Follow:
Brood & pizza, Hartig, Recepten

Tortano – gevuld Italiaans brood

tortano gevuld italiaans brood

Sinds mijn reisje naar Italië ben ik weer helemaal geïnspireerd om Italiaanse gerechten te maken en eentje die ik al heel lang wilde maken, was die voor tortano. Een tortano is een gevuld brood en echt heerlijk. Weet nu al dat ik hem binnenkort weer ga maken!

tortano gevuld italiaans brood

TORTANO

Een tortano kun je willen met alles wat je lekker vind. Ik koos dit keer voor cheddar, rode pesto en een pittige salami, de spianata Romana. Deze gedroogde wordt heeft een rechthoekige vorm, door de manier waarop hij wordt gedroogd. Eerst wordt het varkensvlees heel fijn gemalen, er worden hele peperkorrels en specerijen doorheen gedaan en daarna droogt de worst in een metalen kistje. En dit zorgt weer voor de vorm van de salami. Het heeft een hele milde pittige smaak en dit past perfect bij het zachte van de cheddar.

Je maakt dit brood helemaal zelf. Dus eerst het brooddeed maken, laten rijzen, kneden en weer rijzen, vullen en, echt waar, nog een keer laten rijzen en dan nog afbakken. Ik kneed mijn deeg altijd met de hand, krijg je spierballen van zeggen ze altijd (ik wacht nog steeds op die spierballen overigens). Het kost je even wat werk en tijd door het rijzen, maar ik beloof het je dat het het waard is. Dit brood is echt heerlijk en je hebt er geen dips bij nodig.

Ik heb het brood afgebakken in een ciambella-vorm. Dit is een ronde vorm (lijkt op een ronde brede tulband) en ideaal voor dit soort baksels. Ik had deze gekocht in Italië en dit was dus het perfecte moment om hem uit te proberen. Maar je kunt hem ook maken in een springvorm of op een bakplaat. Leg hem in de springvorm tegen de rand aan en leg er een ovenvast schaaltje in het midden in, zodat hij zijn ronde vorm behoudt. Op een bakplaat zal hij minder rond en hoog worden, want bij de laatste rijs, zal hij niet in de hoogte rijzen, maar ook naar de zijkant. Maakt niet uit voor de smaak, alleen voor de vorm.

Paar tips nog voor het maken van de tortano:

 • Kneed het deeg goed tot het elastisch is, de gluten moeten vrij komen en dan krijg je een luchtig brood.
 • Voeg niet direct al het water toe, maar eerst driekwart en dan steeds toevoegen tot het vochtig genoeg is.
 • Laat het gist en het zout elkaar niet direct raken, de gist verliest dan zijn werking.
 • Zorg dat het deeg kan rijzen op een warme en tochtvrije plek.
 • Laat de randjes vrij bij het vullen, dan valt de vulling er niet uit.

INGREDIENTENLIJST & ZO MAAK JE HET

Tortano - gevuld Italiaans brood

Aantal 1 brood

Ingrediënten

 • 500 gram bloem (voor wit brood)
 • 1 theelepel zout (fijn zeezout)
 • 300 milliliter lauwwarm water
 • 7 gram instant gist
 • 100 gram rode pesto
 • 200 gram cheddar (geraspt)
 • 100 gram spianata Romana (of een andere salami)
 • zout en peper

Bereidingswijze

 1. Leg de bloem op het werkblad en maak er een kuiltje in. Strooi de zout op de bloem, giet driekwart van het water in de kuil en doe daar de gist in.
 2. Begin beetje bij beetje de bloem bij het water te voegen en ga dan het deeg kneden tot je een elastisch deeg hebt (minstens tien minuten).
 3. Leg het deeg in een kom, dek het af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat het dertig minuten rijzen.
 4. Klop de lucht eruit na de eerste rijs en kneed een paar minuten door. Leg het weer in de kom, dek het af en laat opnieuw rijzen voor dertig minuten.
 5. Sla de lucht er weer uit en rol het deeg uit tot een rechthoek. Smeer de rode pesto erop en beleg met de cheddar en salami. Strooi er nog wat zout en peper op (vers gemalen) en rol hem op. Doe dit voorzichtig en stukje voor stukje.
 6. Leg de deegrol in de vorm, plak de uiteindes aan elkaar en zorg ervoor dat de naad van de rol aan de onderkant zit. Dek hem weer af en laat hem nu 60 minuten rijzen.
 7. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 8. Zet het brood in de oven voor 20 tot 30 minuten. Het brood is klaar als de bovenkant goudbruin is en hard is geworden. Haal hem dan uit de oven, laat tien minuten afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rek.

tortano gevuld italiaans brood

tortano gevuld italiaans brood


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

21 Comments

 • Reply Debbie Bodewes

  Dat ziet er lekker uit! Spianata romana is echt heerlijk! Gaat bij ons vaak op de pizza. Ik had nog nooit van tortano gehoord terwijl ik toch een hoop Italiaanse gerechten ken haha. Ook nog nooit in Italië gegeten. Ik moet het dus zelf maar eens maken ?

  16 augustus 2017 at 06:49
 • Reply Dafne

  Mmm … wat een leuk recept! Ik kende het niet, maar dit zeker iets om te maken als er eters zijn.

  16 augustus 2017 at 07:32
 • Reply Maaike

  Aaaah dit ziet en klinkt echt megalekker. Sowieso ben ik groot fan van Italiaans eten!

  16 augustus 2017 at 08:14
 • Reply Anouk

  Dit lijkt me echt heerlijk! Super leuk om dit als hapje te serveren op een feestje.

  16 augustus 2017 at 11:48
 • Reply Lianne

  Ziet er lekker uit! Leuk voor op een feestje. 🙂

  16 augustus 2017 at 13:09
 • Reply Layla

  Woow, lijkt er echt super lekker uit! Danjkewel voor deze leuk recept : ik ga hem zeker lezen :))

  17 augustus 2017 at 08:48
 • Reply Andrea

  Dat ziet er echt heerlijk uit en ik ga het zeker eens proberen!

  17 augustus 2017 at 10:10
 • Reply nicole

  Het is lunchtijd dus nu heb ik enorme zin in dit heerlijke brood. Nou baal ik van mijn saaie boterham met kaas….

  17 augustus 2017 at 12:00
 • Reply Emmy

  Ik maak vaak zelf brood, maar deze kende ik nog niet. Dit wordt mijn volgende experiment. Kan niet fout, zo te zien en ik denk dat ik daar wel wat familie blij mee maak 😉

  17 augustus 2017 at 12:10
  • Reply Emmy

   Ik maak vaak zelf brood, maar deze kende ik nog niet. Dit wordt mijn volgende experiment. Kan niet fout, zo te zien en ik denk dat ik daar wel wat familie blij mee maak 😉

   17 augustus 2017 at 12:11
 • Reply Lynn

  Ik ben dol op brood. Dit ga ik zeker eens proberen!

  17 augustus 2017 at 12:41
 • Reply Girls-Things

  Oeh dat ziet er echt heerlijk uit en klinkt zo lekker!

  17 augustus 2017 at 13:02
 • Reply Marloes

  Oeh dit ziet er superlekker uit! En helemaal niet moeilijk om te maken!

  17 augustus 2017 at 13:26
 • Reply Charlotte Dona

  Dit ziet er zó lekker uit!

  17 augustus 2017 at 13:44
 • Reply Elsemieke | Living on a Plane

  Leuk weetje over de vorm van de spianata romana! De combinatie van ingrediënten trekt mij in dit geval niet zo, maar het ziet er zeker fotogeniek uit.

  17 augustus 2017 at 14:13
 • Reply Marsha

  Dat klinkt goed! En het ziet er ook nog eens heerlijk uit! 😀

  17 augustus 2017 at 18:48
 • Reply Saskia

  Dit ziet er smakelijk uit!! Zodra het weer wat slechter wordt (lees richting de herfst) krijg ik vaker zin om iets te maken of receptjes uit te proberen. Dus wie weet.

  17 augustus 2017 at 21:35
 • Reply Evi

  Oh wow, dat ziet er echt heel lekker uit!

  18 augustus 2017 at 10:50
 • Reply Lodi

  O wow wat ziet dit er lekker uit zeg. Ik maak vaker zelf brood, maar ben nog niet zo ‘ervaren’.

  19 augustus 2017 at 12:24
 • Reply Peggy

  wow, dit ziet er echt heelijk uit!!! Ik ga het recept opslaan :)! Thnx!

  19 augustus 2017 at 12:38
 • Reply nicole

  Hij doet me denken aan opgerolde koek, maar dan hartig. Heerlijk zeg!

  22 augustus 2017 at 08:36
 • Leave a Reply