Lekker recept voor het maken van stoofvlees met bier.
Stoofvlees vind ik altijd een heerlijk gerecht. Ik maak het graag met bier, maar ook vaak met wijn (bijvoorbeeld dit Italiaanse stoofvlees peposo).
Stoofvlees met bier
Oeh, ik ben gek op stoofvlees met bier. Het heeft een hele warme smaak, echt ultiem comfort food – vooral met Vlaamse frieten vind ik altijd.
Welk bier voor stoofvlees?
Geen idee welk bier je moet kiezen voor je stoofvlees? Ik heb een aantal tips voor je.
Welk bier je gebruikt, bepaalt ook voor een gedeelte wat de smaak van je stoofpot wordt. Wil je niet een beetje een bittere smaak? Kies dan niet voor een bittere bier zoals een ale, blond of tripel. Meestal zijn dit de lichtere bieren.
Het beste kun je kiezen voor een donker biertje of een trappiste, zoals stout, bokbier en oud bruin.
Stoofvlees met bier recept
Je hebt altijd een beetje geduld nodig voor het maken van stoofvlees, want het kost een paar uren. Gelukkig kun je het gewoon op het vuur laten staan en hoef je er niet de hele tijd bij te staan.
Je kunt dit stoofvlees in een braadpan maken, of in de slowcooker.
Welke ingrediënten?
Dit zijn de ingrediënten van dit stoofvlees met bier recept:
Runderriblappen of sukadelappen: zelf gebruik ik het liefste runderriblappen.
Donker bier: ik heb een herstbok gebruikt voor het stoofvlees.
Winterpenen: de winterpenen zorgen voor meer vulling, je doet ze pas na een paar uur in de stoofschotel.
Tomatenpuree: tomatenpuree zorgt ervoor dat het vlees lekker zacht wordt. In plaats van tomatenpuree wordt er ook vaak appelstroop toegevoegd.
Ontbijtkoek: om de stoofschotel in te laten dikken.
Smaakmakers: voor nog meer smaak in het stoofvlees, gebruik ik ui, knoflook, een laurierblad, kruidnagels, mosterd en runderbouillon.
Eerder maken & hoelang bewaren?
Heb je stoofvlees over? Dan kun je dit een paar dagen bewaren in de koelkast.
Je kunt het ook invriezen. Let er wel op dat je het vlees helemaal laat ontdooien, voordat je het gaat opwarmen. Wanneer je dit niet doet, zal het vlees te lang garen omdat het te koud is.
Kun je de stoofschotel ook een dag eerder maken?
Ja, dat kan prima. Laat het dan niet sudderen tot het vlees helemaal zacht is geworden, maar stop tot er nog ongeveer een halfuur tot een uur te gaan is.
Zet het de volgende dag weer op het vuur en kook tot gaar.
Stoofvlees met bier
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 500 gram runderriblappen of sukadelappen
- 1 eetlepel bloem
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel olie (om in te bakken)
- 3 eetlepel tomatenpuree
- 330 ml donker bier (1 flesje)
- 300 ml water
- 1 runderbouillonblokje
- 2 plakken ontbijtkoek
- 4 kruidnagels
- 1 theelepel mosterd
- 1 laurierblad
- 400 gram winterpenen
Instructies
In een braadpan:
- Snijd de runderlappen in blokjes, niet te klein, en bedek met een beetje bloem.
- Snipper de ui en snijdt de knoflook fijn.
- Verhit de olie in de braadpan en bak de blokjes vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan.
- Fruit vervolgens de ui met de knoflook.
- Voeg daarna het vlees, de tomatenpuree, het bier en het water met bouillonblokje toe. Het rundvlees moet net onder water staan. Verkruimel de ontbijtkoek en voeg dit er ook aan toe, samen met de kruidnagels, mosterd en laurierblad.
- Laat het vlees ongeveer drie uren pruttelen, op laag vuur met de deksel op de pan. Roer af en toe door. Wanneer het nodig is, voeg dan wat water toe (als het te snel verdampt).
- Snijd na ongeveer drie uren de winterpenen in schijfjes van ongeveer een centimeter. Voeg de stukjes winterpenen toe en laat nog ongeveer een halfuur tot een uur pruttelen.
- Het vlees moet lekker zacht zijn en bijna uit elkaar vallen. Proef vlak voor het einde nog even en voeg peper en zout toe naar smaak.
In een slowcooker:
- Snijdt het rundvlees in blokjes en bedek met een beetje bloem. Bak het rundvlees rondom bruin. Haal het rundvlees uit de pan.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit dit kort aan.
- Doe alle ingrediënten in de slowcooker, behalve de winterpeen, en stel het programma in. Houd vier tot vijf uur aan voor de hoge stand en zeven tot acht uur voor de lange stand.
- Doe de schijfjes winterpeen erin nadat driekwart van de kooktijd verstreken is.
- Is je stoofvlees nog te nat na de kooktijd? Dan kun je het even laten inkoken. Wanneer het vlees al gaar is, kun je een papje van maizena met water toevoegen om het in te laten dikken. Of je haalt het vlees met een schuimspaan uit de pan en laat de saus nog verder inkoken, voeg dan het vlees weer toe wanneer de saus de wenste dikte heeft.