Follow:
Feestdagen, Informatief, Kerst, Tips

Tips voor kerstdiner – van planning tot lekker eten

tips voor het kerstdiner

Kerst kan een behoorlijke stressvolle tijd zijn, vooral als je een kerstdiner gaat organiseren. Of het nou voor een paar mensen is, of voor een grote groep, een paar dingen zijn altijd belangrijk om rekening mee te houden. Zo kun je niet alleen gerechten hebben die je maakt in de oven en je wilt ook niet de hele tijd in de keuken staan natuurlijk. Daarom vandaag mijn tips voor kerstdiner!

Tips voor kerstdiner

Tip 1: Houdt het simpel

Het menu voor het kerstdiner bedenken is waarschijnlijk nog het moeilijkste wat je moet gaan doen. Hoe groter de groep, hoe moeilijker het wordt. Mijn advies is dan ook altijd: houdt het simpel! Maak niet een menu met allemaal moeilijke en tijdrovende gerechten, maar houdt het realistisch en zo dat je alles goed kunt maken. En bedenk gerechten waarvan je al veel kunt voorbereiden van tevoren, zodat je niet alleen maar in de keuken zit, maar ook bij je familie en vrienden.

Probeer dan ook niet allemaal nieuwe gerechten. Dat geeft gegarandeerd problemen op een kerstdiner. Zo’n avond loopt vaak al anders dan je had verwacht en als je dan ook nog gerechten moet gaan maken, die je nog nooit hebt gemaakt, dan gaat er hoogstwaarschijnlijk van alles fout of je raakt er ontzettend gestrest van. Oefen van tevoren met de gerechten en de hapjes, zo weet je ook precies hoe je het wilt opdienen en hoeveel tijd het allemaal kost.

Houdt rekening met de porties, het hoeven echt niet allemaal enorme porties te worden. met kerst wordt er altijd enorm veel gegeten, maar ook wordt er heel veel weggegooid en dat is natuurlijk zonde. Op het moment dat je denkt dat er misschien nog wat bij moet of dat een portie groter moet worden, op dat punt heb je waarschijnlijk al teveel. Kijk kritisch naar je menu en schrap eventueel.

Je kunt niet met iedereen rekening houden en dat is ook zeker niet nodig, maar een beetje kijken of je menu geschikt is voor je gasten is wel zo aardig natuurlijk.

Mocht er een hele grote groep komen te eten, dan kun je het ook zo regelen dat iedereen wat te eten meeneemt. De ene regelt het voorgerecht, anderen weer het hoofdgerecht en weer een paar anderen het nagerecht. Zo is iedereen ook even bezig in de keuken en hoef jij niet alles te doen. Ik vind dit soort avonden altijd erg gezellig en vaak krijg je verrassende gerechten te eten.

Tip 2: Maak een planning

Dit is echt heel erg belangrijk, want zonder planning ben je echt nergens. Pas als je een planning maakt, kom je erachter of je alles wel kunt maken. Heb je bijvoorbeeld een hoofdgerecht dat een paar uur in de oven moet, zoals een braadstuk, dan kun je dus niet allemaal voor- en bijgerechten bedenken die ook in de oven moeten. Daar is simpelweg geen tijd en geen ruimte voor.

Houdt hier rekening mee:

  • Kooktijden van je gerechten en de onderdelen van je gerechten. Zijn er onderdelen die moeten afkoelen voordat je verder kunt? Zorg dan dat je die op tijd maakt.
  • Wat kun je (een dag of meerdere dagen) van tevoren maken en wat moet je nog doen op de dag zelf, of nog vlak voor het gerecht.
  • Maak geen planning van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, zorg ervoor dat je planning realistisch is.

Schrijf je planning helemaal uit en hang hem ergens in je keuken. Op een keukenkastje, deur of waar dan ook, maar in ieder geval ergens waar je altijd even kunt kijken wat je moet gaan doen. Streep af wat je hebt gedaan, zodat het overzichtelijk blijft.

Tip 3: Boodschappen

De boodschappen! In dit artikel vertel ik je hier meer over!

Tip 4: Heel veel voorbereiden

Om je kerstdiner zo stressvrij mogelijk te houden, moet je heel veel voorbereiden. Deze voorbereiding helpt je ook tijdens het kerstdiner, zodat jij niet de hele tijd in de keuken staat.

Controleer een paar weken voor het kerstdiner of je voldoende servies, bestek en glazen hebt. Moet er misschien een keertje afgewassen worden tussen een gang door, of heb je genoeg voor het gehele diner? Hetzelfde geldt natuurlijk voor de stoelen, tafels, ovenschalen, potten, pannen en ga zo maar door. Nu heb je nog tijd genoeg om iets te regelen.

Weten alle gasten hoe laat het begint, wordt er nog wat verwacht van de gasten (nemen ze bijvoorbeeld wat te eten of te drinken mee)?

Tip 5: De dag voor het kerstdiner

Begin alvast met het voorbereiden van je kerstdiner. Controleer nog één keer of je alles hebt en haal desnoods nog de laatste boodschappen op. Leg alle recepten klaar en op volgorde, zorg ervoor dat je planning klopt. Heb je iets besteld, zoals vlees bij de slager of gebak bij een banketbakkerij? Zorg er dan voor dat je dat op tijd ophaalt, check even de openingstijden en doe dit niet te laat op de dag.

De rest van de dag staat in het teken van het voorbereiden van het kerstdiner:

  • Zet de flessen drinken en wijn in de koelkast en leg de rest op een logische plaats, zodat je het snel kunt aanvullen. Je kunt ook veel kwijt in een schuurtje, (onverwarmde) garage, balkon of gewoon buiten. Het is alweer lekker koud buiten en met een beetje mazzel hebben we sneeuw, hier kun je dus ook prima drinken koud houden.
  • Begin met het voorbereiden van de gerechten, voor zover dat kan natuurlijk. Misschien kun je het dessert al maken, of ingrediënten klaar leggen. Alles wat je vandaag klaar hebt, hoefje morgen niet meer te doen.
  • Leg al het servies, glazen en bestek klaar.
Tip 6: Op de dag van het kerstdiner

En dan is het eindelijk zover, het kerstdiner!

Begin met het dekken van je kersttafel. Leg alle borden, glazen en bestek klaar, de rest van het servies (zoals serveerschalen e.d.) leg je in de keuken klaar. Leg daarnaast alle versieringen, decoraties, kaarsjes en alles wat je graag erbij wilt hebben, op je kersttafel.

Zorg ervoor dat je ook nog wat tijd voor jezelf hebt. Als je de hele dag aan het rennen en het vliegen bent, ben je kapot voordat je gasten er zijn. Probeer een uurtje voor jezelf te hebben, om even niets te doen, om te kleden of gewoon een kerstfilm te kijken.

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply