Skip to content
site-logo

Volg de kruimels

| Eat the dream

  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
  • Home
  • Recepten
    • Alle recepten
    • Zoet
    • Hartig
    • Feestdagen
  • Tips
    • Baktips
    • Kooktips
    • How to’s
    • Ingrediënten
  • Foodtalk
    • Inspiratie
    • Kookboeken
    • Kook- & bakgerei
  • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken?
Sinaasappel curd
Recepten

Sinaasappel curd

24 april 20179 oktober 2017 15 comments

Bijna Koningsdag en daarom nu een gerecht met oranje! Lemon curd kennen we waarschijnlijk allemaal wel, maar wist je dat je ook sinaasappel curd kunt maken. Heel anders dan lemon curd, maar net zo lekker. Vandaag heb ik een recept voor sinaasappel curd, deze maakte ik een paar weken geleden en ik weet nu al zeker dat ik hem heel snel weer ga maken!

sinaasappel curd

SINAASAPPEL CURD

Het gevaarlijke aan het maken van sinaasappel curd is het dat je er bijna niet van af kunt blijven. Het blijft je maar aanstaren als je de koelkast open doet en het past ook bij zoveel dingen. In de yoghurt of bij de kwark, op een broodje, op een cake of als vulling in muffins, of wat dacht je van merenguekransen met de curd. Het is trouwens ook heel erg lekker met ijs en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het maken van een sinaasappel (of lemon) curd vind ik altijd zo fascinerend. In het begin is het nog heel vloeibaar en dan krijg je steeds meer schuim. Net op dat punt dat je denkt dat hij nooit dikker gaat worden, zie je opeens dat het mengsel veranderd. De luchtbelletjes worden steeds kleiner en de curd wordt steeds logger en dikker, bijna als een vla. En dan ben je er bijna! Nog even goed verwarmen en je hebt een heerlijke curd.

Nog een paar tips voor het maken van de curd:

  • rasp eerst de schil van de sinaasappel, na het persen is dat heel erg lastig
  • pas op dat het eigeel niet gaat stollen, dit kan gebeuren als het vuur te hoog staat of als je stopt met kloppen
  • zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, anders gaat de temperatuur van de curd te snel naar beneden als je de boter toevoegt

De sinaasappel curd kun je tot twee weken bewaren in de koelkast.

INGREDIENTEN & ZO MAAK JE HET

sinaasappel curd

SINAASAPPEL CURD

www.volgdekruimels.nl
Recept voor sinaasappel curd.
4.67 van 3 stemmen
Recept afdrukken Pin recept
Je scherm blijft aan!
HOEVEELHEID: 250 milliliter

Ingrediënten
  

  • 1 geraspte sinaasappelschil
  • 100 milliliter sinaasappelsap (meestal zijn 2 middelgrote perssinaasappels genoeg)
  • 4 eidooiers
  • 125 gram suiker
  • 20 milliliter citroensap
  • 1 theelepel vanille-essence (of een halve vanillepeul)
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)

Instructies
 

  • Rasp de schil van één sinaasappel en pers twee sinaasappels uit tot je 100 ml sap heb.
  • Zet een pan met water op en plaats er een kom in, zorg dat de kom de pan afsluit en dat hij niet het water raakt.
  • Klop de eidooiers met de suiker los in de kom en voeg de rasp van de sinaasappel toe, het sinaasappelsap, het citroensap en de vanille-essence.
  • Blijf het mengsel kloppen met een garde. Er ontstaat eerst een schuim en langzamerhand wordt het minder helder, verdwijnt het schuim en wordt het steeds dikker. Stop wanneer het iets dikker is dan vla.
  • Haal het van het vuur af en voeg al roerend de boter toe in klontjes. Blijf roeren totdat alles is opgelost.
  • Schenk de sinaasappel curd in een weckpot of ander afsluitbaar bakje en laat het een paar uur afkoelen in de koelkast.
Heb je dit recept gemaakt?Laat het ons weten!

sinaasappel curd

sinaasappel curd recept

sinaasappel

Related Posts

Ultieme chocolate chip cookies recept
Ultieme chocolate chip cookies recept
Gevulde eieren maken (klassiek)
Gevulde eieren maken (klassiek)
Fudge met rozenwater
Fudge met rozenwater
Oreo brownies
Oreo brownies

Berichtnavigatie

Hollandaisesaus
Zoete aardappelsoep met kokos en limoen

15 comments

  1. Jessica schreef:
    24 april 2017 om 10:18

    Hmmm wat een goede tip zo bij Koningsdag in de buurt. Je foto’s zijn prachtig gemaakt!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      24 april 2017 om 11:12

      Dankjewel! Leuk om te horen:).

