Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Tartelettes met karamel en popcorn
Ingewikkeld

Tartelettes met karamel en popcorn

24 februari 20239 februari 2023 Leave a comment

Hoe leuk zijn deze tartelettes met karamel en popcorn!

Deze tartelettes hebben een vulling van gezouten karamel en daarbovenop popcorn.

Direct naar recept

Tartelettes met karamel en popcorn

Het idee om karameltaartjes te maken met popcorn, zat al een tijdje in mijn hoofd. Het is natuurlijk een perfecte combinatie: karamel en popcorn.

Ik besloot om er kleine tartelettes van te maken. Deze vorm past er heel goed bij en het ziet er leuk uit.

Deze karameltaartjes:

hebben knapperige bodem.
zijn een beetje zoet en zout tegelijkertijd.
hebben een vulling van romige karamel.
zien er super tof uit met de popcorn.

Dit is een vrij uitgebreid recept, want het bestaat uit drie onderdelen. Je bent er dus wel even mee bezig, maar soms is dat wel leuk natuurlijk.

tartelettes karamel popcorn

tartelettes met karamel en popcorn

Tartelettes met popcorn

Deze tartelettes met popcorn en een vulling van karamel zijn helaas niet heel eenvoudig om te maken. Je moet namelijk eerst de bodem voor de tartelettes maken, daarna de karamel en vervolgens ook nog de popcorn. Je kunt ook gekochte popcorn gebruiken, maar dan heb je nog wat karamel nodig om de popcorn te laten plakken.

Tips voor het maken

Wil je ook kleine tartelettes met karamel en popcorn maken?

Ik heb nog een paar tips voor je:

Raak het karamel nooit aan tijdens het koken of direct daarna. Het is ontzettend heet en je kunt erge brandwonen krijgen als je het toch aanraakt.
Laat de karamel niet te lang doorkoken, dan wordt het te al snel te hard wanneer het is afgekoeld. Je wilt een romige karamel, waar je gemakkelijk doorheen bijt.
Maak direct na het maken van de popcorn de bolletjes. Wanneer de popcorn nog een beetje warm is, plakt het gemakkelijker aan elkaar en krijg je mooie hoge bollen van popcorn.

In plaats van tartelettes met karamel en popcorn, kun je ook een grote taart maken. Het deeg voor tien tartelettes (dit recept), is ook genoeg voor een vorm met een diameter van ongeveer twintig centimeter.

Wat heb je nodig voor tartelettes met karamel en popcorn?

Dit recept voor tartelettes met popcorn bestaat eigenlijk uit drie recepten:

Tartelettebodems
Karamel
Popcorn met suiker

Je begint met het maken van de tartelettebodems. Wanneer deze afkoelen, kun je beginnen met het maken van de karamel. Ik gebruik hiervoor lichtbruine basterdsuiker, slagroom en boter. Met deze ingrediënten krijg je een heerlijke zachte karamel.

Hier vind je een uitgebreid recept voor het maken van tartelettes.

Als laatste stap ga je de popcorn maken. Pof hiervoor eerst de mais en daarna doe je er nog wat suiker bij om te laten karameliseren. Wanneer de popcorn nog warm is, plakt de suiker goed en kun je er bollen van maken. Deze bollen leg je vervolgens op de karameltaartjes.

Dit zijn nogal wat stappen, maar het is erg leuk om te maken en het resultaat is het zeker waard.

Bewaren

Je kunt deze tartelettes met popcorn een paar dagen bewaren. Bewaar ze luchtdicht. Ze hoeven niet in de koelkast.

tartelette met karamel en popcorn

Tartelettes met karamel en popcorn

www.volgdekruimels.nl
Recept om kleine karameltaartjes te maken met een topping van popcorn.
5 van 4 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
Voorbereiding 10 min
Bereiding 45 min
Rusttijd 1 uur 30 min
Totaal 2 uur 25 min
HOEVEELHEID: 10 tartelettes

Equipment

  • 1 Beslagkom
  • Oven
  • Bakringen
  • Deegroller
  • 1 Pan voor karamel
  • 1 Grote pan voor popcorn

Ingrediënten
  

Voor de tartelettes:

  • 125 gram patentbloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 25 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • 75 gram ongezouten roomboter (koud en in blokjes)
  • 1 ei

Voor de karamel:

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 ml slagroom
  • 1 theelepel vanille-essence of -extract

Voor de popcorn:

  • 50 gram mais voor popcorn
  • beetje zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
  • 75 gram poedersuiker

Instructies
 

Tartelettes maken:

  • Bekijk de notities. Hierin staan een link naar een recept met uitgebreide beschrijving om de bodems te maken.
  • Doe de patentbloem, de poedersuiker, het amandelmeel, het zout en de roomboter in een beslagkom en kneed tot je een kruimeldeeg hebt.
  • Kluts het ei los en doe een klein beetje bij het deeg. Kneed nu tot je een mooi samenhangend deeg hebt. Te droog? Voeg nog wat ei toe. Te nat? Voeg een beetje bloem toe.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en steek rondjes uit. Let de rondjes op de bakringen en druk voorzichtig naar beneden. Druk het daarna tegen de rand aan. Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes.
  • Zet de bakringen met het deeg nog een halfuur in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden Celsius. Bak de tartelettebodems af in ongeveer 8 tot 12 minuten tot goudbruin.

Karamel maken:

  • Je giet de karamel in de tartelettebodems wanneer het nog heet is, maak dit dus niet van tevoren al klaar.
  • Doe de suiker, de boter en het vanille-extract in een pan en breng aan de kook. Gebruik een grote pan, want het wordt groter in volume tijdens het koken.
  • Roer de hele tijd door, tot alle suiker is opgelost. Raak het nooit aan met je handen of vingers.
  • Voeg de slagroom toe wanneer de suiker is opgelost en laat ongeveer 5 tot 7 minuten rustig doorkoken.
  • Giet de warme karamel in de tartelettes, pas op dat je de karamel niet per ongeluk aanraakt.
  • De karamel dat je overhoudt, kun je bewaren in een weckpot of andere glazen pot.

Popcorn maken:

  • Doe een scheutje olie in een pan en voeg de mais toe. Roer even door en laat op middenhoog vuur.
  • Doe een deksel op de pan. Schud af en toe met de pan, om het mais wat te bewegen. Haal de deksel er niet af. Pas op dat de pan niet te heet wordt, zet het vuur desnoods naar beneden.
  • Draai het vuur op een lage stand, wanneer de popcorn begint te poffen. Schud nog steeds af en toe met de pan heen en weer.
  • Hoor je geen gepof meer? Dan kun je de deksel eraf halen en de gepofte popcorn eruit halen (soms moet je niet gepofte maiskorrels er even tussenuit halen).
  • Laat de pan even afkoelen. Doe dan de popcorn terug in de pan, bedek met de poedersuiker. Laat op laag vuur warm worden, zodat de poedersuiker gaat smelten. Blijf wel af en toe roeren.
  • Zodra de popcorn begint te karameliseren, de suiker wordt dan bruin, haal je het van het vuur af. Maak direct kleine bolletjes van de popcorn, pas op dat het niet te heet is.
  • Leg de bolletjes op de karameltartelettes.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

Naar de receptenindex!

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Panna cotta taart met frambozen
Citroen meringue taartjes

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Oosterse kip met rijst
Gestoomde bao buns
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Frikandellentaart
Traditionele Groningse poffert
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved