Zelf tartelettes maken? Gebruik dit tartelette recept!
Goede tartelettes beginnen natuurlijk met een goede bodem.Je wilt dat je bodem mooi knapperig is, goudbruin van kleur en stevig. De bodem moet niet hard zijn, maar je wilt ook niet dat het gaan kruimelen.
Met dit recept maak je altijd mooie tartelettes.
Tartelette recept
Ik at voor het eerst tartelettes bij Petit Gateau in Amsterdam en direct was ik hooked. Een perfect klein taartje.
Waar tartelette vormpjes kopen?
Voor het maken van tartelettes, gebruik ik het liefste losse ringen. Je hebt ook vormpjes met een bodem, meestal hebben deze een gekartelde rand. Persoonlijk vind ik die iets minder fijn, ik vind een strakke rand altijd mooi, maar voor de smaak maakt het helemaal niet uit.
Je hebt ook nog bakplaten, lijken wel een beetje op de cupcake-vormen (maar dan dus net een beetje anders). Ik vind deze vormen niet heel fijn werken, losse ringen werken een stuk gemakkelijker.
Tartelette vormpjes kun je kopen bij een taartwinkel, maar ook online natuurlijk. Kies een diameter van zes tot acht centimeter, zeker niet groter. Je hebt vaak ook nog de keuze uit de hoogte. Petit Gateau houdt 1,6 centimeter aan, maar 1,8 kan ook nog. Twee centimeter is vrij hoog voor tartelettes, maar dan heb je wel lekker veel ruimte voor vulling.
Tartelettes ingrediënten
Voor het maken van tartelettes heb je een deeg nodig: een pâte sablée. Een pâte sablée wordt ook wel een zanddeeg of boterdeeg genoemd.
Dit zijn alle ingrediënten:
Patentbloem: ik gebruik patentbloem voor het maken van de tartelettes.
Amandelmeel: een klein gedeelte in dit tartelette recept is amandelmeel.
Poedersuiker: kristalsuiker wordt niet genoeg opgenomen in het deeg en dat zorgt voor een korrelige structuur. Door poedersuiker te gebruiken heb je dit probleem niet.
Koude ongezouten roomboter: gebruik koude roomboter voor het maken van de pâte sablée. Met koude boter krijg je een mooi deeg, dat niet te warm is.
Zout: zout heb je vaak nodig in zoete baksels om voor de balans in smaken.
Ei: je hebt niet het hele ei nodig, maar voegt steeds een beetje bij het deeg om het vochtiger te maken.
Waarom amandelmeel?
Het amandelmeel zorgt voor een mooie structuur. Daarnaast is het amandelmeel nodig voor de stevigheid van het deeg. Zonder het amandelmeel zakt het deeg sneller in de vormpjes.
Tartelettes maken: tips
Tartelettes maken begint bij het maken van het deeg. Dit moet genoeg tijd krijgen om te rusten in de koelkast, want je hebt een koud deeg nodig.
Daarna ga je fonceren. Fonceren is het plaatsen van het deeg in de bakringen. En uiteindelijk moet je ze natuurlijk bakken in de oven.
Het maken van een tartelette is niet heel moeilijk, maar ook niet per se gemakkelijk. Er kunnen wel wat dingen fout gaan.
Dit zijn de drie meest gemaakte fouten:
1. Deeg is te warm. Wanneer je deeg te warm is, is er een kans dat de randen inzakken tijdens het bakken.
2. Teveel bloem gebruiken tijdens het uitrollen. Hoe meer bloem je toevoegt tijdens het uitrollen, hoe droger het deeg wordt.
3. De bodem niet inprikken. Wanneer je het deeg in de bakringen hebt gedaan, moet je de bodem inprikken met een vork. Dan komt het deeg niet omhoog tijdens het bakken.
Ik heb nog even al mijn tips voor het maken van tartelettes op een rij gezet.
Mijn tips:
Laat het deeg minstens een uur rusten in de koelkast na het kneden. Je deeg moet voor het uitrollen goed koud zijn. Dan krijg je namelijk een mooie plak deeg, die niet blijft plakken, en blijft de vorm beter tijdens het bakken.
Prik altijd gaatjes in de bodem (hiervoor kun je gewoon een vork gebruiken). Zonder gaatjes gaat de bodem bol staan.
Het deeg wat je overhoudt na het uitsteken, kun je gewoon weer gebruiken door het opnieuw uit te rollen. Leg het tussendoor steeds weer in de koelkast.
Pas tijdens het uitrollen er voor op dat je niet te veel bloem gebruikt tegen het plakken, want je deeg wordt hier steeds droger van.
Gooi je ei niet weg na het maken van het deeg. Wanneer het deeg te droog wordt, kun je nog wat ei toevoegen om dit te herstellen.
Het deeg kun je gebruiken voor deze kleine taartjes, maar ook voor een grote vorm. Of voor koekjes!
Haal de tartelettes na het bakken direct uit de vormpjes. De vormpjes zijn nog warm en hierdoor garen de tartelettes door en kunnen ze te bruin worden.
Bewaren
Het deeg van de tartelettes kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Ik maak dit deeg vaak van tevoren en bewaar het dan in een ziplockzakje. In het zakje maak ik er altijd een plak van (en geen bol), dat maakt het uitrollen wat makkelijker.
Ook kun je het deeg invriezen. In de vriezer blijft het deeg een paar maanden goed.
Afgebakken tartelettes kun je ook bewaren in de vriezer. Verpak ze dan luchtdicht en zonder vulling. Dan blijven ze een paar maanden goed. Buiten de vriezer blijven de vormpjes ongeveer een week goed, zonder vulling. Je hoeft ze niet te bewaren in de koelkast.
Tartelette recepten
Hier vind je nog andere recepten voor het maken van tartelettes:
Tartelettes met gezouten karamel
Frambozentartelette met frambozencurd
Tartelettes (basisrecept)
www.volgdekruimels.nlEquipment
- 1 Beslagkom
- Tartelette vormpjes
- Oven + bakplaat
Ingrediënten
- 125 gram patentbloem
- 50 gram poedersuiker
- 25 gram amandelmeel
- snufje zout
- 75 gram ongezouten roomboter (koud en in blokjes)
- 1 ei
Instructies
Tartelettes maken:
- Doe de patentbloem, de poedersuiker en het amandelmeel en het zout in een beslagkom.
- Voeg vervolgens de blokjes koude roomboter toe. Kneed de boter in de droge ingrediënten, tot je een kruimeldeeg hebt.
- Kluts het ei en voeg twee eetlepels ei toe aan het kruimeldeeg. Kneed tot je een samenhangend deeg hebt dat niet meer plakt.
- Beslag te droog: voeg nog een beetje ei toe.Beslag te nat: voeg een beetje bloem toe.
- Verpak het deeg in vershoudfolie, maak er een platte plak van (dat is later makkelijker bij het uitrollen) en leg het minstens een uur in de koelkast.
Tartelettes bakken:
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer 3 tot 5 mm dikte. Bestuif hiervoor het aanrechtblad met een beetje bloem en doe ook wat bloem op de deegroller. Rol voorzichtig, tot je een mooie dunne en gelijkmatige plak hebt.
- Steek met een ring (zie notities voor afmetingen) rondjes uit het deeg. Leg het ronde deeg op de bakring en druk voorzichtig aan: eerst naar beneden en vervolgens de randen.
- Snijd het overtollige deeg af met een scherp mes langs de rand en prik gaatjes in de bodem met een vork.
- Zet bakringen met het deeg nog even in de koelkast, ongeveer een halfuur.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Bak de tartelettes af in de oven in ongeveer 8 tot 12 minuten.
- Herhaal dit proces met het overgebleven deeg.