      Beantwoorden
  2. Johanne schreef:
    24 april 2017 om 10:43

    Inderdaad, mooie foto’s! Het oranje knalt er echt uit. En ik hoefde eigenlijk niet meer te lezen hoe je het maakt, je omschrijving maakt al dat ik het wil maken ongeacht hoe moeilijk ;-). Ik wist namelijk nooit zo goed wat ik met een curd aanmoest, maar blijkbaar kun je er hartstikke veel mee!

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      24 april 2017 om 11:13

      Je kunt er inderdaad veel mee, gewoon een keertje proberen! Benieuwd wat je ervan vindt:).

      Beantwoorden
  3. Carmen schreef:
    24 april 2017 om 11:23

    Ik zag sinaasappels en moest kijken, ziet er heeeeel goed uit!

    Beantwoorden
  4. Ester schreef:
    24 april 2017 om 11:56

    Mmmm de foto’s brengen me het water in de mond.
    ziet er heerlijk uit !

    Beantwoorden
  5. Sabine schreef:
    24 april 2017 om 12:30

    Lijkt me een erg lekker gerecht. Mega vrolijke kleur ook. Ik heb ooit eens sinaasappelsap aan een kwarktaart toegevoegd, dat was ook heerlijk. Kennelijk werkt sinaasappel goed toetjes, haha.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      24 april 2017 om 15:48

      Dat is ook erg lekker, sinaasappel maakt het ook zo lekker fris.

      Beantwoorden
  6. Marlies schreef:
    24 april 2017 om 13:02

    wat een goed idee om sinaasappels te gebruiken in plaats van limoenen/citroenen. Ik ga hem onthouden, want dit past goed bij verschillende taartjes.

    Beantwoorden
  7. Joandi Loes Tholen schreef:
    24 april 2017 om 14:20

    Past heel goed bij Koningsdag! Leuk en vast ook erg lekker

    Beantwoorden
  8. Kim - Favourkids schreef:
    24 april 2017 om 17:12

    Dat klinkt heerlijk! Ik ga dit recept snel eens proberen!

    Beantwoorden
  9. Martiena de Graaf schreef:
    24 april 2017 om 17:54

    Wat ziet dit er heerlijk uit en wat heb jij dit makkelijk uitgelegd!! Dankjewel voor dit heerlijke recept! Ik ga het ook zeker eens uit proberen!

    Beantwoorden
  10. Lianne schreef:
    25 april 2017 om 12:24

    Oh heerlijk! Ik heb er een keer brownies mee gemaakt, dat was ook erg smakelijk.

    Beantwoorden
    1. Danella schreef:
      25 april 2017 om 20:28

      Oh dat lijkt me ook heerlijk. Je brengt me op ideeën;).

      Beantwoorden
  11. Miryam schreef:
    28 april 2017 om 06:30

    Prachtige foto’s en dit lijkt me super lekker! Vandaag eens proberen.

    Beantwoorden

Geef een reactie! Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Popular

Gestoomde bao buns
Kinder Bueno tiramisu
Oosterse kip met rijst
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Kruimeldeeg recept (basisrecept)
Graham crackers vervangen

Newsletter

Good to know

Elke oven werkt anders. De oventijden die genoemd worden in de artikelen zijn richtlijnen. Het zou kunnen dat het gerecht iets korter of iets langer in de oven moet. Zie je ergens eetlepels, theelepels of cups staan? Dan heb ik het altijd over de Amerikaanse maten. Deze zijn namelijk altijd hetzelfde qua inhoud, terwijl lepels etc. onderling veel verschillen.

Disclaimer

Alle inhoud van Volg de kruimels ligt vast onder copyright. Foto’s, artikelen en andere elementen mogen niet zonder toestemming gebruikt worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend en Volg de kruimels is niet aansprakelijk voor enige direct of indirecte schade.

Bekijk de disclaimer voor meer informatie.

  • Home
  • Receptenindex
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Sitemap
© 2023 | Volg de kruimels - All rights reserved