Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Vanillesaus zonder slagroom
Basisrecept (zoet)

Vanillesaus zonder slagroom

14 november 201725 januari 2023 1 comment

Zelf vanillesaus maken is echt heel erg makkelijk, maar vooral veel lekkerder dan kant-en-klaar of met een pakje. Hier vind je een eenvoudig recept voor vanillesaus zonder slagroom.

Dit is één van mijn recepten die ik echt al ontzettend vaak heb gemaakt. Het past ook bij zoveel lekkere dingen: appelkruimel, appelbollen of als vulling.

Direct naar recept

Vanillesaus zonder slagroom

Wanneer je vanillesaus wilt gaan maken, vind je vaak recepten waarbij er slagroom wordt gebruikt. Dit kan heel lekker zijn, maar het is vaak ook een stuk machtiger en natuurlijk ongezonder. Ik maak mijn vanillesaus altijd met melk. Makkelijker, want dit heb ik vaak wel in huis, toch iets gezonder en iets lichter.

Wil je wel slagroom gebruiken? Geen probleem natuurlijk. Vervang dan (een gedeelte) van de melk voor ongezoete slagroon.

Zelf vanillesaus maken: zo doe je dat

Zelf vanillesaus maken is echt heel makkelijk en natuurlijk super lekker. Je hebt een pan en een garde nodig, meer niet.

De saus kun je zowel warm als koud gebruiken, maar ik vind warm wel het allerlekkerste. Wanneer de vanillesaus afkoelt, zal het nog wat verder indikken. Wil je het later weer opwarmen? Dat kan natuurlijk, misschien moet je wel een beetje melk toevoegen als het iets te dik is geworden.

Een paar tips:

Maak een papje van de eidooiers, suiker en de bloem. Voeg dan een beetje melk toe, niet te warm (anders kook je de eidooiers), meng even goed en voeg dit dan al roerend toe aan de melk. Breng daarna pas de melk aan de kook.
Blijf goed roeren, zodat het niet verbrand.
Laat de vanillesaus even goed doorkoken, anders proef je vaak nog een beetje de bloem.
Zeef de vanillesaus, zodat je zeker weet dat er geen klontjes in zitten.

Zo test je of de vanillesaus klaar is: haal een lepel door de saus en trek een streep door de vanillesaus over de bolle kant van de lepel (voorzichtig met je vinger, pas op: is heet). Loopt de saus niet door de streep? Dan is het klaar. Wil je de saus liever wat dikker? Laat het dan nog even doorkoken. Hoe langer de vanillesaus kookt, hoe dikker het wordt.

vanillesaus

De ingrediënten

Om zelf vanillesaus te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig:

Melk: voor de vanillesaus gebruik ik halfvolle melk, maar volle melk kan ook – de saus wordt dan iets romiger.
Vanille: ik gebruik meestal een vanillepeul/vanillestokje, maar extract of pasta van vanille kan ook. Wanneer je vanille-extract of -pasta gaat gebruiken, moet je blijven proeven of je genoeg hebt gebruikt.
Suiker: gebruik hiervoor kristalsuiker.
Eieren: om de vanillesaus dikker te maken gebruik je eidooiers, het eiwit gebruik je niet.
Bloem: ook om de saus wat dikker te maken.

Je gebruikt alleen eidooiers om de vanillesaus zonder slagroom te maken, maar gooi de eiwitten niet weg. De eiwitten kun je gebruiken om bijvoorbeeld een meringue te maken, gekleurde meringues uit de oven of vries de eiwitten in om later ge gebruiken.

Vanillesaus: variaties

Dit is zo’n makkelijk basisrecept en het leuke is dat je allerlei smaken kunt toevoegen. Bijvoorbeeld een beetje kaneelpoeder, schil van citroen of sinaasappel voor een frissere saus of een beetje chocolade erin laten smelten.

Ingrediënten en bereiden:


vanillesaus recept

Vanillesaus

www.volgdekruimels.nl
Recept voor het maken van lekkere vanillesaus zonder slagroom. Ook zonder slagroom, wordt deze saus heerlijk romig.
4.72 van 14 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
Voorbereiding 5 min
Bereiding 15 min
Totaal 20 min
HOEVEELHEID: 300 milliliter

Ingrediënten
  

  • 250 milliliter melk
  • 1 vanillepeul
  • 2 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels bloem

Instructies
 

  • Verwarm de melk in een pannetje op het vuur.
  • Snijdt de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en de twee helften peul bij de melk.
  • Meng de eidooiers met de suiker en klop tot alles is gemengd, voeg dan de bloem toe en mix het opnieuw.
  • Voeg een paar eetlepels van de warme melk bij het mengsel en roer het goed door. Schenk daarna het mengsel bij de melk, terwijl je goed roert met een garde.
  • Breng het voorzichtig aan de kook, blijf constant roeren met een garde.
  • Dip een spatel of lepel in de saus, wanneer je een streep kunt trekken over de bolle kant, zonder dat de saus doorloopt, dan is hij klaar. 
  • Zeef de saus en haal de vanillepeulen eruit. Klaar!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

sausvanille

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Perentaart met vanille en amandelschaafsel
Chocolademousse met speculaas

One comment

  1. Lianne schreef:
    14 november 2017 om 23:11

    Dat klinkt heerlijk voor bij de appelbol of appelstrudel! ♥

    Beantwoorden

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Kinder Bueno tiramisu
Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved