Follow:
Koekjes, Recepten, Zoet

Snickerdoodles met witte chocolade

kaneelkoekjes met witte chocolade

Deze snickerdoodles met witte chocolade zijn echt heerlijk. Je hebt er wel een beetje meer werk van dan gewone koekjes, maar dat zijn ze zeker waard. Je maakt ze met beurre noisette: bruine boter die de koekjes een hele lekkere nootachtige smaak geven.

Direct naar recept

Snickerdoodles met witte chocolade

Deze koekjes maakte ik een paar jaar geleden voor het eerst met Jeanine en sindsdien hebben we ze al heel wat vaker gemaakt. Ze zijn te lekker om te weerstaan.

Het kost wel even wat werk om te maken. Zo moet het deeg rusten in de koelkast, kost het even wat tijd om de balletjes voor de snickerdoodles met witte chocolade te maken en dan moet je ook nog wachten tot ze afgekoeld zijn. De koekjes zijn namelijk heel erg zacht als je ze uit de oven haalt. Hierdoor kun je ze niet van het bakpapier halen tot ze afgekoeld zijn.

snickerdoodles met witte chocolade

Maar al dat werk is het waard, want wat zijn deze koekjes lekker. Houd je niet van witte chocolade? Gebruik dan pure of melkchocolade, of haal het helemaal weg.

beurre noisette

Je maakt de koekjes met beurre noisette of bruine boter. Beurre noisette maak je door boter te verwarmen tot het steeds wat bruiner wordt. Tijdens het koken gaat het boter schuimen en zie je dat het steeds helderder en bruiner wordt. Pas op dat de boter niet verbrand! De boter krijgt een nootachtige smaak.

snickerdoodles maken

Ik gebruik een eetlepel, Amerikaanse maten, voor het afmeten van de balletjes. Zorg ervoor dat elk balletje even groot is, dan is de baktijd ook hetzelfde. Twee eetlepels dus voor één koekje en in het midden een stukje witte chocolade.

Rol ze daarna door de kaneelsuiker. Dit maak je eenvoudig door suiker en kaneel te mengen met elkaar.

koekjes op bakplaat

Leg ze netjes op de bakplaat, maar zorg wel dat er genoeg ruimte tussen elk koekje zit. Bij mij konden er 12 koekjes op één bakplaat. Uiteindelijk worden ze ongeveer zeven centimeter breed. Je hoeft ze niet plat te drukken, ze worden vanzelf platter door de warmte van de oven.

Na het bakken kun je ze een paar dagen bewaren in een afgesloten bak of zakje.

Ingrediënten & bereidingswijze

Snickerdoodles met witte chocolade


Voorbereiding 45 minuten
Kooktijd 30 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Aantal 24 koekjes

Ingrediënten

 • 200 gram roomboter (ongezouten)
 • 180 gram lichte basterdsuiker
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 ei
 • 1 eidooier
 • 350 gram bloem
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel baking soda
 • 1/2 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • 1 theelepel vanille-essence
 • 2 repen witte chocolade
 • kaneelsuiker (suiker en kaneel gemegd, naar eigen smaak)

Bereidingswijze

 1. Maak eerst de beurre noisette. Doe de boter in een pan en laat op middenhoog vuur smelten, blijf het doorroeren. Eerst zul je zien dat de eiwitten zich gaan scheiden, er komt dan een laagje op de boter te liggen. Blijf doorroeren tot er schuim ontstaat en daarna zul je zien dat de boter langzaamaan gaat verkleuren. Je wilt de boter een beetje bruin hebben, maar het mag niet verbranden.

 2. Laat de boter afkoelen.

 3. Meng de basterdsuiker en de kristalsuiker en meng de boter erbij. Voeg het ei toe, spatel tot gemengd, en voeg daarna de eidooier aan, spatel opnieuw tot gemengd.

 4. Meng in een andere kom alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout) en de vanille-essence. Voeg de droge ingrediënten bij het mengsel met suiker en boter. Doe dit in drie gedeeltes en voeg elk gedeelte pas toe als de vorige helemaal is opgenomen.

 5. Koel het deeg af in de koelkast voor twee uren, of in de vriezer voor dertig minuten. Om het deeg goed te koelen, moet je het een beetje plat maken en in vershoudfolie wikkelen.

 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden Celsius.

 7. Maak bolletjes van het deeg en doe er steeds een blokje witte chocolade in. Ik maak met behulp van een eetlepel (Amerikaanse maat) steeds twee helften en voeg die bij elkaar. Dan heb je steeds dezelfde grootte bolletjes.

 8. Rol de bolletjes door de kaneelsuiker en leg ze op het bakpapier. Houdt genoeg ruimte tussen de koekjes en bak desnoods een paar keer. Bak de snickerdoodles in de voorverwarmde oven voor acht à tien minuten.

 9. Schuif het bakpapier met de koekjes op het aanrecht en laat de koekjes helemaal afkoelen. Ze zijn zacht, dus niet er proberen af te halen (dan gaan ze zeker kapot).

snickerdoodles

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply