Ga je gourmetten? Met deze tips weet je zeker dat het een geslaagd avondje gourmetten wordt!
Gourmetten is echt super populair in Nederland rond de feestdagen. Met z’n allen rond de tafel, allerlei eten op de tafel en gezelligheid: ik snap de charme wel.
Gourmetten: tips
Natuurlijk wil je wel dat je avondje gourmetten goed verloopt, en daarom heb ik een aantal handige tips op een rijtje gezet!
Wat heb je nodig?
Uiteraard heb je iets nodig om op te bakken. Je hebt de keuze tussen een gourmetstel, met van die pannetjes en een bakplaat aan de bovenkant, of een grillplaat of bakplaat.
Alles over een gourmetstel:
Bakken in pannetjes en op een grillplaat (erbovenop).
Handig voor vegetariërs en vleeseters, zo komt vlees en vegetarisch of vegan eten niet in contact met elkaar.
Vaak wat kleiner, waardoor het niet geschikt is voor grotere groepen (dan kan je er niet goed bij).
Of ga je voor een grillplaat/bakplaat:
Bakplaten zijn vaak lang, waardoor je er gemakkelijk bij kunt.
Goede warmteverdeling.
Gemakkelijk om schoon te maken.
En wat heb ik verder nog nodig?
Verder heb je nog saté-prikkers nodig, van die kleine spatels die je bij het gourmetstel krijgt en veel schaaltjes en bordjes is ook altijd handig.
Check ook even of je misschien nog een verlengsnoer nodig hebt, wel zo handig dat je die niet meer hoeft op te zoeken als je gaat beginnen.
Wat te eten?
Het belangrijkste van de avond natuurlijk: wat ga je allemaal eten?
Voor het gourmetten is het natuurlijk het leukste om allerlei verschillende opties te hebben. Zorg ervoor dat je eten hebt om te bakken, denk aan vlees en vis, groente, vegetarische of vegan opties, pannenkoekbeslag of eieren.
Daarnaast is het ook leuk om wat eten te hebben dat je niet in een pannetje of op een plaat hoeft te bakken. Stokbrood, fruit en wat kleine hapjes. Ook mogen de sauzen uiteraard niet ontbreken op de gourmettafel.
Ik vind het altijd leuk om alles in kleine schaaltjes en op bordjes te doen. Ook is het handig om vlees, vis en groente aan stokjes te rijgen, zodat het gemakkelijk te bakken is.
In de meeste supermarkten (bijvoorbeeld de Albert Heijn of de Jumbo) heb je de keuze uit allerlei verschillende gourmetbakjes, maar je kunt natuurlijk ook zelf dingen maken voor op de gourmet.
En niet vergeten: olie of boter
Zorg er daarnaast voor dat je olie in huis hebt om de pannetjes of de bakplaat mee in te vetten. Een klein beetje is echt genoeg. Giet een beetje olie op de plaat en wrijf het met een keukenpapiertje over de gehele plaat. Voeg alleen nieuwe olie toe, als je ziet dat het eten tijdens het bakken aanbrandt.
Gourmet tips tegen stank
Eén van de redenen om vooral niet te gourmetten is toch wel de stank die het kan opleveren in je huis. Niemand wil natuurlijk dat je huis nog dagen naar gourmetlucht ruikt.
Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar met deze tips zorg je er wel voor dat het niette erg wordt.
Mijn tips:
Zet altijd een raam open.
Gebruik niet te veel olie. Heb je sowieso niet nodig, want de pannetjes of de plaat hebben eigenlijk altijd een anti-aanbaklaag. De verhitte olie zorgt voor veel walmen en dus ook gedeeltelijk de bekende gourmetlucht.
Maak alles direct schoon na het gourmetten (eerst laten afkoelen), dan ruik je het al een stuk minder de volgende dag.
Zet een bakje heet water met een scheutje azijn op de tafel, na het gourmetten.
De beste tips is eigenlijk om bij iemand anders te gaan gourmetten. Lekker ’s avonds naar huis en je hebt nergens last van .
Blijf ventileren!
Meestal gourmetten we in de koudere maanden met de feestdagen, maar het is belangrijk om een raampje of de afzuigkap aan te zetten tijdens het gourmetten.
Er komt namelijk wat fijnstof vrij en daardoor kunnen je ogen gaan prikken. Door een raampje open te zetten, heb je hier geen last van – en je voorkomt ook direct dat het erger gaat stinken.
Pas op voor kruisbesmetting
Wanneer je gaat gourmetten heb je vaak allerlei rauw voedsel op tafel staan. Pas dan altijd op voor kruisbesmetting.
Zorg ervoor dat het rauwe voedsel het bereide eten niet aanraakt, ook niet met je spatel of saté-prikker die je hebt gebruikt tijdens het bakken.