Ga je brownies bakken? Ik heb de beste tips voor brownies maken!
Tips voor brownies
Brownies! Ook weer één van mijn favoriete baksels. Ze zitten vol chocolade en ze zijn lekker smeuïg en fudgy.
Wat kan er fout gaan bij het bakken van brownies?
Eén van de meest gemaakte fouten is het overbakken van brownies. Je wilt natuurlijk die lekkere smeuïgheid, maar daarvoor moet je brownie niet te lang bakken.
Een andere fout is het niet gebruiken van gesmolten chocolade in het beslag. Alleen cacaopoeder zorgt voor een droge textuur.
En de laatste fout die vaak gemaakt wordt is dat het niet gebruiken van bakpapier in de vorm. Een afgekoelde brownie is lastig om uit de vorm te krijgen.
Ik heb al mijn tips voor je om de perfecte brownie te maken!
Brownies met Kinder Bueno en Kinderchocolade
Mijn tips voor brownies!
Met deze tips maak jij ook elke keer super lekkere brownies. Aan het einde van de pagina heb ik nog een paar recepten voor je, bijvoorbeeld voor brownies met Nutella of Kinderchocolade.
1. Gebruik goede chocolade
Je kunt brownies maken op basis van cacao, maar ik gebruik altijd gesmolten chocolade in mijn recepten.
Wanneer je alleen cacao gebruikt, krijg je een drogere structuur en niet dat smeuïge dat je graag wilt. Voeg daarom altijd chocolade toe, van een goede kwaliteit, om de lekkerste smaak en textuur te krijgen.
Waarom van een goede kwaliteit?
Chocolade van goede kwaliteit heeft vaak ook een betere smaak en dat merk je uiteindelijk in je baksel.
2. Gebruik fijne kristalsuiker
In brownies gebruik ik altijd fijne kristalsuiker. Deze suikersoort wordt sneller en beter opgenomen in het beslag en dit is belangrijk voor de fudgy en zachte textuur. Grove suiker wordt minder goed opgenomen en dan heb je soms fijn die kleine stukjes suiker in je gebakken brownie.
Lees hier meer over de verschillende soorten suikers.
3. Meng de ingrediënten goed
Spreekt voor zich misschien, maar dit wordt niet altijd gedaan.
Voor het maken van brownies is het vaak niet nodig om je beslag te mixen, want er hoeft geen lucht ingeklopt te worden. Het enige wat je dus nodig hebt, is een beslagkom en een spatel. Ik vind zelf een siliconen spatel (ook wel gummi-spatel) genoemd het prettigste werken, want dan kun je goed langs de randen schrapen.
Brownies met walnoten en stukjes chocolade
4. Bakken van de brownie
De vierde tip voor brownies is voor het bakken van de brownies: gebruik bakpapier voor je bakvorm en verwarm je oven voor.
Ik zet meestal de oven aan wanneer ik ga beginnen met het maken van het beslag. Soms moet je dan nog even wachten, maar vaak komt het wel uit. Het is belangrijk dat de oven voorverwarmd is, want dit zorgt voor een gelijkmatige baktijd en garing.
De oventemperatuur voor het bakken van de brownies zal tussen de 160 graden en de 180 graden Celsius liggen, lees hiervoor natuurlijk het recept dat je gebruikt.
Bekleed ook altijd je bakvorm met bakpapier, vet eventueel ook nog extra in met boter of een bakspray. Dan kun je je brownie na het bakken er gemakkelijk uithalen.
5. Test de gaarheid
Een goede brownie is nog een beetje gooey in het midden.
Bij een cake test je de gaarheid door een dunne prikker in de cake te prikken. Wanneer deze er schoon uitkomt, is de cake klaar. Dit kan dus niet bij een brownie, want je wilt dat het midden nog een beetje zacht is.
Hoe weet je dan dat je brownie klaar is?
Het gaat dus een beetje op gevoel, maar er zijn twee dingen waarop je kunt letten: de randjes en de korst. Langs de randen moet je brownie hard zijn geworden en er moet een mooie korst op de bovenkant zitten. Je kunt de bakvorm een beetje bewegen. Wiebelt het beslag nog in het midden wanneer je de bakvorm beweegt? Dan moet je brownie nog wat langer in de oven bakken.
6. Laat de brownies goed afkoelen
Je wilt natuurlijk direct een stukje proeven, dat snap ik, maar bij het maken van brownies heb je – helaas – ook een beetje geduld nodig.
Haal je brownie niet meteen uit je bakvorm. Je brownie is namelijk nog een beetje zacht en wanneer je het uit de bakvorm probeert te halen, zal het waarschijnlijk gaan breken. Wacht dus tot het goed is afgekoeld, ongeveer tien tot twintig minuten, zet het eventueel even op een koele plaats, en haal het dan pas uit de bakvorm. Laat het daarna verder afkoelen.
Een afgekoelde brownie kun je ook mooier snijden.
7. Bewaren
Hoe moet je je brownies nou bewaren?
Bewaar je brownies altijd in een afgesloten bewaardoos op een koele plaats (dus niet naast je fornuis of oven). Het is niet nodig om je brownies in de koelkast te bewaren, tenzij je een topping hebt gebruikt waarbij dat wel nodig is (zie hiervoor het recept dat je gebruikt).
8. Experimenteer
Brownies zijn natuurlijk super lekker, maar ook heel leuk om lekker mee te variëren.
Wanneer je een goed basisrecept hebt, kun je eindeloos experimenten. Voeg bijvoorbeeld noten, andere soorten chocolade, (gedroogde) vruchten, specerijen of andere smaken toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beetje vanille, zout of koffie.
De lekkerste recepten voor brownies
Met walnoten en stukjes chocolade
Met Nutella
Met Kinder Bueno en Kinderchocolade
Met een topping van gezouten karamel
Met kokos en Bon Bon Bloc