Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • Bakvragen
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • Bakvragen
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Tips: tiramisu maken
Bak- & kooktips

Tips: tiramisu maken

23 juli 202324 juli 2023 Leave a comment

Ik heb de beste tips om tiramisu te maken!

Tips tiramisu maken

Tiramisu is één van mijn favoriete Italiaanse dessert, samen met panna cotta staat het zeker op de eerste plaats. Het lekkerste is om een tiramisu zelf te maken, dan kun je het ook helemaal aanpassen en lekker variëren.

Lees snel verder om al mijn tips te lezen voor het maken van een tiramisu. Onderaan dit artikel vind je ook een aantal links naar recepten voor dit Italiaanse dessert.

Hier lees je alles over het bewaren van tiramisu.

beste tips tiramisu

Een heerlijke tiramisu met pistachenoten.

1. Gebruik goede en verse ingrediënten

Met goede ingrediënten word je tiramisu altijd lekkerder.

Ik gebruik zelf het liefste verse mascarpone of mascarpone van het Italiaanse merk Galbani.

Ook je eieren moeten zo vers mogelijk zijn, dan kun je ze beter scheiden en opkloppen.

Voor de koffie gebruik ik een sterke espresso. Koffie kan ook, maar gebruik geen oude koffie die al een tijdje staat.

2. Eieren goed scheiden

In veel recepten voor tiramisu worden rauwe eieren gebruikt. De eieren moeten gescheiden worden, want je moet de eidooiers en de eiwitten los van elkaar opkloppen.

Bij het scheiden van de eieren is het belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Een heel klein beetje eigeel kan er al voor zorgen dat de eiwitten niet willen opkloppen.

3. Klop de mascarpone zachtjes

De mascarpone moet je ook even kloppen, zodat je het goed kunt mengen met de andere ingrediënten. Ik gebruik hier altijd een spatel of garde voor en niet een mixer.

Met een mixer gaat het vaak te snel en kan de mascarpone te vloeibaar worden. Dit kun je niet herstellen en hierdoor stijft je tiramisu minder goed op.

Klop het voorzichtig door. Zodat je geen klontjes mascarpone hebt, maar dat het een mooie smeuïge textuur krijgt.

4. Gebruik savoiardi

De lekkerste tiramisu maak je met savoiardi. Dit zijn de Italiaanse versie van ‘onze’ lange vingers. Savoiardi zijn wat groter, luchtiger en droger dan lange vingers en dit maakt ze ook zo geschikt voor dit dessert.

Dip de savoiardi of lange vingers niet te lang in de koffie. Ze moeten een beetje vochtig worden, maar niet te nat of helemaal doordrenkt met koffie.

tips tiramisu maken

Tiramisu kun je serveren in een mooie grote schaal, maar ook in kleine glaasjes.

5. Maak mooie lagen

Begin je tiramisu met een laag koekjes, daarna een laag mascarponecrème, dan weer een laag koekjes en crème. Ga door tot je ingrediënten op zijn.

Natuurlijk eindig je altijd met een laagje cacaopoeder, maar dit doe ik er pas op als ik het ga serveren.

6. Geschikt voor iedereen?

Een traditionele Italiaanse tiramisu maak je met rauwe eieren. Je gebruikt de eiwitten en de eidooiers en deze worden (meestal) niet verhit. Hierdoor is deze tiramisu niet geschikt voor kinderen en zwangeren.

Er zijn ook genoeg recepten waarbij er geen eieren gebruikt worden. Meestal worden de eieren dan vervangen met slagroom. De tiramisu wordt natuurlijk wel een beetje anders hierdoor, maar nog steeds erg lekker.

Maak bijvoorbeeld deze tiramisu in glaasjes!

Je kunt ook gepasteuriseerde eieren gebruiken. Gepasteuriseerde eiwitten vind je gewoon in de supermarkt. Deze eiwitten zijn kort verhit en hierdoor veilig om te gebruiken.

Een andere manier is om de eiwitten met de suiker boven een kom met kokend water te kloppen. De eiwitten worden op deze manier ook verhit. Doe hetzelfde met de eidooiers en de suiker. Wacht wel met het toevoegen van de andere ingrediënten, tot de eiwitten en eidooiers helemaal zijn afgekoeld.

tips tiramisu

Lekkere tiramisu recepten

Het recept voor mijn beste tiramisu vind je hier! Dit is een traditioneel Italiaans recept.

Wil je variëren? Een recept die ik ook erg vaak maak en heel lekker vind, is die voor tiramisu met pistache. Of maak een Kinder Bueno tiramisu.

Naar alle baktips!

Related Posts

Welke vanille gebruik je?
Welke vanille gebruik je?
Bekleed je de vorm altijd met bakpapier?
Bekleed je de vorm altijd met bakpapier?
Welke roomkaas voor cheesecake?
Welke roomkaas voor cheesecake?
Appels voor appeltaart
Appels voor appeltaart

Berichtnavigatie

Welke roomkaas voor cheesecake?
Bekleed je de vorm altijd met bakpapier?

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Oosterse kip met rijst
Gestoomde bao buns
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook
Kinder Bueno tiramisu
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved