Zelf vanillesaus maken is echt heel erg makkelijk, maar vooral veel lekkerder dan kant-en-klaar of met een pakje. Hier vind je een eenvoudig recept voor vanillesaus zonder slagroom.
Dit is één van mijn recepten die ik echt al ontzettend vaak heb gemaakt. Het past ook bij zoveel lekkere dingen: appelkruimel, appelbollen of als vulling.
Vanillesaus zonder slagroom
Wanneer je vanillesaus wilt gaan maken, vind je vaak recepten waarbij er slagroom wordt gebruikt. Dit kan heel lekker zijn, maar het is vaak ook een stuk machtiger en natuurlijk ongezonder. Ik maak mijn vanillesaus altijd met melk. Makkelijker, want dit heb ik vaak wel in huis, toch iets gezonder en iets lichter.
Zelf vanillesaus maken: zo doe je dat
Zelf vanillesaus maken is echt heel makkelijk en natuurlijk super lekker. Je hebt een pan en een garde nodig, meer niet.
De saus kun je zowel warm als koud gebruiken, maar ik vind warm wel het allerlekkerste. Wanneer de vanillesaus afkoelt, zal het nog wat verder indikken. Wil je het later weer opwarmen? Dat kan natuurlijk, misschien moet je wel een beetje melk toevoegen als het iets te dik is geworden.
Een paar tips:
Maak een papje van de eidooiers, suiker en de bloem. Voeg dan een beetje melk toe, niet te warm (anders kook je de eidooiers), meng even goed en voeg dit dan al roerend toe aan de melk. Breng daarna pas de melk aan de kook.
Blijf goed roeren, zodat het niet verbrand.
Laat de vanillesaus even goed doorkoken, anders proef je vaak nog een beetje de bloem.
Zeef de vanillesaus, zodat je zeker weet dat er geen klontjes in zitten.
Zo test je of de vanillesaus klaar is: haal een lepel door de saus en trek een streep door de vanillesaus over de bolle kant van de lepel (voorzichtig met je vinger, pas op: is heet). Loopt de saus niet door de streep? Dan is het klaar. Wil je de saus liever wat dikker? Laat het dan nog even doorkoken. Hoe langer de vanillesaus kookt, hoe dikker het wordt.
De ingrediënten
Om zelf vanillesaus te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig:
Melk: voor de vanillesaus gebruik ik halfvolle melk, maar volle melk kan ook – de saus wordt dan iets romiger.
Vanille: ik gebruik meestal een vanillepeul/vanillestokje, maar extract of pasta van vanille kan ook. Wanneer je vanille-extract of -pasta gaat gebruiken, moet je blijven proeven of je genoeg hebt gebruikt.
Suiker: gebruik hiervoor kristalsuiker.
Eieren: om de vanillesaus dikker te maken gebruik je eidooiers, het eiwit gebruik je niet.
Bloem: ook om de saus wat dikker te maken.
Vanillesaus: variaties
Dit is zo’n makkelijk basisrecept en het leuke is dat je allerlei smaken kunt toevoegen. Bijvoorbeeld een beetje kaneelpoeder, schil van citroen of sinaasappel voor een frissere saus of een beetje chocolade erin laten smelten.
Ingrediënten en bereiden:
Vanillesaus
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 250 milliliter melk
- 1 vanillepeul
- 2 eidooiers
- 50 gram suiker
- 2 eetlepels bloem
Instructies
- Verwarm de melk in een pannetje op het vuur.
- Snijdt de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en de twee helften peul bij de melk.
- Meng de eidooiers met de suiker en klop tot alles is gemengd, voeg dan de bloem toe en mix het opnieuw.
- Voeg een paar eetlepels van de warme melk bij het mengsel en roer het goed door. Schenk daarna het mengsel bij de melk, terwijl je goed roert met een garde.
- Breng het voorzichtig aan de kook, blijf constant roeren met een garde.
- Dip een spatel of lepel in de saus, wanneer je een streep kunt trekken over de bolle kant, zonder dat de saus doorloopt, dan is hij klaar.
- Zeef de saus en haal de vanillepeulen eruit. Klaar!
Dat klinkt heerlijk voor bij de appelbol of appelstrudel! ♥