Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Vietnamese loempia’s
Borrelhapjes

Vietnamese loempia’s

9 februari 202225 januari 2023 Leave a comment

Recept voor het maken van heerlijke Vietnamese loempia’s.

Loempia’s zijn echt mijn guilty pleasure. Ze zijn zó lekker! Deze Vietnamese loempia’s zijn net zo goed als die je koopt bij de kraam op de markt. Echt!

Direct naar recept

Vietnamese loempia’s

Vietnamese loempia’s (cha gio) zijn echt de perfecte snack: knapperig met een heerlijke vulling. Je kunt ze eten met sojasaus of chilisaus, maar een lekkere shiracha-limoem-mayonaise is ook een goede combinatie.

Meestal maak ik extra loempia’s en vries er dan een aantal in. Perfect als je een keer zin hebt om loempia’s te eten, maar er geen tijd voor hebt om ze te maken.

vietnamese loempia's recept

Vietnamese loempia’s maken: hoe doe je dat?

Het enige nadeel van het maken van loempia’s: het kost tijd. Helaas.

Je moet eerst de vulling maken, die laten afkoelen, dan de loempia’s vullen en vouwen en uiteindelijk nog bakken in olie. Allemaal wel dat moeite waard, dat beloof ik!

Een paar tips:

Je kunt de vulling een dag eerder maken.
Maak er extra, dan kun je er nog wat meer maken.
Vegetarische Vietnamese loempia’s maken? Gebruik dan vegakip-stukjes.
Serveer ze direct na het bakken, dan zijn ze het lekkerste.
De loempiavellen drogen snel uit. Leg er daarom een schone theedoek overheen als je de loempia’s aan het vullen bent.
Heb je loempiavellen over? Ik vries ze altijd gewoon weer in.

Ik kies er meestal voor om de vulling eerst te bakken en daarna pas te gebruiken als vulling voor de Vietnamese loempia’s. Dan weet ik zeker dat de kip gaar is (en hoef ik daar dus niet meer op te letten tijdens het bakken van de loempia’s) en kun je blijven proeven, zodat je ook zeker weet dat het goed zit met de smaken.

vietnamese loempia's maken

Loempia’s vouwen

Het meeste werk van het maken van loempia’s zit in het vouwen. Na een tijdje krijg je er wel handigheid in, maar alsnog kost het wel even tijd.

Volg dit stappenplan:

vietnamese loempia's vouwen

Stap 1: Let een loempiavel met de punt naar je toe op je werkblad of op een (schone en droge) snijplank.
Stap 2: Leg wat van de vulling op het loempiavel en vouw de dichtstbijzijnde punt eroverheen. Zorg ervoor dat je de vulling goed aandrukt, zodat het later strakke loempia’s worden.

loempia's maken

Stap 3: Vouw de flappen aan de linkerkant en de rechterkant naar het midden.
Stap 4: Rol tot halverwege op, strak.

rollen loempia

Stap 5: Doe wat van het bloem/water mengsel op de laatste punt.
Stap 6: Daarna rol je door. Plak de laatste punt goed vast.

Voor het vastplakken van de loempiavellen wordt vaak ei gebruikt. Je kunt echter ook een mengsel maken van bloem met een beetje water (maak er een dik papje van) en dit gebruiken voor het vastplakken. Werkt net zo makkelijk, is goedkoper en is handig als je deze loempia’s vegan wilt maken.

Bewaren? Geen probleem!

Je kunt deze loempia’s invriezen om ze lang te bewaren. In de vriezer blijven ze tot een paar maand goed.

In de koelkast kun je de loempia’s ongebakken een paar dagen bewaren, maar je moet er wel oppassen dat de loempiavellen niet vochtig worden of dat de loempia’s aan elkaar plakken. Dit kun je voorkomen door er een dun laagje bloem over te strooien (niet te veel).

recept vietnamese loempia's

Vietnamese loempia's

www.volgdekruimels.nl
Lekkere Vietnamese loempia's met kip, groenten en glasnoedels. Eet de loempia's met een chilisaus of een pittige hot sauce.
4.36 van 14 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereiding 15 min
Bereiding 1 uur
Wachttijd: 1 uur
Totaal 2 uur 15 min
HOEVEELHEID: 18 loempia's

Equipment

  • Frituurpan of pan met laagje olie

Ingrediënten
  

  • 100 gram wortel
  • 1 teen knoflook
  • 300 gram kipgehakt (of een vega-optie)
  • 2 eieren (met zout en peper)
  • 50 gram glasnoedels (of rijstnoedels)
  • 1 blokje maggi-bouillon
  • 1/2 blokje kippenbouillon
  • 1 theelepel kerrie
  • 1/2 theelepel chillipoeder (of meer voor pittige loempia's)
  • 1 eetlepel sambal (optioneel)
  • koriander (gesneden en naar eigen smaak)
  • 18 loempiavellen
  • 3 eetlepels bloem

Instructies
 

  • Snijd de wortel in dunne reepjes. Verhit een beetje olie in een pan en bak de wortelreepjes tot ze zachter zijn geworden.
  • Voeg vervolgens de knoflook toe en daarna het kipgehakt en bak tot gaar, zorg ervoor dat het kleine stukjes gehakt worden.
  • Kluts twee eieren met zout en peper in een kom en bak in een laagje olie. Snijdt vervolgens in dunne reepjes.
  • Week de glasnoedels in kokend heet water tot ze zacht zijn. Snijdt daarna in kleinere stukken.
  • Voeg de reepjes ei en de glasnoedels toe aan de pan met de kip en de wortelreepjes. Verkruimel het blokje maggi-bouillon en het halve blokje kippenbouillon over het mengsel en voeg de kerrie en de chili toe. Voeg ook nog de sambal toe voor pittige loempia's. Bak tot alles is gemengd en gaar is.
  • Laat het mengsel helemaal afkoelen, dit duurt ongeveer een uurtje. Voeg dan de gesneden koriander toe. De loempiavellen worden zacht, wanneer je te warme vulling erin doet.
  • Maak ondertussen het mengsel van bloem met een beetje water, maak er een dik papje van.
  • Ga de loempiavellen vullen. Leg hiervoor één vel met de punt naar je toe op je werkblad. Leg ongeveer 2 eetlepels vulling op het vel en vouw de punt naar binnen.
  • Vouw dan de punten links en rechts naar binnen. Smeer wat bloem/water-mengsel op de gehele laatste punt en rol de loempia helemaal op.
  • Bak de loempia's in een frituurpan op 180 graden of verhit een beetje olie in een pan en bak de loempia's daar in (rol regelmatig om). Laat de loempia's na het bakken even uitlekken op een keukenpapiertje.

Notities

Vouwen van de loempia's:
vietnamese loempia's vouwen
Stap 1: Let een loempiavel met de punt naar je toe op je werkblad of op een (schone en droge) snijplank.
Stap 2: Leg wat van de vulling op het loempiavel en vouw de dichtstbijzijnde punt eroverheen. Zorg ervoor dat je de vulling goed aandrukt, zodat het later strakke loempia's worden.
loempia's maken
Stap 3: Vouw de flappen aan de linkerkant en de rechterkant naar het midden.
Stap 4: Rol tot halverwege op, strak.
rollen loempia
Stap 5: Doe wat van het bloem/water mengsel op de laatste punt.
Stap 6: Daarna rol je door. Plak de laatste punt goed vast.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

Related Posts

Tartelettes met frambozen
Tartelettes met frambozen
Pittige komkommer met crispy chili
Pittige komkommer met crispy chili
Kinder Bueno tiramisu
Kinder Bueno tiramisu
Stoofvlees met bier
Stoofvlees met bier

Berichtnavigatie

Nutella brownies
KFC: Korean Fried Chicken

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Oosterse kip met rijst
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Gestoomde bao buns

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved