Weet jij het verschil tussen bloem en meel? En wanneer je welke moet gebruiken? Ik wist eerst niet eens dat er überhaupt een verschil was tussen bloem en meel. Inmiddels weet ik er gelukkig wat meer vanaf en jij straks ook.
VERSCHIL TUSSEN BLOEM EN MEEL
Er is dus een verschil tussen bloem en meel en het is ook nog eens belangrijk om deze twee niet door elkaar te halen als je gaat bakken. Ik wist eerst niet goed het verschil en gebruikte niet alleen de termen door elkaar, maar ook wel eens bloem, wanneer ik eigenlijk meel moest gebruiken.
Van graan naar meel en bloem
Heel simpel gezegd wordt bloem en meel gemaakt van gemalen graan. En dan nu natuurlijk iets technischer, want zo weet je nog niet het verschil. Wanneer het graan wordt vermalen, ontstaat er meel. Hierin zitten nog kiemen en zemelen in en het is grof van structuur, een stuk grover dan bloem. Het meel wordt dan gezeefd, de kiemen en zemelen wordt hierdoor eruit gehaald en zo ontstaat er bloem. Hierdoor is bloem ook zachter en fijner van structuur.
Tarwe is het graan wat het meeste wordt gebruikt voor het vermalen om meel of bloem te maken. Deze graansoort bevat namelijk veel mineralen en vitaminen die weer belangrijk voor ons zijn. Daarnaast is het rijk aan gluten en goed verteerbaar door ons lichaam. Alhoewel er een hype is op glutenvrij eten, zijn gluten niet schadelijk (tenzij je er niet tegen kunt uiteraard) en zijn ze belangrijk voor het rijzen van het deeg. Hoe meer gluten het meel of bloem bevat, hoe beter je baksel zal gaan rijzen.
Meel wordt door verschillende walsen gemalen en hier ontstaat er een kwaliteitsverschil, een uitmalingsgraad. Het meel van de eerste walsen is van de hoogste kwaliteit en daarna wordt het steeds minder. In Nederland wordt het meel van alle zes walsen gemengd verkocht, maar in het buitenland hanteren ze een kwaliteitsaanduiding en inmiddels kun je die meel ook kopen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het Italiaanse Farina Tipo 00 meel.
MEEL
Meel is dus het resultaat na het malen van het graan, dit kan tarwe, maïs, rogge of boekweit zijn. De graankorrels zijn wel vermalen, maar er is nog niets uitgezeefd. Alle onderdelen van de graankorrel zijn nog aanwezig, waaronder de kiemen en de zemelen.
Het is uiteraard geschikt om brood mee te maken, maar niet alle broden. Witbrood kun je bijvoorbeeld niet maken, want daarvoor moeten de kiemen en zemelen eruit gezeefd zijn en voor bruin brood wordt meestal een gedeelte van de zemelen eruit gezeefd. Tarwemeel wordt het meeste gebruikt om brood mee te maken, want die is gemakkelijker om te verwerken en geeft een mooi (en smaakvol) resultaat. Het is heel erg voedzaam, juist omdat alle onderdelen van de graankorrel nog aanwezig zijn.
BLOEM
Wanneer meel nog verder wordt gemalen en gezeefd, blijft er bloem over, dit bestaat alleen nog uit het binnenste van de graankorrel. De zemelen, de buitenkant (het velletje) is eruit gezeefd en ook de kiem, waaruit het de graankorrel groeit, is eruit gehaald. Bloem is hierdoor een stuk minder voedzaam dan meel, want de voedingsstoffen zijn er nu ook uitgezeefd. Het is veel fijner dan meel en hierin zit ook weer kwaliteitsverschil. Hoe fijner, hoe beter (ook weer heel simpel gezegd). Bloem is hierdoor ook veel witter van kleur dan meel, want de kiemen en zemelen geven de meel de lichtbruine kleur.
Laat je overigens niet voor de gek houden, want zelfrijzend bakmeel is bloem. Niet meel. De naam is nogal verwarrend, maar het is echt bloem. Alleen hier is bakpoeder aan toegevoegd, dat is het enige verschil.
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met mij op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Bekijk de receptenindex voor al mijn recepten!
Super handig om te weten! Ik wist het eigenlijk ook niet precies.
Dit heb ik me dus zo vaak afgevraagd! Hoe heet het trouwens in Engelse recepten, weet je dat toevallig? Is ‘flour’ dan ook echt onze bloem en hebben ze er verschillende termen voor?
In Engeland gebruiken ze inderdaad nog meer termen. Flour (meel of bloem) natuurlijk, maar dan heb je ook nog plain flour (bloem), self-raising flour (zelfrijzend bakmeel), wheat flour (tarwebloem of meel) en ga zo maar door. Soms maken ze het extra duidelijk door er sifted flour bij te zetten, dat is gezeefd meel en dus bloem. Bij Engelse recepten bekijk ik het recept altijd goed en meestal kun je dan zelf wel de conclusie trekken of het bloem of meel moet zijn en in de meeste gevallen is het bloem.