Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • Bakvragen
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • Bakvragen
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Speculaas cheesecake met pepernoten
Feestdagen

Speculaas cheesecake met pepernoten

30 oktober 201720 november 2022 11 comments

Het duurt nog even voordat het weer pakjesavond is, maar de pepernoten liggen al behoorlijk lang in de winkels. Reden genoeg dus om deze speculaas cheesecake met pepernoten te maken. Kun je hem nog heel vaak maken voordat het vijf december is, want dat wil je zeker weten!

Ik noem ze trouwens altijd pepernoten, maar ik geloof dat er een beetje een kamp pepernoten en een kamp kruidnoten is. Alleen weet ik nooit precies het verschil moet ik eerlijk zeggen. Ik houd het dus op pepernoten, maar ik bedoel hiermee die kleine halve bolletjes.

SPECULAAS CHEESECAKE MET PEPERNOTEN

Afgelopen zaterdag had ik een heus pepernotenfeestje met vrienden. We namen allemaal pepernoten mee en gingen eens proeven welke we nou het allerlekkerste vonden. Ik heb veel favorieten overigens, maar de tompouce-pepernoten van Van Delft Pepernotenfabriek vond ik echt het allerlekkerste. Was dus ook behoorlijk blij toen ik het zakje mee naar huis kreeg, met de overgebleven pepernoten.

speculaas cheesecake met pepernoten

Ik nam geen pepernoten mee, maar besloot iets ermee te bakken. M’n vrienden zijn al helemaal gewend dat ik altijd wat meeneem, dat doen zij trouwens meestal ook altijd, en dit keer maakte ik een speculaas cheesecake met pepernoten. Echt, kan niet beter.

Meestal maak ik al mijn cheesecakes met roomkaas, volle roomkaas en geen light-producten. Dit keer heb ik het toch iets anders aangepakt, om de cheesecake iets lichter te maken en de illusie te geven dat iets gezonder is. Ik gebruikte namelijk half roomkaas en half magere kwark. Het mengsel wordt hierdoor wel wat vloeibaarder, dus let goed op bij het bakken en het afkoelen. Wanneer hij te kort in de oven staat, stolt hij daarna niet goed meer bij het afkoelen.

Je cheesecake is klaar als de rand is gebakken en iets omhoog is gekomen en hij in het midden nog een beetje wiebelt. Het gedeelte dat nog een beetje beweegt in de springvorm, moet niet te groot zijn, ongeveer zes tot acht centimeter.

Wil je deze cheesecake maken, maar heb je geen pepernoten? Geen probleem, maak hem dan met speculaaskoekjes en hij is ook super lekker.

Wil je nog wat tips voor de beste cheesecake? Dan moet je dit artikel even lezen.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

pepernoten cheesecake

Speculaas cheesecake met pepernoten

www.volgdekruimels.nl
Recept voor het maken van een gebakken cheesecake met kruidnoten.
Nog geen beoordelingen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
Voorbereiding 15 minuten min
Bereiding 45 minuten min
Wachttijd 4 uur uur
Totaal 5 uur uur
HOEVEELHEID: 1 cheesecake

Ingrediënten
  

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram pepernoten (+ wat extra)
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 500 gram magere kwark
  • 500 gram roomkaas (mag ook light zijn)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 100 gram custardpoeder
  • 1,5 eetlepels speculaaskruiden
  • 20 milliliter citroensap

Instructies
 

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius, doe bakpapier onderin je springvorm en vet de randen in.
  • Smelt 60 gram roomboter en vermaal de pepernoten fijn. Voeg de pepernoten bij de boter en spatel het door tot gemengd, voeg dan de bruine basterdsuiker en meng het door elkaar.
  • Doe het pepernotenmengsel in de springvorm en druk het aan tot een gelijkmatige laag. Bak hem af in de oven voor 10 minuten en laat daarna afkoelen.
  • Mix de boter zacht en luchtig. Voeg de witte basterdsuiker toe en mix opnieuw tot alles gemengd is en het een luchtig geheel is. 
  • Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen. 
  • Voeg daarna de kwark en roomkaas toe en mix opnieuw tot alles gemengd is. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en mix dan nog even totdat alle ingrediënten gemengd zijn.
  • Giet het mengsel oven de bodem en zet hem in de oven. Bak hem af in 45 minuten, maar controleer wel even of hij dan gaar is. Zo niet, dan moet hij nog een paar minuten.
  • Laat hem eerst afkoelen buiten de koelkast en zet hem dan, afgedekt, in de koelkast voor minstens vier uur. 
  • Decoreer met wat extra pepernoten en je bent klaar!
Heb je dit recept gemaakt?Laat het mij weten!

speculaas cheesecake met pepernoten


Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

cheesecakepepernotenspeculaas

Related Posts

Pompoensoep met appel en kikkererwten
Pompoensoep met appel en kikkererwten
Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater

Berichtnavigatie

Homemade pumpkin spice mix
Thaise gepaneerde garnalen met dip

11 comments

  1. nicole schreef:
    30 oktober 2017 om 16:28

    Wat een grappig idee om een cheesecake zo te combineren met pepernoten. Het ziet er mooi uit.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      30 oktober 2017 om 17:31

      Dankjewel!

      Beantwoorden
  2. Eline schreef:
    30 oktober 2017 om 16:57

    Hmm dat lijkt me overheerlijk! Ik wil dit receptje graag eens proberen tijdens deze herfstvakantie!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      30 oktober 2017 om 17:31

      Leuk! Laat je weten wat je ervan vond?

      Beantwoorden
  3. Wanda schreef:
    30 oktober 2017 om 18:14

    Waarom doe je mij dit aan joh? Cheesecake met pepernoten… het is maar goed dat ik nooit iets bak want anders kwam het echt niet goed!

    Beantwoorden
  4. Luuk schreef:
    31 oktober 2017 om 00:14

    Erg leuk en mooie foto. Helaas voor mij teveel suiker voor 1 taart

    Beantwoorden
  5. Marjolein schreef:
    31 oktober 2017 om 11:24

    Oh lekker en inderdaad een goed plan om met mijn kinderen uit te proberen!Er gaat niets boven eigen gemaakte pepernoten!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      1 november 2017 om 00:16

      Ja, zelfgemaakte pepernoten zijn inderdaad ook heerlijk. En het gaat dan altijd zo lekker ruiken in huis.

      Beantwoorden
  6. Dafne schreef:
    1 november 2017 om 07:57

    Klinkt als een hele lekkere taart!

    Beantwoorden
  7. Helena schreef:
    3 november 2017 om 09:48

    Helaas een pepernotenfan, maar een cheesecake zonder pepernoten zou ik heerlijk vinden. He bah, heb gelijk trek 🙁

    Beantwoorden
  8. Lianne schreef:
    3 november 2017 om 17:33

    Ziet er lekker uit! Ik ga cheesecake steeds meer waarderen. 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Populair

Kinder Bueno tiramisu
Gestoomde bao buns
Christmas trifle
Oosterse kip met rijst
Tiramisu in glas
Krokante aardappelen met rozemarijn en knoflook

Nieuwsbrief

Handig om te weten

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved