Follow:
Informatief

In het seizoen: herfst (fruit, groente en kruiden)

groente en fruit in het seizoen herfst

Het is alweer bijna herfst! Op 21 september om precies te zijn, ook al voelt het met de storm van gisteren en het gure regenachtige weer van gisteren alsof het al een tijdje herfst is. Het vorige overzicht ging over de fruit en groente die je in de zomer goed kunt verkrijgen, dus nu is het tijd voor een overzicht van de seizoensgroente, -fruit en -kruiden van de herfst. Ik word altijd een beetje blij als er weer een nieuw seizoen zich aantreedt. Het weer verandert, andere recepten uitproberen en hierbij horen natuurlijk ook die groente en fruit uit het seizoen. Ook al kunnen we tegenwoordig heel veel soorten groenten en fruit het hele jaar goed verkrijgen, het is nog altijd beter voor het milieu om je een beetje te houden aan het seizoen. En de herfst is een prachtig seizoen. Niet alleen in de natuur, maar denk ook eens aan al die lekkere recepten met pompoen!

Klik hier voor de seizoenoverzicht voor de zomer!

IN HET SEIZOEN: HERFST

Fruit

Qua fruit gaan we er wel iets op achteruit in de herfst, tenminste dat vind ik altijd. Maar ik ben dan ook gek op rode vruchten, vooral frambozen, en die zijn bijna niet goed te verkrijgen in de herfst. Geeft niet, want we krijgen er ook weer andere lekkere vruchten voor terug, zoals die lekkere stoofpeertjes en mandarijnen.

Dit is het seizoenfruit in de herfst:

appels – bananen – citroen – druiven – grapefruit – meloen – mandarijnen – nectarines – peer – (wilde) perzik – pompelmoes – pruimen – sinaasappelen (ook navelsinaasappelen) – stoofperen.

Vanaf november/december vallen hierbij de grapefruit, meloen, nectarines en pruimen nog af.

Groente

De herfst is echt het seizoen van de knollen, allerlei soorten pompoen en heel veel kool.

En dit zijn de seizoensgroentes van de herfst:

aardappelen – andijvie – aubergines – bieten – bleekselderij – bloemkool – boerenkool – broccoli – courgettes – doperwten – knolselderij – komkommer – kool (koolraap, Chinese-, rode-, savooie-, witte-, spits- en groene kool) – paddenstoelen – paksoi – pastinaak – pompoen – postelein – prei – raapstelen – radijs – rammenas – schorseneren , snijbonen – sperziebonen – spruiten – taugé – tomaten – uien – veldsla – venkel – wortelen (winterwortel en bospeen) – witlof – ijsbergsla – zuurkool.

Kruiden (en een beetje specerijen)

In de herfst maken we meestal wat warmere gerechten en dat mag ook wel met dat koude weer buiten. De smaken zijn vaak heel krachtig en dus verwarmend, bijvoorbeeld met gember. Vaak wordt er in de herfst wat meer gebruik gemaakt van specerijen in gerechten en iets minder verse kruiden. Je kunt nog wel een aantal kruiden goed planten in je tuin, maar pas wel op voor vorst, want meestal kunnen ze daar niet zo heel goed tegen.

Kruiden en specerijen die je goed in de herfst kunt gebruiken zijn:

gember – kaneel – kruidnagel – kurkuma – munt – oregano – rozemarijn – salie – tijm.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

5 Comments

 • Reply Loes

  Zo handig dit artikel! Ik kijk vooral uit naar de stoofperen en mandarijnen, want daar ben ik dol op!

  14 september 2017 at 08:36
 • Reply Sylvia Salseras

  Ieder seizoen is mooi, ook wat het eten betreft. De stamppotten komen er weer aan, de verse soepen…zalig!

  14 september 2017 at 10:11
 • Reply Bo

  Leuk zo’n seizoens gebonden onderwerp

  14 september 2017 at 10:52
 • Reply nicole

  Altijd handig om te weten wat het seizoens fruit en de groentes zijn. Die zijn dan vaak ook het voordeligst.

  14 september 2017 at 11:10
 • Reply Lianne

  Handig overzicht. Dan gaan we binnenkort maar eens aan de slag met nectarines. 🙂

  14 september 2017 at 13:19
 • Leave a Reply