Nog even en dan is het weer pakjesavond! Nog op zoek naar een leuk en lekker recept? Maak dan eens deze Sinterklaas arretjescake. Super makkelijk en natuurlijk heel erg lekker.
Arretjescake . Ik maakte dit vroeger vaak met mijn moeder of mijn oma en vond het altijd heel erg leuk om samen te maken.
Sinterklaas arretjescake
Arretjescake is echt verslavend lekker. Beetje machtig, dat wel, maar ik kan er nooit mee stoppen te eten.
Arretjescake of Arretje Nof?
Wist je dat het ook wel Arretje Nof genoemd wordt? Deze naam komt van het stripfiguur Arretje dat ooit bedacht is door de Nederlandse Olie Fabriek (NOF). In het receptenboekje van de NOF stond een recept voor deze cake en zo kwam het aan de naam Arretje Nof. Wij gebruiken nu roomboter voor de pepernoten arretjescake, in het recept voor de NOF ging het nog om frituurvet.
Meestal maak je arretjescake met gebroken biscuitjes, maar met kruidnoten, pepernoten en ander strooigoed is het ook super lekker!
Probeer eens een vulling met:
Pepernoten of kruidnoten
Chocoladepepernoten
Schuimpjuis
Tum tum’s
Stukjes chocolade
Hier vind je alle Sinterklaasrecepten!
Hoe maak je arretjescake voor Sinterklaasavond?
Het maken van arretjescake is echt super makkelijk. Ideaal dus om met kinderen te maken.
Je hebt maar vijf ingrediënten nodig:
Pure- of melkchocolade
Cacaopoeder
Bruine basterdsuiker
Ongezouten roomboter
Pepernoten en andere lekkernijen
Arretjescake wordt traditioneel met pure chocolade gemaakt, maar je kunt ook prima melkchocolade gebruiken of een combinatie.
Welk bakblik?
Ik heb voor deze Sinterklaas arretjescake gewoon een cakevorm gebruikt. Deze was iets te groot, dan werd de arretjescake te plat, dus heb ik maar de helft gebruikt. Geen cakevorm? Geen probleem, je kunt echt elke vorm gebruiken die je wilt. Heb je geen bakblikken? Kijk dan eens in de kast of je een schaaltje hebt, dat werkt ook prima.
Doe eerst bakpapier of vershoudfolie in je bakvorm en daarna het beslag. Dek ook de bovenkant af met vershoudfolie en laat vervolgens opstijven in de koelkast.
In Italië maken ze altijd ronde arretjescake, soort salamivorm, dat kun je doen met vershoudfolie. Leg de vershoudfolie klaar op een plat oppervlak. Verdeel het beslag in de lengte en rol het vervolgens op. Draai de zijkanten goed dicht en leg het in de koelkast.
Arretjescake zonder ei!
In veel recepten voor arretjescake zit rauwe ei. Het eten van rauw ei is niet geschikt voor zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid, vanwege de kans op een salmonellabesmetting. Daarom heb ik een recept bedacht zonder ei, wel zo makkelijk.
Zo bewaar je de Sinterklaas arretjescake
Je kunt de arretjescake ongeveer vijf tot zeven dagen bewaren in de koelkast. Doe het wel in een afgesloten vershouddoos. Na vijf à zeven dagen wordt de textuur van de arretjescake een beetje korrelig door de suiker en dan is echt minder lekker. Haal het een halfuurtje voor serveren uit de koelkast, zodat het een beetje op kamertemperatuur komt.
Wil je het langer bewaren? Doe het dan in de vriezer, dan blijft het ongeveer drie maanden goed. Laat het ontdooien in de koelkast. Dat duurt misschien wat langer, maar is beter om de zachte structuur te houden.
Ingrediënten en bereiden:
Sinterklaas arretjescake
www.volgdekruimels.nlEquipment
- Bakblik
Ingrediënten
- 250 gram roomboter (ongezouten)
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 75 gram cacaopoeder
- 250 gram pepernoten, kruidnoten en ander strooigoed
Instructies
- Bekleed het bakblik met vershoudfolie. Zo kun je later de arretjescake gemakkelijk uit de vorm halen.
- Smelt de boter.
- Voeg de suiker en cacaopoeder toe. Roer tot gemengd.
- Voeg de pepernoten en ander strooigoed toe. Meng opnieuw tot gemengd.
- Giet het mengsel in het bakblik en dek af met vershoudfolie.
- Laat het minstens zes uren in de koelkast staan voordat je het gaan snijden.