Eén van de bakvormen om een cake in te bakken is de tulband. Tegenwoordig heb je allerlei vormen te koop, maar het klassieke model ken je vast wel. Een tulband maken is niet heel moeilijk, maar toch kunnen er wel een paar dingen fout gaan. Daarom heb ik handige tips voor het bakken van je tulband! Zo mislukken ze nooit meer!
Tips: tulband bakken
De lange rechthoekige cakevorm ken je natuurlijk wel, maar wat ook heel leuk is om een cake te bakken in een tulband. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten tulbandvormen te koop. Het klassieke model met de bogen, maar ook met geometrische patronen, bloemen en andere vormen.
In dit artikel vind je een aantal handige tips om te zorgen dat je tulband niet gaat mislukken!
Goed invetten!
Dit is bij elke cake belangrijk en natuurlijk ook bij een tulband. Invetten doe je met boter, olie of een speciale bakspray. Ik gebruik zelf eigenlijk altijd roomboter en geen olie. Olie laat, naar mijn mening, sneller een vettig/glanzend laagje achter en roomboter niet. Bakspray is ook heel geschikt, maar pas op dat je niet te veel gebruikt.
Ook vormen met een anti-aanbaklaag of siliconen vormen vet ik altijd in.
Neem de tijd voor het invetten van je tulbandvorm. Het kost je misschien iets meer tijd, maar is erg belangrijk om later je cake in één stuk uit de vorm te krijgen.
Hoe moet je een tulband invetten?
Dit ligt een beetje aan de vorm. Een tulbandvorm met veel details, scherpe randen en hoekjes vergt wat meer nauwkeurigheid dan het klassieke model.
Gebruik je boter? Smelt dan een beetje boter in de magnetron of in een pannetje. Smeer de boter vervolgens met een een kwastje in de vorm. Zorg ervoor dat je alle hoekjes en randjes invet. Ik zet daarna de tulbandvorm even op de kop, zodat het overtollige boter eruit kan lopen.
Een bakspray werkt iets anders. Wacht met het invetten totdat je het cakebeslag klaar hebt. Spray de cakevorm in en voeg direct het beslag toe. Spuit niet te dicht bij de vorm en controleer of alles goed is ingevet.
Voeg het cakebeslag voorzichtig toe
Wees voorzichtig met het toevoegen van het cakebeslag. Je wilt niet allemaal druppen op de randen van je vorm. Als je die namelijk weghaalt, verwijder je ook een gedeelte van de invetlaag. Daarnaast blijven er vaak resten zitten, die sneller verbranden.
Gebruik voor het toevoegen van het beslag een lepel of schenk het langzaam in de vorm. Zorg ervoor dat het mengsel aan de bovenkant egaal is. Het midden mag dus niet hoger zijn dan de randen. Je kunt de bovenkant egaal maken met een spatel.
Tik daarna een paar keer met de vorm op het aanrecht, zodat eventuele luchtbellen eruit gaan.
Zet de cake op de juiste hoogte in de oven
Tulbandcakes mislukken ook doordat ze te laag of te hoog in de oven gezet zijn. Te hoog en de bovenkant gaart te snel en te laag en de onderkant gaart te snel.
De juiste hoogte is precies in het midden van de oven. Dit betekent dus niet dat het rek in het midden moet staan, maar de tulband. Zet het rek iets lager in de oven, zodat de tulbandvorm precies in het midden staat.
Wanneer is mijn tulband klaar?
Tijdens het bakken moet je vooral veel geduld hebben. Open de oven niet om te kijken hoe je cake aan het bakken is, want elke keer dat je de oven opent, daalt de temperatuur van de oven. Een daling in de temperatuur zorgt er onder andere voor dat je cake niet goed omhoog komt.
Na de aangegeven baktijd in het recept kun je gaan testen. Gebruik een speciale caketester, satéprikker of een dun mesje voor het controleren. Steek de tester in het beslag. Komt de tester droog uit? Dan is je cake klaar. Blijft er nat cakebeslag aan de tester hangen? Dan moet je de cake nog langer bakken.
Hoe krijg je een tulband goed uit de vorm?
Als je de tulband gebakken hebt, moet je de cake natuurlijk nog wel goed uit de vorm krijgen. Zet de bakvorm even op een rek of pannenonderzetter en laat de cake rusten. Ongeveer 10 tot 20 minuten is meestal wel genoeg (soms staat het ook in een recept beschreven hoe lang de rusttijd is).
Leg daarna een rek boven op de tulbandvorm en keer de tulbandvorm en het rek in één keer om. Soms valt de cake er direct uit, soms moet je nog even geduld hebben. Komt de cake niet los? Tik dan een paar keer met een pollepel op de bovenkant van de vorm.
Lukt het nog steeds niet?
Keer de tulbandvorm dan weer om en gebruik een mesje om de randen een beetje los te krijgen. Probeer het dan nog een keer.
Heb je de tulband los gekregen? Laat de cake dan volledig afkoelen op het rek, anders wordt de onderkant een beetje zompig.
Mijn tulband gaat stuk?
Wanneer je tulband stuk is gegaan tijdens het lossen, is er al eerder in het bakproces wat fout gegaan. Dit zijn de meest voorkomende redenen:
- Het mengsel was te nat. Dit gebeurt soms als je veel vruchten of andere natte ingrediënten toevoegt.
- De tulbandvorm is niet goed genoeg ingevet.
- Er zitten beschadigingen in de vorm, zoals krassen en deuken.
Dat waren mijn tips! Mislukt je tulband toch? Of heb je nog andere vragen? Neem dan contact met mij op en ik probeer je te helpen!