Follow:
Cakes, Recepten, Zoet

Tulband met mandarijn en glazuur

tulband met mandarijn en glazuur

Deze tulband met mandarijn en glazuur maakte ik bijna een week geleden. We (vriend, dochter en ik) gingen bij m’n ouders eten en ik zorgde voor wat lekkers bij de koffie. Het is nu natuurlijk weer tijd voor mandarijnen en die zijn heel lekker om te gebruiken in een cake. Een lekkere frisse tegenhanger voor het zoete van de cake en het sap van de mandarijn, maakt de cake een beetje smeuïg.

tulband met mandarijn en glazuur

TULBAND MET MANDARIJN EN GLAZUUR

Voor deze tulband heb ik een vorm gebruikt van Nordic Ware. M’n zusje heeft deze vorm een paar weken geleden gekocht in de Markthal in Rotterdam en ik ben er vreselijk jaloers op. Zo mooi! Ik heb hem dan ook nog niet teruggegeven, maar heb zo’n gevoel dat mijn ietwat doorzichtige poging tot het houden van de vorm niet gaat lukken. Voor het glazuur heb ik maple syrup gebruikt, dit deed ik een tijdje geleden voor het eerst en sindsdien gebruik ik het steeds vaker. Het heeft een karamelachtige smaak en dit past perfect bij het glazuur voor een cake.

Deze vorm is wel wat groter dan een normale tulbandvorm en ik moest de hoeveelheden daarom wat aanpassen, in dit recept heb ik de hoeveelheden aangehouden voor de meest gangbare vorm. Heb je geen tulbandvorm? Dan kun je ook een rechthoekige bakblik gebruiken voor een cake, gebruik dan 200 gr. bloem, 200 gr. suiker, 200 gr. boter en vier eieren. Je kunt ook nog variëren door één à twee eetlepels maanzaad door het beslag te doen, dit geeft je cake weer een hele andere smaak.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

TULBAND MET MANDARIJN EN GLAZUUR

Voorbereiding 20 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Aantal 1 tulband

Ingrediënten

Voor de tulband:

 • 250 gram roomboter
 • 250 gram kristalsuiker
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 5 eieren
 • 1 mandarijn geraspte schil van 1 mandarijn + sap van halve mandarijn

Voor het glazuur:

 • 1/2 mandarijn sap
 • 1 eetlepel maple syrup
 • 3 eetlepels melk
 • poedersuiker

Bereidingswijze

 1. Verwarm je oven voor op 160°C.
 2. Vet de bakvorm in met een beetje gesmolten boter en ik doe dit altijd twee keer. Vet de bakvorm in met boter en zet hem op de kop in de koelkast (zodat er geen ophoping van boter onderin de vorm komt), wanneer de boter gestold is, herhaal je dit proces.
 3. Om de cake te maken mix je de boter en de suiker een beetje luchtig en voeg dan de bloem toe.
 4. Voeg één voor één de eieren toe.
 5. Als laatste voeg je de rasp en de sap van de mandarijn toe en mix tot het gemengd is. Denk erom dat je niet te lang mixt, dit heeft invloed op de hoogte van je cake. Stop wanneer alles goed gemengd is en je een mooi beslag hebt.
 6. Doe de tulband in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50 à 60 minuten. Prik er met een satéprikker in om te kijken of hij gaar is, komt de prikker schoon eruit, dan is hij gaar.
 7. Maak de glazuur en giet deze over je tulband heen. Eventueel kun je nog extra blokjes mandarijn op je tulband doen

tulband met mandarijn en glazuur

tulband met mandarijn en glazuur

Share on
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Kim

  Ziet er echt heerlijk uit! Deze wil ik wel een keertje maken en de vorm is inderdaad erg mooi.

  2 februari 2017 at 10:50
  • Reply Danella

   Dankjewel! Zeker een keertje gaan maken;).

   2 februari 2017 at 22:27

  Leave a Reply