Recept voor het maken van kleine tartelettes met gezouten karamel.
Deze taartjes zien er toch al fantastisch uit! En ze zijn – natuurlijk – ook erg lekker. Het zoete van de karamel past perfect bij het zeezout. Niets voor niets is salted caramel al jaren een favoriete combinatie.
Tartelettes met gezouten karamel
Tartelettes zijn zo leuk om te maken en deze tartelettes met gezouten karamel zijn natuurlijk ook nog heel erg lekker.
Karameltaartjes maken
Het maken van de karameltaartjes neemt wel wat tijd in beslag. Je moet namelijk het deeg van de tartelettes even laten rusten in de koelkast. Maar het eindresultaat is echt het waard.
De ingrediënten
Ik maak voor de karameltaartjes een vulling van karamel dat je maakt met slagroom en boter. Deze twee ingrediënten zorgen ervoor dat de karamel een beetje zacht blijft.
Voor het zeezout zou ik een grove zeezout gebruiken, eentje met vlokken is het mooiste op de karameltartelettes.
Dit heb je nodig voor de tartelettes:
Patentbloem en amandelmeel
Poedersuiker
Ongezouten roomboter
Zout
Ei
En dit voor de karamel:
Basterdsuiker: ik gebruik meestal lichtbruine basterdsuiker, maar donkere kan ook. Hoe donkerder de suiker, hoe donkerder de karamel uiteindelijk wordt.
Roomboter: roomboter voor een heerlijke zachte vulling.
Slagroom: dit maakt de karamel lekker romig.
Vanille-essence: dit past er goed bij, maar kun je eventueel ook weglaten.
Zeezout: gebruik een grove zeezout op de taartjes, dit ziet er ook mooi uit.
Heb je nog tips?
Ja!
Nog een paar tips:
Begin pas met het maken van de karamel wanneer de tartelettebodems helemaal klaar zijn. Je giet de hete karamel in de taartjes en wanneer de karamel afkoelt wordt het te hard.
Raak de karamel niet aan met je vingers of handen, want het wordt ontzettend heet. Dus niet even proeven tussendoor.
Zorg ervoor dat je tartelettedeeg goed koud is, dan blijft het mooier van vorm tijdens het bakken.
Bewaren
Je hoeft deze tartelettes met gezouten karamel niet te bewaren in de koelkast. Gewoon op een koele en droge plek is helemaal prima.
Ik zou ze wel in afgedekt bewaren, bijvoorbeeld in een bewaardoos of met vershoudfolie eroverheen.
De karamel is niet een natte vulling en hierdoor blijven de taartjes wat langer houdbaar, want de bodem wordt niet snel zacht. Je kunt de karameltaartjes ongeveer vier tot vijf dagen bewaren.
Tartelettes met gezouten karamel
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Oven
- Bakringen
- 1 Pan
Ingrediënten
Voor de tartelettes:
- 125 gram patentbloem
- 50 gram poedersuiker
- 25 gram amandelmeel
- snufje zout
- 75 gram ongezouten roomboter (koud en in blokjes)
- 1 ei
Voor de karamel:
- 125 gram ongezouten roomboter
- 150 gram lichtbruine of bruine basterdsuiker (hoe donkerder de suiker, hoe donkder de karamel)
- 100 ml slagroom
- 1 theelepel vanille-essence of -extract
En verder:
- 1 eetlepel grove zeezout
Instructies
Tartelettebodems maken:
- Bekijk de notities voor een link naar de uitgebreide omschrijving om de bodems te maken.
- Doe de patentbloem, de poedersuiker, het amandelmeel en het zout in een beslagkom. Mix even. Voeg vervolgens de koude roomboter toe en kneed de boter in de droge ingrediënten tot een kruimeldeeg.
- Kluts het ei en doe twee eetlepels bij het deeg. Kneed weer tot je een samenhangend deeg hebt dat niet meer plakt. Doe er nog wat ei bij als het nog te droog is.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens een uur rusten.
- Rol het deeg uit en steek rondjes uit. Leg het ronde deeg op de bakring, druk het voorzichtig naar beneden en druk het tegen de wand aan. Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes.
- Zet de bakringen met het deeg in de koelkast, voor ongeveer een halfuur.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Bak de tartelettes af in ongeveer 8 tot 12 minuten.
Karamel maken:
- De karamel giet je warm (of heet) in de tartelettes, dus maak dit pas wanneer de tartelettes klaar zijn.
- Doe de suiker, de boter en vanille-extract in een grote pan (de karamel wordt in volume nog een stuk groter tijdens het koken) en breng aan de kook. Laat rustig doorkoken, niet te hard, tot alle suiker is opgelost. Blijf wel de hele tijd roeren, zodat het niet kan aanbranden. Raak het niet aan met je handen of vingers.
- Voeg de slagroom toe wanneer de suiker is opgelost. Breng het weer aan de kook en laat het 5 tot 7 minuten doorkoken.
Tartelettes maken:
- Giet de warme karamel in de tartelettes. Pas op dat je de karamel niet aanraakt.
- Wacht even tot het een beetje is afgekoeld. Als je nu het zout eroverheen strooit, dan smelt het direct.
- Strooi over elke tartelette een beetje zout. Het mooiste is als je hiervoor grove zeezout gebruikt.