Tomatensoep maken? Ik heb een lekker recept voor je met verse tomaten.
Dit is een gemakkelijk basisrecept om zelf verse tomatensoep te maken. Je kunt hiermee veel variëren en aanpassen naar je eigen smaak (of wat je in huis hebt).
Tomatensoep maken
Tomatensoep! Heerlijk! Dit is zo’n recept die we thuis vaak maken, want het is altijd lekker en zo makkelijk om te maken. We eten het als avondeten op zo’n avond dat je even geen zin hebt om veel te doen, maar ook voor de lunch.
In ongeveer een halfuur heb je deze soep al klaar!
Is tomatensoep gezond?
Ja! Tomatensoep is zeker gezond.
Er zitten vrij weinig calorieeën in en daarnaast veel vitamines, vooral als je verse ingrediënten gebruikt. In tomaten zitten vitamine C en K en verder nog kalium. Het is wel belangrijk dat je de soep niet heel lang laat doorkoken, want dan verlies je veel vitamines.
Verse tomatensoep maken
Tomatensoep maken is het lekkerste met verse tomaten. En eigenlijk is het net zo makkelijk als het kopen en verwarmen van zo’n bekende zak soep uit de supermarkt.
Wat heb je nodig?
Voor tomatensoep heb je natuurlijk tomaten nodig, dat is logisch. Verder gebruik ik altijd nog tomatenpuree, uien, knoflook, olijfolie en groentebouillon. De combinatie van verse tomaten en tomatenpuree zorgt voor een mooie en intense tomatensmaak.
Welke tomaten voor tomatensoep?
Voor de soep heb je natuurlijk de lekkerste tomaten nodig met veel smaak. Ik kies meestal romatomaten of pomodori-tomaten. Deze zijn een beetje langwerpig van vorm en hebben veel smaak. Een andere optie is trostomaten, maar dan moeten ze wel goed rijp zijn.
Om verse tomatensoep te maken heb je deze ingrediënten nodig:
Tomaten en tomatenpuree: in deze soep gebruik je verse tomaten en tomatenpuree.
Uien: dit zijn echte smaakmakers en passen hier perfect bij.
Knoflook: een beetje knoflook is natuurlijk ook nodig.
Olijfolie: om de ui en knoflook even in te fruiten.
Groentebouillon: voor nog meer smaak.
Zout en peper: om de tomatensoep nog meer op smaak te brengen. Waarschijnlijk heb je weinig tot geen zout nodig, wat in bouillon zit vaak ook veel zout.
Tomatensoep zelf maken: variaties
Dit is echt een basisrecept waar je zelf veel mee kunt variëren. Doe bijvoorbeeld er eens wat meer kruiden in, voeg wat meer room toe voor een romige tomatensoep of maak (of koop) nog wat croutons voor erbij.
Of maak deze Chinese tomatensoep!
Gevulde soep
Je kunt eenvoudig een gevulde soep maken van dit tomatensoeprecept.
Doe er bijvoorbeeld wat (vegetarische) balletjes in, een beetje vermicelli of groente. Paprika, courgette, wortel of prei zijn heerlijke soepgroentes.
Een beetje room
Iedereen kent een tomatensoep met crème wel. Je kunt hiervoor een beetje kookroom toevoegen, crème fraiche of een beetje Parmezaanse kaas.
Kruiden & specerijen
Door een beetje kruiden of specerijen toe te voegen, maak je van je tomatensoep een heel ander gerecht.
Kies bijvoorbeeld voor het toevoegen van basilicum of rozemarijn. Ook verse tijmblaadjes en bieslook zijn goede toevoegingen. Of voeg een beetje chilipoeder en gember toe, voor een beetje pit.
Toppings
Ook met de toppings kun je lekker variëren. Wat denk je van knapperige croutons, stukjes bosui, gebakken uitjes en fijngehakte nootjes (ongezouten).
Olijfolie of een kruidenolie is ook erg lekker bij soep van verse tomaten.
Soep bewaren
Verse tomatensoep kun je ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Het handigste is dat je de soep eerst laat afkoelen, voordat je die in de koelkast zet. Voor de soep zelf maakt het niet uit, of je die warm of koud erin zet, maar wel voor de andere producten in de koelkast. De temperatuur in de koelkast stijgt namelijk als je er een pan met warme soep in zet en dat kan de houdbaarheid van de andere producten beïnvloeden.
Kun je soep ook invriezen?
Ja, dat kan! Het handigste is om dan diepvriescontainers te gebruiken. In de vriezer blijft het ongeveer drie maanden goed.
Tomatensoep
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Pan
- Blender of staafmixer
Ingrediënten
- 750 gram tomaten (in stukken)
- 1 grote ui (in stukken)
- 4 tenen knoflook (geperst)
- 2 eetlepels tomatenpuree (1 klein blikje)
- 500 ml groentebouillon (eventueel wat meer)
Optioneel:
- scheutje kookroom
- paar blaadjes basilicum (of andere kruiden)
- croutons
Instructies
- Snijd de tomaten en de ui in grove stukken. Pers de knoflook fijn.
- Verwarm een scheutje olie in de pan en fruit de ui en de knoflook aan tot ze zachter zijn geworden (een paar minuten). Voeg dan ook de tomaten toe en bak nog even mee.
- Voeg de tomatenpuree en de groentebouillon toe. Breng de soep aan de kook (niet te hard laten koken) en laat ongeveer 10 tot 15 minuten doorkoken.
- Pureer alles in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg eventueel nog wat bouillon toe wanneer de soep te dik is.
- Proef de tomatensoep en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
- Serveer met toppings zoals kookroom, kruiden en croutons.