Recept voor het maken van heerlijke Vietnamese loempia’s.
Loempia’s zijn echt mijn guilty pleasure. Ze zijn zó lekker! Deze Vietnamese loempia’s zijn net zo goed als die je koopt bij de kraam op de markt. Echt!
Vietnamese loempia’s
Vietnamese loempia’s (cha gio) zijn echt de perfecte snack: knapperig met een heerlijke vulling. Je kunt ze eten met sojasaus of chilisaus, maar een lekkere shiracha-limoem-mayonaise is ook een goede combinatie.
Meestal maak ik extra loempia’s en vries er dan een aantal in. Perfect als je een keer zin hebt om loempia’s te eten, maar er geen tijd voor hebt om ze te maken.
Vietnamese loempia’s maken: hoe doe je dat?
Het enige nadeel van het maken van loempia’s: het kost tijd. Helaas.
Je moet eerst de vulling maken, die laten afkoelen, dan de loempia’s vullen en vouwen en uiteindelijk nog bakken in olie. Allemaal wel dat moeite waard, dat beloof ik!
Een paar tips:
Je kunt de vulling een dag eerder maken.
Maak er extra, dan kun je er nog wat meer maken.
Vegetarische Vietnamese loempia’s maken? Gebruik dan vegakip-stukjes.
Serveer ze direct na het bakken, dan zijn ze het lekkerste.
De loempiavellen drogen snel uit. Leg er daarom een schone theedoek overheen als je de loempia’s aan het vullen bent.
Heb je loempiavellen over? Ik vries ze altijd gewoon weer in.
Loempia’s vouwen
Het meeste werk van het maken van loempia’s zit in het vouwen. Na een tijdje krijg je er wel handigheid in, maar alsnog kost het wel even tijd.
Volg dit stappenplan:
Stap 1: Let een loempiavel met de punt naar je toe op je werkblad of op een (schone en droge) snijplank.
Stap 2: Leg wat van de vulling op het loempiavel en vouw de dichtstbijzijnde punt eroverheen. Zorg ervoor dat je de vulling goed aandrukt, zodat het later strakke loempia’s worden.
Stap 3: Vouw de flappen aan de linkerkant en de rechterkant naar het midden.
Stap 4: Rol tot halverwege op, strak.
Stap 5: Doe wat van het bloem/water mengsel op de laatste punt.
Stap 6: Daarna rol je door. Plak de laatste punt goed vast.
Bewaren? Geen probleem!
Je kunt deze loempia’s invriezen om ze lang te bewaren. In de vriezer blijven ze tot een paar maand goed.
In de koelkast kun je de loempia’s ongebakken een paar dagen bewaren, maar je moet er wel oppassen dat de loempiavellen niet vochtig worden of dat de loempia’s aan elkaar plakken. Dit kun je voorkomen door er een dun laagje bloem over te strooien (niet te veel).
Vietnamese loempia's
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Frituurpan of pan met laagje olie
Ingrediënten
- 100 gram wortel
- 1 teen knoflook
- 300 gram kipgehakt (of een vega-optie)
- 2 eieren (met zout en peper)
- 50 gram glasnoedels (of rijstnoedels)
- 1 blokje maggi-bouillon
- 1/2 blokje kippenbouillon
- 1 theelepel kerrie
- 1/2 theelepel chillipoeder (of meer voor pittige loempia's)
- 1 eetlepel sambal (optioneel)
- koriander (gesneden en naar eigen smaak)
- 18 loempiavellen
- 3 eetlepels bloem
Instructies
- Snijd de wortel in dunne reepjes. Verhit een beetje olie in een pan en bak de wortelreepjes tot ze zachter zijn geworden.
- Voeg vervolgens de knoflook toe en daarna het kipgehakt en bak tot gaar, zorg ervoor dat het kleine stukjes gehakt worden.
- Kluts twee eieren met zout en peper in een kom en bak in een laagje olie. Snijdt vervolgens in dunne reepjes.
- Week de glasnoedels in kokend heet water tot ze zacht zijn. Snijdt daarna in kleinere stukken.
- Voeg de reepjes ei en de glasnoedels toe aan de pan met de kip en de wortelreepjes. Verkruimel het blokje maggi-bouillon en het halve blokje kippenbouillon over het mengsel en voeg de kerrie en de chili toe. Voeg ook nog de sambal toe voor pittige loempia's. Bak tot alles is gemengd en gaar is.
- Laat het mengsel helemaal afkoelen, dit duurt ongeveer een uurtje. Voeg dan de gesneden koriander toe. De loempiavellen worden zacht, wanneer je te warme vulling erin doet.
- Maak ondertussen het mengsel van bloem met een beetje water, maak er een dik papje van.
- Ga de loempiavellen vullen. Leg hiervoor één vel met de punt naar je toe op je werkblad. Leg ongeveer 2 eetlepels vulling op het vel en vouw de punt naar binnen.
- Vouw dan de punten links en rechts naar binnen. Smeer wat bloem/water-mengsel op de gehele laatste punt en rol de loempia helemaal op.
- Bak de loempia's in een frituurpan op 180 graden of verhit een beetje olie in een pan en bak de loempia's daar in (rol regelmatig om). Laat de loempia's na het bakken even uitlekken op een keukenpapiertje.
Notities
Stap 2: Leg wat van de vulling op het loempiavel en vouw de dichtstbijzijnde punt eroverheen. Zorg ervoor dat je de vulling goed aandrukt, zodat het later strakke loempia's worden.
Stap 4: Rol tot halverwege op, strak.
Stap 6: Daarna rol je door. Plak de laatste punt goed vast.