Follow:
Hartig, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten vlees, Recepten

Stoofvlees met Vlaamse frieten

Stoofvlees met vlaamse frieten

De herfst is begonnen en bij de herfst hoort ook een heerlijk potje stoofvlees met Vlaamse frieten. Heerlijk vind ik dat om te eten en vooral op zo’n regenachtige dag. Het kost even wat tijd om te maken, maar dat is het altijd weer waard.

STOOFVLEES MET VLAAMSE FRIETEN

Dit stoofvlees maak je klaar met donker bier en echt, dat is zo lekker. Door het koken verdampt de alcohol en het bier geeft het een heerlijke rijke smaak. Ik doe er ook nog altijd tomatenpuree bij, dat zorgt voor een dikkere saus en is een extra smaakmaker.

Ik zag een paar weken geleden een kookprogramma van Mary Berry, onder andere bekend als jurylid van de Great British Bake Off, en zij had de perfecte tip voor het toevoegen van een beetje bloem aan het stoofvlees. De bloem zorgt ervoor dat de saus een beetje indikt, maar soms kan het ook voor klontjes zorgen. Wanneer je echter de bloem van tevoren mengt met het bier, zul je geen klontjes meer tegenkomen. Direct bij dit stoofvlees geprobeerd natuurlijk en het werkte perfect.

Stoofvlees met vlaamse frieten

Ik heb voor deze stoofvlees runderriblappen gebruikt, dit vlees vind ik altijd heel geschikt om te stoven in kleinere blokjes. De riblappen komen uit de hals van de koe en hebben altijd nog een beetje vet. Dit moet je niet allemaal wegsnijden, want juist dat vet geeft heel veel smaak af tijdens het koken en smelt grotendeels weg. Je kunt ook runderlappen (wordt ook wel hacheevlees genoemd) gebruiken, maar die zijn een stuk magerder en ik vind het daardoor ook wat minder mals en sappig worden.

Belangrijk is om het zout en peper altijd pas op het einde toe te voegen. Proef wanneer je stoofvlees helemaal klaar is en voeg dan zout en peper naar smaak toe. Door de lange kooktijd, verandert er constant wat aan de smaak en daardoor is het lastig in te schatten hoeveel zout en peper je nodig gaat hebben.

Heb je zin in een Italiaanse runderstoofpot? Dan moet je zeker deze peposo eens proberen (klik hier voor het recept), ook al zo lekker!

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

Stoofvlees met Vlaamse frieten

Aantal 4 personen

Ingrediënten

 • 500 gram rundvlees
 • 3 tenen knoflook
 • 2 blikjes tomatenpuree (140 gram)
 • 2 eetlepels bloem
 • 500 milliliter donker bier
 • 1 liter runderbouillon
 • 1 laurierblad
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 250 gram winterpenen
 • zout en peper
 • 4 personen Vlaamse friet

Bereidingswijze

 1. Snijdt de rundvlees in blokjes.
 2. Verhit een beetje olie in een braadpan en bak het rundvlees kort aan, tot ze lichtbruin zijn.
 3. Voeg de knoflook toe en de tomatenpuree en kook een paar minuten.
 4. Voeg de bloem aan het bier toe (pas op, het schuimt enorm) en giet het bier met de bloem bij het rundvlees. Roer even door, tot de tomatenpuree goed is opgenomen en voeg dan de runderbouillon toe. Voeg daarna nog het laurierblad toe en de gedroogde tijm.
 5. Laat een uur op laag vuur sudderen. Snijdt de winterpenen ondertussen in stukken en voeg die na een uur toe.
 6. Laat het nog anderhalfuur sudderen op een laag vuur en roer af en toe door. Bak voor het opdienen de frieten.
 7. De stoofpot is klaar als het rundvlees helemaal zacht is, het vocht is wat ingedikt en vormt een mooie rijke saus en de winterpenen zijn gaar. Breng op het laatst op smaak met zout en peper.

Stoofvlees met vlaamse frieten


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Kristof

  Oh Yes! Vlaamser kan het niet! Stoofvlees is nog Vlaamser dan de frieten! Eén van mijn lievelingskostjes.

  27 september 2017 at 14:51
 • Leave a Reply