Eenvoudig recept voor het maken van tiramisu in glas.
Eén van mijn favoriete desserts: tiramisu! Meestal maak ik het in een grote schaal, maar het is ook erg leuk om tiramisu glaasjes te maken en deze te serveren tijdens een diner.
Tiramisu in glas
Een klassieke tiramisu maak je door eiwit en eidooiers afzonderlijk op stijf te kloppen en te mengen met mascarpone. Deze tiramisu maak je zonder ei en is iets eenvoudiger om te maken, maar ook net zo lekker natuurlijk.
Tiramisu glaasjes zijn ook tijdens de feestdagen erg populair en dat snap ik wel! Het is makkelijk om te maken, je kunt het van tevoren maken en in de koelkast zetten tot je het nodig hebt en het is erg lekker. Ik vind het ook altijd leuk dat je met dit recept eenvoudig kunt variëren, bijvoorbeeld door fruit erbij te doen of een goede curd.
Het maken van deze tiramisu in glas kost je ongeveer 15 minuten. Daarna moet het nog wel minstens 2 uren opstijven in de koelkast. Je kunt het een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast (goed afgedekt).
Wat heb je allemaal nodig?
Dit is een tiramisu zonder alcohol en eieren, je maakt het met mascarpone en slagroom.
Dit zijn de ingrediënten van tiramisu glaasjes:
Koffie of espresso: om de lange vingers in te dippen. Ik gebruik altijd espresso, maar als je iets minder sterk wil is koffie een goed alternatief.
Savoiardi of lange vingers: de Italianen gebruiken savoiardi voor tiramisu, maar dit kun je niet overal kopen. Lange vingers zijn dan een prima alternatief.
Mascarpone en slagroom: van de mascarpone en slagroom maak je een heerlijk romig mengsel.
Suiker: een beetje suiker hoor er ook bij natuurlijk.
Cacaopoeder: om de tiramisu in glas helemaal af te maken.
Tiramisu zonder ei in glas maken: tips
Dit is een tiramisu zonder ei, iets wat in een klassiek Italiaans recept wel gebruikt wordt. Omdat er geen rauw ei in zit, is het ook geschikt voor kinderen en zwangeren.
De tiramisu glazen zijn niet zo moeilijk om te maken, het enige wat je nodig hebt is een beslagkom en mixer (handmixer of staande mixer maakt niet uit).
De tips:
Het lekkerste is om savoiardi te gebruiken, de Italiaanse lange vingers. Deze zijn wat luchtiger dan onze lange vingers en worden minder zompig. Savoiardi is echter niet gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland, dus gebruiken we meestal gewoon lange vingers.
Lange vingers zijn al vrij zoet door het suikerlaagje, houd hier dus rekening mee als je meer suiker wilt gaan toevoegen dan in het recept staat (voor de echte zoetekauwen).
Je kunt de tiramisu in glas het beste een paar uur van tevoren klaarmaken, dan heeft het genoeg tijd om weer stijf te worden.
Laat de koffie even afkoelen voordat je de lange vingers erin gaat dippen. Als de koffie nog warm is, wordt het mascarponemengsel ook wat warm en dat wil je liever niet.
Gebruik een spuitzak om het mascarponemengsel in de glazen te doen, dan kun je netjes werken. Heb je geen spuitzak, dan kun je ook een lepel gebruiken (maar misschien moet je dan wel de randjes even schoonmaken).
Pas op dat je de mascarpone niet overmixt, dan wordt het snel te dun.
Variaties
Met dit recept voor tiramisu glazen kun je heel gemakkelijk variëren.
Deze variaties zijn erg lekker:
Fruit: doe er wat fruit in, bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, mango of perzik. Gewoon wat je lekker vindt of in huis hebt. Snijd het fruit in kleine stukjes en verdeel het tussen de laagjes. Niet elk fruit is lekker met cacaopoeder, dus mogelijk moet je dat weglaten.
Lemoncurd: doe tussen de laagjes en bovenop een laagje lemoncurd voor een hele frisse tiramisu.
Andere koekjes: in plaats van lange vingers, kun je ook andere koekjes gebruiken. Let erop wel op dat de koekjes het vocht een beetje kunnen opnemen, anders blijven ze erg hard.
Alcohol: het is ook erg lekker om de lange vingers te besprenkelen of te dippen in een beetje likeur of Marsala.
Of maak eens deze tiramisu met pistache!
Tiramisu in glas bewaren
Het beste is om deze tiramisu in glas een paar uur, ongeveer drie tot vier uur, voor serveren te maken. Dan kan het mascarponemengsel weer goed stijf worden en trekken de smaken beter in de lange vingers.
Je kunt de tiramisu glaasjes drie tot vier dagen bewaren, maar je moet ze wel goed afdekken met bijvoorbeeld vershoudfolie of een duurzaam alternatief.
Tiramisu in glas
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 2 beslagkommen
- 1 Mixer
Ingrediënten
- 200 ml koffie of espresso
- 150 gram lange vingers of savoiardi
- 250 ml slagroom
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 200 gram mascarpone
- 2 eetlepels cacaopoeder
Instructies
- Zet de koffie en laat dit even afkoelen. Snijd of breek ondertussen de lange vingers in kleinere stukken (door de helft en/of in drieën).
- Klop de slagroom stijf met de suiker. Klopt de mascarpone los met een spatel in een andere kom en voeg dit daarna bij de stijfgeklopte slagroom. Spatel door tot alles is gemengd (niet met een mixer, dan is er een kans dat je de slagroom te veel klopt).
- Dip de lange vingers in de koffie en doe één laagje in elk glas. Daarbovenop komt een laag mascarponemengsel. Herhaal deze stap: dip de lange vingers in de koffie, leg ze op de mascarpone en doe er weer een laag mascarponemengsel op.
- Strooi wat cacaopoeder in elk glaasje.
- Zet de tiramisu in glas minstens twee tot vier uur in de koelkast voor serveren.
Notities
- Fruit: doe er wat fruit in, bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, mango of perzik. Gewoon wat je lekker vindt of in huis hebt. Snijd het fruit in kleine stukjes en verdeel het tussen de laagjes. Niet elk fruit is lekker met cacaopoeder, dus mogelijk moet je dat weglaten.
- Lemoncurd: doe tussen de laagjes en bovenop een laagje lemoncurd (recept staat op de website) voor een hele frisse tiramisu.
- Andere koekjes: in plaats van lange vingers, kun je ook andere koekjes gebruiken. Let erop wel op dat de koekjes het vocht een beetje kunnen opnemen, anders blijven ze erg hard.
- Alcohol: het is ook erg lekker om de lange vingers te besprenkelen of te dippen in een beetje likeur of Marsala.