Ik heb de beste tips om tiramisu te maken!
Tips tiramisu maken
Tiramisu is één van mijn favoriete Italiaanse dessert, samen met panna cotta staat het zeker op de eerste plaats. Het lekkerste is om een tiramisu zelf te maken, dan kun je het ook helemaal aanpassen en lekker variëren.
Lees snel verder om al mijn tips te lezen voor het maken van een tiramisu. Onderaan dit artikel vind je ook een aantal links naar recepten voor dit Italiaanse dessert.
Hier lees je alles over het bewaren van tiramisu.
Een heerlijke tiramisu met pistachenoten.
1. Gebruik goede en verse ingrediënten
Met goede ingrediënten word je tiramisu altijd lekkerder.
Ik gebruik zelf het liefste verse mascarpone of mascarpone van het Italiaanse merk Galbani.
Ook je eieren moeten zo vers mogelijk zijn, dan kun je ze beter scheiden en opkloppen.
Voor de koffie gebruik ik een sterke espresso. Koffie kan ook, maar gebruik geen oude koffie die al een tijdje staat.
2. Eieren goed scheiden
In veel recepten voor tiramisu worden rauwe eieren gebruikt. De eieren moeten gescheiden worden, want je moet de eidooiers en de eiwitten los van elkaar opkloppen.
Bij het scheiden van de eieren is het belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Een heel klein beetje eigeel kan er al voor zorgen dat de eiwitten niet willen opkloppen.
3. Klop de mascarpone zachtjes
De mascarpone moet je ook even kloppen, zodat je het goed kunt mengen met de andere ingrediënten. Ik gebruik hier altijd een spatel of garde voor en niet een mixer.
Met een mixer gaat het vaak te snel en kan de mascarpone te vloeibaar worden. Dit kun je niet herstellen en hierdoor stijft je tiramisu minder goed op.
Klop het voorzichtig door. Zodat je geen klontjes mascarpone hebt, maar dat het een mooie smeuïge textuur krijgt.
4. Gebruik savoiardi
De lekkerste tiramisu maak je met savoiardi. Dit zijn de Italiaanse versie van ‘onze’ lange vingers. Savoiardi zijn wat groter, luchtiger en droger dan lange vingers en dit maakt ze ook zo geschikt voor dit dessert.
Tiramisu kun je serveren in een mooie grote schaal, maar ook in kleine glaasjes.
5. Maak mooie lagen
Begin je tiramisu met een laag koekjes, daarna een laag mascarponecrème, dan weer een laag koekjes en crème. Ga door tot je ingrediënten op zijn.
Natuurlijk eindig je altijd met een laagje cacaopoeder, maar dit doe ik er pas op als ik het ga serveren.
6. Geschikt voor iedereen?
Een traditionele Italiaanse tiramisu maak je met rauwe eieren. Je gebruikt de eiwitten en de eidooiers en deze worden (meestal) niet verhit. Hierdoor is deze tiramisu niet geschikt voor kinderen en zwangeren.
Er zijn ook genoeg recepten waarbij er geen eieren gebruikt worden. Meestal worden de eieren dan vervangen met slagroom. De tiramisu wordt natuurlijk wel een beetje anders hierdoor, maar nog steeds erg lekker.
Maak bijvoorbeeld deze tiramisu in glaasjes!
Je kunt ook gepasteuriseerde eieren gebruiken. Gepasteuriseerde eiwitten vind je gewoon in de supermarkt. Deze eiwitten zijn kort verhit en hierdoor veilig om te gebruiken.
Een andere manier is om de eiwitten met de suiker boven een kom met kokend water te kloppen. De eiwitten worden op deze manier ook verhit. Doe hetzelfde met de eidooiers en de suiker. Wacht wel met het toevoegen van de andere ingrediënten, tot de eiwitten en eidooiers helemaal zijn afgekoeld.
Lekkere tiramisu recepten
Het recept voor mijn beste tiramisu vind je hier! Dit is een traditioneel Italiaans recept.
Wil je variëren? Een recept die ik ook erg vaak maak en heel lekker vind, is die voor tiramisu met pistache. Of maak een Kinder Bueno tiramisu.