Ik hou van aioli, oftewel knoflookmayonaise. Echt waar. En ik koop het dan ook heel vaak in de winkel. Inmiddels heb ik al zoveel soorten aioli’s uitgeprobeerd, dat ik precies weet welke winkel de lekkerste verkoopt en welke wat minder is. Maar het allerlekkerste is om het zelf te maken en vandaag heb ik een recept voor een hele snelle aioli.
SNELLE AIOLI (KNOFLOOKMAYONAISE)
Ik koop vaak aioli uit gemakzucht, want soms heb ik helemaal geen zin om een mayonaise te maken door heel lang te kloppen met een garde. Met dit recept is dat helemaal niet meer nodig, want je kunt hem heel eenvoudig maken met een staafmixer. Het resultaat is een heerlijke romige en een beetje frisse aioli, met een sterke knoflooksmaak.
En dat is echt heel erg lekker bij brood, om in te dippen met groente of chips, bij gegrilde gamba’s en over je gebakken vlees, of bij aardappelen uit de oven, voor je patat, op je broodje shoarma en zo kan ik nog wel even doorgaan.
De aioli bestaat grotendeels uit drie bestandsdelen: zonnebloemolie, eidooiers en knoflook. Daarnaast voeg ik ook nog altijd een beetje witte wijnazijn toe, citroensap en natuurlijk zout en peper.
De witte wijnazijn kun je eventueel vervangen met natuurazijn (gewone azijn), maar deze is misschien iets scherper qua smaak. Witte wijnazijn is een milde azijn, zeker in vergelijking met rode wijnazijn, en daarom zo lekker om te gebruiken in dit soort sauzen. Wil je liever natuurazijn gebruiken, of heb je geen witte wijnazijn, dan zou ik beginnen met dezelfde hoeveelheid en eventueel nog wat extra toevoegen. Blijf proeven!
Het citroensap past heel goed bij het romige van de mayonaise, het maakt het net een beetje frisser.
INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET
Snelle aioli
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 3 tenen knoflook (groot, anders 4 kleinere)
- 1/2 theelepel zout (eventueel wat extra)
- 2 eidooiers
- 175 milliliter zonnebloemolie
- 1/2 theelepel witte wijnazijn
- scheutje citroensap
- peper (naar smaak)
Instructies
- Hak de tenen knoflook heel fijn. Strooi het zout over de knoflook en plet alles met een mes tot een pasta.
- Doe de eidooiers, de knoflook met het zout, de zonnebloemolie, de witte wijnazijn, het citroensap en een beetje peper in een hoge en smalle beslagkom.
- Doe de staafmixer in het mengsel en zet hem aan. Beweeg een paar keer op en neer, tot alle olie is opgenomen.
- Voeg eventueel nog wat zout en meer peper toe naar smaak.
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor meer recepten naar de receptenindex!