Skip to content

Volg de kruimels

  • Home
  • Recepten
    • Zoet
      • Basisrecept (zoet)
      • Brood
      • Cakes
      • Cupcakes & muffins
      • Desserts
      • Dranken
      • IJs
      • Kleine lekkernijen
      • Koekjes
      • Plaatkoek, brownies & repen
      • Taarten
    • Hartig
      • Basisrecepten (hartig)
      • Bijgerechten
      • Borrelhapjes
      • Brood & pizza
      • Hoofdgerechten
      • Hoofdgerechten vegetarisch
      • Hoofdgerechten vlees
      • Kruidenmixen
      • Ontbijt & lunch
      • Sauzen, dips & dressings
      • Sauzen & toppings
      • Soep
      • Tussendoortjes
      • Voorgerechten
      • Feestdagen
        • Sinterklaasrecepten
        • Kerstrecepten
  • Foodtalk
    • Info
      • Tips
      • How to’s
      • Ingrediënten
    • Hotspots
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
    • DIY
  • About
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Zoet
      • Basisrecept (zoet)
      • Brood
      • Cakes
      • Cupcakes & muffins
      • Desserts
      • Dranken
      • IJs
      • Kleine lekkernijen
      • Koekjes
      • Plaatkoek, brownies & repen
      • Taarten
    • Hartig
      • Basisrecepten (hartig)
      • Bijgerechten
      • Borrelhapjes
      • Brood & pizza
      • Hoofdgerechten
      • Hoofdgerechten vegetarisch
      • Hoofdgerechten vlees
      • Kruidenmixen
      • Ontbijt & lunch
      • Sauzen, dips & dressings
      • Sauzen & toppings
      • Soep
      • Tussendoortjes
      • Voorgerechten
      • Feestdagen
        • Sinterklaasrecepten
        • Kerstrecepten
  • Foodtalk
    • Info
      • Tips
      • How to’s
      • Ingrediënten
    • Hotspots
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
    • DIY
  • About
    • Contact
    • Samenwerken?
Vanillesaus
Basisrecept (zoet)

Vanillesaus

14 november 201714 november 2017 Danella 1 comment

Dit recept kan ik ondertussen wel dromen en heb ik al ontzettend vaak gemaakt. Jeanine en ik zijn dol op appelbollen en een appelbol (van die heerlijke appels gevuld met kaneel en een beetje suiker) is niet compleet zonder vanillesaus. Zo staat we dus vaak op het laatste moment nog snel een saus te maken.

Het is ontzettend eenvoudig om een vanillesaus te maken en zoveel lekkerder dan die uit een pakje.

VANILLESAUS

Je ziet vaak recepten voorbij komen waarbij er slagroom wordt gebruikt. Wij gebruiken altijd alleen melk, waarbij ik overigens volle melk wel weer iets lekkerder vindt dan halfvolle melk, maar hadden nog nooit slagroom gebruikt om de saus te maken. Een paar weken geleden hebben we het getest en we vonden het iets te zwaar allemaal. Nu kan dat ook komen doordat we “iets” teveel over onze appelbol hadden gegoten, maar een saus van melk vonden we toch lekkerder.

Door alleen eidooiers te gebruiken en een beetje bloem, zorg je ervoor dat je saus wat dikker wordt en daarvoor heb je dus geen room meer voor nodig. Wil je wel slagroom gebruiken in plaats van melk? Dat kan natuurlijk, maar gebruik dan één eetlepel bloem en niet twee eetlepels.

vanillesaus

De saus kun je zowel warm als koud serveren, maar een beetje warm is hij toch het allerlekkerste. Zodra de saus afkoelt, zal hij ook nog wat verder indikken, maar zodra je hem weer opwarmt wordt hij ook weer dunner. Zo nodig kun je er nog een scheutje melk bij gooien.

Het leuke van zo’n basisrecept is dat je er allerlei smaken aan kunt toevoegen. Bijvoorbeeld een snufje kaneelpoeder, citroen- of sinaasappelschil voor een frissere saus of een beetje chocolade erin laten smelten voor een vanille- en chocoladesaus. Heerlijk!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET 

vanillesaus recept

Vanillesaus

Recept afdrukken Pin recept
Porties 250 milliliter

Ingrediënten
  

  • 250 milliliter melk
  • 1 vanillepeul
  • 2 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels bloem

Instructies
 

  • Verwarm de melk in een pannetje op het vuur.
  • Snijdt de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes en de twee helften peul bij de melk.
  • Meng de eidooiers met de suiker en klop tot alles is gemengd, voeg dan de bloem toe en mix het opnieuw.
  • Voeg een paar eetlepels van de warme melk bij het mengsel en roer het goed door. Schenk daarna het mengsel bij de melk, terwijl je goed roert met een garde.
  • Breng het voorzichtig aan de kook, blijf constant roeren met een garde.
  • Dip een spatel of lepel in de saus, wanneer je een streep kunt trekken over de bolle kant, zonder dat de saus doorloopt, dan is hij klaar. 
  • Zeef de saus en haal de vanillepeulen eruit. Klaar!

Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

sausvanille

Related Posts

Comfort Food: Snelle appelkruimel met vanillesaus
Comfort Food: Snelle appelkruimel met vanillesaus
Snelle barbecuesaus
Snelle barbecuesaus
Ingrediënt: vanille
Ingrediënt: vanille
Perentaart met vanille en amandelschaafsel
Perentaart met vanille en amandelschaafsel

Berichtnavigatie

Perentaart met vanille en amandelschaafsel
Chocolademousse met speculaas

One comment

  1. Lianne schreef:
    14 november 2017 om 23:11

    Dat klinkt heerlijk voor bij de appelbol of appelstrudel! ♥

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Oosterse kip met rijst
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook
Frikandellentaart
Peposo - Italiaanse runderstoofpot

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
© 2021 | Volg de kruimels - All rights reserved