Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Tortano – gevuld Italiaans brood
Brood & pizza

Tortano – gevuld Italiaans brood

16 augustus 20179 oktober 2017 21 comments

Sinds mijn reisje naar Italië ben ik weer helemaal geïnspireerd om Italiaanse gerechten te maken en eentje die ik al heel lang wilde maken, was die voor tortano. Een tortano is een gevuld brood en echt heerlijk. Weet nu al dat ik hem binnenkort weer ga maken!

tortano gevuld italiaans brood

TORTANO

Een tortano kun je willen met alles wat je lekker vind. Ik koos dit keer voor cheddar, rode pesto en een pittige salami, de spianata Romana. Deze gedroogde wordt heeft een rechthoekige vorm, door de manier waarop hij wordt gedroogd. Eerst wordt het varkensvlees heel fijn gemalen, er worden hele peperkorrels en specerijen doorheen gedaan en daarna droogt de worst in een metalen kistje. En dit zorgt weer voor de vorm van de salami. Het heeft een hele milde pittige smaak en dit past perfect bij het zachte van de cheddar.

Je maakt dit brood helemaal zelf. Dus eerst het brooddeed maken, laten rijzen, kneden en weer rijzen, vullen en, echt waar, nog een keer laten rijzen en dan nog afbakken. Ik kneed mijn deeg altijd met de hand, krijg je spierballen van zeggen ze altijd (ik wacht nog steeds op die spierballen overigens). Het kost je even wat werk en tijd door het rijzen, maar ik beloof het je dat het het waard is. Dit brood is echt heerlijk en je hebt er geen dips bij nodig.

Ik heb het brood afgebakken in een ciambella-vorm. Dit is een ronde vorm (lijkt op een ronde brede tulband) en ideaal voor dit soort baksels. Ik had deze gekocht in Italië en dit was dus het perfecte moment om hem uit te proberen. Maar je kunt hem ook maken in een springvorm of op een bakplaat. Leg hem in de springvorm tegen de rand aan en leg er een ovenvast schaaltje in het midden in, zodat hij zijn ronde vorm behoudt. Op een bakplaat zal hij minder rond en hoog worden, want bij de laatste rijs, zal hij niet in de hoogte rijzen, maar ook naar de zijkant. Maakt niet uit voor de smaak, alleen voor de vorm.

Paar tips nog voor het maken van de tortano:

  • Kneed het deeg goed tot het elastisch is, de gluten moeten vrij komen en dan krijg je een luchtig brood.
  • Voeg niet direct al het water toe, maar eerst driekwart en dan steeds toevoegen tot het vochtig genoeg is.
  • Laat het gist en het zout elkaar niet direct raken, de gist verliest dan zijn werking.
  • Zorg dat het deeg kan rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  • Laat de randjes vrij bij het vullen, dan valt de vulling er niet uit.

INGREDIENTENLIJST & ZO MAAK JE HET

tortano gevuld italiaans brood

Tortano - gevuld Italiaans brood

www.volgdekruimels.nl
5 van 1 stem
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
HOEVEELHEID: 1 brood

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem (voor wit brood)
  • 1 theelepel zout (fijn zeezout)
  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 100 gram rode pesto
  • 200 gram cheddar (geraspt)
  • 100 gram spianata Romana (of een andere salami)
  • zout en peper

Instructies
 

  • Leg de bloem op het werkblad en maak er een kuiltje in. Strooi de zout op de bloem, giet driekwart van het water in de kuil en doe daar de gist in.
  • Begin beetje bij beetje de bloem bij het water te voegen en ga dan het deeg kneden tot je een elastisch deeg hebt (minstens tien minuten).
  • Leg het deeg in een kom, dek het af met een vochtige theedoek of vershoudfolie en laat het dertig minuten rijzen.
  • Klop de lucht eruit na de eerste rijs en kneed een paar minuten door. Leg het weer in de kom, dek het af en laat opnieuw rijzen voor dertig minuten.
  • Sla de lucht er weer uit en rol het deeg uit tot een rechthoek. Smeer de rode pesto erop en beleg met de cheddar en salami. Strooi er nog wat zout en peper op (vers gemalen) en rol hem op. Doe dit voorzichtig en stukje voor stukje.
  • Leg de deegrol in de vorm, plak de uiteindes aan elkaar en zorg ervoor dat de naad van de rol aan de onderkant zit. Dek hem weer af en laat hem nu 60 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Zet het brood in de oven voor 20 tot 30 minuten. Het brood is klaar als de bovenkant goudbruin is en hard is geworden. Haal hem dan uit de oven, laat tien minuten afkoelen en haal hem dan voorzichtig uit de vorm. Laat verder afkoelen op een rek.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

tortano gevuld italiaans brood

tortano gevuld italiaans brood


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

brooditalië

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Zoete aardappel curry
Zelf bramenjam maken

21 comments

  1. Debbie Bodewes schreef:
    16 augustus 2017 om 06:49

    Dat ziet er lekker uit! Spianata romana is echt heerlijk! Gaat bij ons vaak op de pizza. Ik had nog nooit van tortano gehoord terwijl ik toch een hoop Italiaanse gerechten ken haha. Ook nog nooit in Italië gegeten. Ik moet het dus zelf maar eens maken ?

    Beantwoorden
  2. Dafne schreef:
    16 augustus 2017 om 07:32

    Mmm … wat een leuk recept! Ik kende het niet, maar dit zeker iets om te maken als er eters zijn.

    Beantwoorden
  3. Maaike schreef:
    16 augustus 2017 om 08:14

    Aaaah dit ziet en klinkt echt megalekker. Sowieso ben ik groot fan van Italiaans eten!

    Beantwoorden
  4. Anouk schreef:
    16 augustus 2017 om 11:48

    Dit lijkt me echt heerlijk! Super leuk om dit als hapje te serveren op een feestje.

    Beantwoorden
  5. Lianne schreef:
    16 augustus 2017 om 13:09

    Ziet er lekker uit! Leuk voor op een feestje. 🙂

    Beantwoorden
  6. Layla schreef:
    17 augustus 2017 om 08:48

    Woow, lijkt er echt super lekker uit! Danjkewel voor deze leuk recept : ik ga hem zeker lezen :))

    Beantwoorden
  7. Andrea schreef:
    17 augustus 2017 om 10:10

    Dat ziet er echt heerlijk uit en ik ga het zeker eens proberen!

    Beantwoorden
  8. nicole schreef:
    17 augustus 2017 om 12:00

    Het is lunchtijd dus nu heb ik enorme zin in dit heerlijke brood. Nou baal ik van mijn saaie boterham met kaas….

    Beantwoorden
  9. Emmy schreef:
    17 augustus 2017 om 12:10

    Ik maak vaak zelf brood, maar deze kende ik nog niet. Dit wordt mijn volgende experiment. Kan niet fout, zo te zien en ik denk dat ik daar wel wat familie blij mee maak 😉

    Beantwoorden
    1. Emmy schreef:
      17 augustus 2017 om 12:11

      Ik maak vaak zelf brood, maar deze kende ik nog niet. Dit wordt mijn volgende experiment. Kan niet fout, zo te zien en ik denk dat ik daar wel wat familie blij mee maak 😉

      Beantwoorden
  10. Lynn schreef:
    17 augustus 2017 om 12:41

    Ik ben dol op brood. Dit ga ik zeker eens proberen!

    Beantwoorden
  11. Girls-Things schreef:
    17 augustus 2017 om 13:02

    Oeh dat ziet er echt heerlijk uit en klinkt zo lekker!

    Beantwoorden
  12. Marloes schreef:
    17 augustus 2017 om 13:26

    Oeh dit ziet er superlekker uit! En helemaal niet moeilijk om te maken!

    Beantwoorden
  13. Charlotte Dona schreef:
    17 augustus 2017 om 13:44

    Dit ziet er zó lekker uit!

    Beantwoorden
  14. Elsemieke | Living on a Plane schreef:
    17 augustus 2017 om 14:13

    Leuk weetje over de vorm van de spianata romana! De combinatie van ingrediënten trekt mij in dit geval niet zo, maar het ziet er zeker fotogeniek uit.

    Beantwoorden
  15. Marsha schreef:
    17 augustus 2017 om 18:48

    Dat klinkt goed! En het ziet er ook nog eens heerlijk uit! 😀

    Beantwoorden
  16. Saskia schreef:
    17 augustus 2017 om 21:35

    Dit ziet er smakelijk uit!! Zodra het weer wat slechter wordt (lees richting de herfst) krijg ik vaker zin om iets te maken of receptjes uit te proberen. Dus wie weet.

    Beantwoorden
  17. Evi schreef:
    18 augustus 2017 om 10:50

    Oh wow, dat ziet er echt heel lekker uit!

    Beantwoorden
  18. Lodi schreef:
    19 augustus 2017 om 12:24

    O wow wat ziet dit er lekker uit zeg. Ik maak vaker zelf brood, maar ben nog niet zo ‘ervaren’.

    Beantwoorden
  19. Peggy schreef:
    19 augustus 2017 om 12:38

    wow, dit ziet er echt heelijk uit!!! Ik ga het recept opslaan :)! Thnx!

    Beantwoorden
  20. nicole schreef:
    22 augustus 2017 om 08:36

    Hij doet me denken aan opgerolde koek, maar dan hartig. Heerlijk zeg!

    Beantwoorden

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Oosterse kip met rijst
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Graham crackers vervangen
Pistachepasta maken
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved