Follow:
Informatief

THT & TGT: Ja of nee?

tht tgt

Op (bijna) elke verpakking voor eten en drinken moet een THT- of een TGT-datum staan. Maar is zo’n datum nou echt nodig en moet je je er altijd aan houden? Ik houd me er in ieder geval niet altijd aan en met goed redenen (vind ik dan).

THT: JA OF NEE

Op het pak melk staat een datum, op je vleeswaren, het bakje met hummus en op de zakjes van de verse kruiden uit de koeling. Maar het staat ook op zonnebloemolie, op een pak bloem of meel en potjes gedroogde en gemalen kruiden. Van het eerste rijtje aan eten en drinken, vinden we het altijd wel logisch dat er een THT-datum op staat. Hierbij gaat het immers ook om producten die vergaan en niet heel lang houdbaar zijn, maar het tweede rijtje is een stuk onduidelijker. Moet er echt een datum op suiker staan of op zonnebloemolie en betekend die datum ook dat je daarna echt niet meer kunt gebruiken?

Eerst maar even wat meer over de termen die er gebruikt worden:

THT en TGT

TGT is wat minder bekend dan THT, maar wordt wel veel gebruikt. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en deze afkorting (met de daarbij behorende datum) staat op producten die zeer bederfelijk is, zoals vleeswaren, zuivel, groente, vis en vlees. Na deze datum is het product niet meer goed en moet het dus niet meer genuttigd worden.

THT is de bekendste en staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en deze zie je op alle andere producten staan, waarbij er niet gebruik gemaakt wordt van een TGT-datum. Deze kom je dus tegen op de zonnebloemolie en bloem. Na deze datum kan de fabrikant van het product niet meer garanderen dat het product nog ‘perfect’ is.

Wat is belangrijk

Ik zei al dat ik me niet altijd houd aan de datum die op het product staat, maar in 99,99% van de gevallen gaat het hier om producten met een THT-datum. Met de zeer bederfelijke producten, dus die met een TGT-datum, ben ik wel erg voorzichtig. Bij de vlees, vis, verse sappen, voorgesneden groente en dergelijke, staat die datum er niet voor niets op.. Er kunnen na die datum bacteriën en ziekteverwekkers in komen, die je niet met het blote oog kunt zien, maar waar je wel ziek van kunt worden. Dus soms ziet het er nog prima uit, maar ondertussen is het echt niet goed meer. Eet en drink dus ook geen producten meer na de TGT-datum.

Het wordt anders als het gaat om de lang houdbare producten, die met een THT-datum. Die hoef je echt niet weg te gooien als de datum eenmaal is bereikt. Gebruik je ogen, neus en smaak (en een beetje gezond verstand) en bepaal zelf of je vind dat alles nog van een goede kwaliteit is. Na de THT-datum kan de fabrikant de kwaliteit niet meer garanderen, dat kan betekenen dat de smaak, geur, kleur en dergelijke veranderen en dat kun je zelf het beste bepalen. Hier zit ook weer verschil in of het gaat om een geopend product of bijvoorbeeld een fles olie die nog niet geopend is.

Producten met een TGT-datum moet je dus (helaas) weggooien, maar beter is het natuurlijk om het op te maken voordat de datum is verstreken. Wanneer er een THT-datum op staat, dan moet je gewoon even goed kijken, ruiken en proeven en zelf beoordelen of het nog wel of niet kan. Gooi niet alles direct weg als de THT-datum is verstreken, want dat is echt zonde en draagt alleen maar bij aan de voedselverspilling.

Niet verplicht

Leuk feitje is nog wel dat het niet verplicht is om op alle producten een datum te zetten, sommige producten zijn hiervan vrijgesteld. Voor kauwgum, azijn, suiker, zout en wijn is het niet verplicht. En ooit gezien dat er op je bananen, appels, mango’s, avocado’s of citroen een datum staat? Nee, natuurlijk niet, want ook de verse groente en fruit zijn vrijgesteld.

Daarnaast zie je het meestal ook niet staan op dagverse producten, zoals brood. Deze worden op die dag gebakken en daarom staat er vaak alleen een verpakkingsdatum op.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Kimberly

  Hier gooien we alles weg dat de THT of TGT heeft bereikt..

  27 september 2017 at 14:08
 • Reply Marla

  Ik gebruik veel producten nog wel als het nog goed ruikt. Ik heb dan zoiets van als het niet naar ruikt, dan is het ook niet bedorven. Tot nu toe nog nooit een probleem geweest.

  27 september 2017 at 14:31
 • Leave a Reply