer afsmeren en zo krijg je een heel egaal resultaat. Je zou ook een breed plamuurmes kunnen gebruiken, gewoon zo’n eentje die je in de bouwmarkt koopt.

Heb je dit allemaal niet in huis, dan kun je wel een mes gebruiken, maar gebruik dan niet de snijkant, maar de botte kant. Die is wat zachter en dat werk fijner.

Wat ook kan helpen bij het afsmeren van je taart, is het gebruik van een draaischijf. Dan kun je de schijf met de taart rustig ronddraaien en hoef je niet steeds te stoppen om de andere kant van je taart af te smeren. Ik gebruik hier een draaischijf van de Ikea voor, die eigenlijk bedoeld is voor een tv geloof ik.

taart voor kerst

Klik hier voor het recept voor deze Christmas drip cake!

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Kim

    Wow, die taart! Ga morgen kijken!

    7 december 2017 at 23:23
  • Leave a Reply