Follow:
Op reis, To see

Sacro Monte di San Francesco: de heilige berg bij Lago di Orta

heilige berg ortameer

Wanneer je de berg opklimt zie je de kapellen verijzen door de bomen. Als een klein dorp bij elkaar gezet. Je kunt op de Sacro Monte di San Francesco heerlijk rondwandelen. Genieten van het uitzicht over het Ortameer en de kapellen en de kerk bekijken.

SACRO MONTE DI SAN FRANCESCO

Het Ortameer, Lago d’Orta, ligt in het noorden van Italië. Net over de grens van Zwitserland en vlakbij het Lago Maggiore. Op één van de bergen langs het meer zijn er een aantal kapellen en beelden opgericht voor de heilige Franciscus van Assisi.

In de regio Piemonte zijn in totaal negen heilige bergen. Ze staan allemaal op de Wereldefgoedlijst van UNESCO. Op de Sacro Monte di San Francesco zijn twintig kapellen en een kerk gebouwd met fresco’s en tientallen beelden. Alles draait om het leven van Franciscus van Assisi.

Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi is een Italiaanse heilige. Hij werd rond 1182 geboren in Assisi als Giovanni di Pietro Bernardone en stierf op 3 oktober 1226. Het is onbekend waarom hij zijn naam naar Francesco (Italiaans voor Franciscus) heeft veranderd. Volgens het ene verhaal heeft zijn vader dat gedaan nadat hij thuiskwam van een reis uit Frankrijk en volgens het andere verhaal heeft hij zelf voor een nieuwe naam gekozen.

Hij was de zoon van een rijke koopman uit Assisi. Volgens de verhalen leefde hij een wild leven. Veel feesten, etentjes en dure kleding. In 1202 werd Franciscus een krijgsgevangene na een veldslag tussen Assisi en de stad Perugia. Hij kwam al snel weer vrij, maar zijn leven was veranderd. Franciscus bekeerde zich en ging verder leven in armoede.

houten beelden kapel sint franciscus van assisi

In 1205 kreeg hij zijn eerste visioen en sprak daar met God. Vanaf die tijd leefde hij zeer vroom, bijna als een kluizenaar. Hij nam afscheid van zijn familie, gaf de kleding terug die van zijn vader was en leefde volledig in armoede en gebed. Hij bekommerde zich om de melaatsen, zieken en de natuur en dieren. Later sloten mensen zich bij hem aan en zo werd de Franciscaanse monnikenorde in leven geroepen.

Op 3 oktober 1226 stierf Franciscus in Assisi. Hij is begraven in de San Giorgio kerk in Assisi na een processie op 4 oktober. De dag waarop de processie plaatsvond werd zijn naamdag na de heiligverklaring. En nu vieren we nog steeds zijn naamdag, namelijk met dierendag.

De heilige berg bij Lago di Orta

sacro monte di francesco ortameer

Elke kapel heeft een ander ontwerp, geen één is hetzelfde. De bouw van de gebouwen kostte maar liefst tweehonderd jaar. Hierdoor zien we allemaal verschillende architectonische stijlen. Denk aan barok, maar ook renaissance, laat-renaissance en rococo.

Er zijn verschillende kunstenaars betrokken geweest bij het project. Beeldhouwer Christopher Prestinari, schilders Giovanni Battista, Giovanni Mauro della Rovere en Morazzone. Later kwamen daar de Lombardische schilder Stefano Maria Legnani bij en de Nuvolone broers.

monogram ihs kapel franciscus orta

IHS: Een monogram dat staat voor Jezus, het zijn de eerste drie letters van de naam van Jezus in het Grieks ‘ΙΗΣΟΣ’ (iota, eta en sigma). 

De bouw begon in 1590 en was pas voltooid in 1790. Alles is gebouwd met geld dat is ingezameld door de bewoners van Orta san Giulio. Veel Ortese ambachtslieden hebben meegewerkt aan het project. Denk aan smeden voor de metalen hekwerken, houtbewerkers voor de deuren en arbeiders voor de bouw.

fresco's heilige berg bij orta

Elke kapel is gedecoreerd met vele fresco’s, allemaal over het leven van Franciscus. Bij elke kapel staat een korte beschrijving, zodat je een beetje weet waar het over gaat. In de kapellen staan ook nog beelden van hout. Geschilderd en samen vormen ze een tafereel dat weer gaat over de belangrijke gebeurtenissen van Franciscus van Assisi.

Helaas zie je wel op sommige stukken het verval. Niet alle fresco’s zijn meer van goede kwaliteit en ze hebben dringend een restauratie nodig. Gelukkig zie je dat ze hier druk mee bezig zijn. Er wordt ook geld ingezameld voor de restauratie.

beeldengroep sacro monte di francesco

De beelden zijn een beetje apart, maar wel interessant om te zien. In Italië ben ik de marmeren beelden wel gewend, maar dit had ik nog nooit eerder gezien. De een vind het misschien wat kitcherig, en dat is het eigenlijk ook wel een beetje, maar het is wel erg knap gemaakt en bijzonder. De kleuren, de draperingen van de kleding, de gezichten en het gehele tafereel is mooi om te zien.

uitzicht lago di orta

Overal heb je prachtige uitkijken over het meer. Bij sommige uitzichtpunten kun je het eiland, Isola san Giulio, zien liggen in het Ortameer.

En nog wat praktische informatie

Wil je de heilige berg bezoeken? Dan heb ik nog wat handige informatie voor je:

  • Adres: Sacro Monte di Orta – Via Sacro Monte 5 – Orta San Giulio
  • Neem een blauwe parkeerkaart mee. Voor sommige parkeerplaatsen moet je betalen en bij anderen mag je een bepaalde tijd staan als je een blauwe parkeerkaart gebruikt.
  • Er is geen restaurant, toilet o.i.d. in de buurt. Neem dus zelf wat te eten of te drinken mee als je van plan bent om lang te blijven.
  • Kom niet aan de kunstwerken.
  • Er wordt geen entree gevraagd, maar je kunt in de kerk of één van de kapellen wel doneren voor de restauratie.

En als je dan toch in de buurt van Orta bent, ga dan meteen even naar het dorpje Orta san Giulio. Lekker op het terras wat drinken, rondwandelen door de kleine straatjes of met de boot naar het eilandje in het midden van het meer.

Je kunt vanaf de berg naar beneden wandelen naar het plein van Orta, deze route wordt goed aangegeven. Of je gaat een stukje met de auto.


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply