Ooh gevulde eieren. Misschien een tikje ouderwets, maar ze ontbreken nooit bij mij op een verjaardag of ander feestje. Deze roze gevulde eieren zijn wel erg pinterest perfect en voorzien van een mooi roze laagje. Je kleurt de eieren met bietensap en hier gaat wel wat tijd inzitten. De eieren laat je namelijk ongeveer twaalf uur in het bietensap liggen en daarna zijn ze prachtig roze geworden.
ROZE GEVULDE EIEREN
Ik maak dit echt heel graag en heb inmiddels heel wat recepten uit kunnen proberen. Af en toe denk ik nog wel eens ‘dit is toch veel te ouderwets’, maar echt, deze hapjes zijn vaak als eerste op. Je kunt er ontzettend veel mee variëren en toen ik deze roze gevulde eieren zag op Pinterest, wilde ik die natuurlijk meteen uitproberen.
Gevulde eieren, mimosa-eieren of deviled eggs, ik denk dat iedereen ze wel kent. Ze zijn volgens mij een gewild borrelhapje op feestjes.
De oorsprong van gevulde eieren gaat waarschijnlijk terug naar het oude Rome. Zij dipten een hardgekookt ei in een pittige saus en aten dit als een soort aperitiefje, een ‘gustatio’ genoemd. Later werd er ook geschreven over kleine gevulde eieren, bijvoorbeeld met vijgen.
Een paar eeuwen later komen we gevulde eieren tegen in Spanje. Een hardgekookt ei werd dan doormidden gesneden, het eigeel mengden ze met allerlei kruiden en specerijen en na het vullen, deden ze beide helften weer op elkaar. In de middeleeuwen in Europa werden ze met onder andere rozijnen, allerlei soorten kaas en en sausjes.
In de klassieke recepten die je nu kunt vinden, wordt er gebruik gemaakt van mayonaise voor de vulling. In het kookboek van Fannie Farmer’s ‘Boston Cooking-School Cookbook’ wordt voor het eerst mayonaise genoemd voor het maken van gevulde eieren. En vanaf ongeveer het einde van de Tweede Wereldoorlog zien we dit overal terugkomen.
Je kunt veel variëren met de vulling van gevulde eieren, maar ik blijf de (klassieke) combinatie van mayonaise, mosterd en paprika ontzettend lekker vinden. De eieren kleur je met bietensap en ik was eerst bang dat je de bieten teveel zou proeven, maar dat was gelukkig niet het geval. Ja, je proeft ze wel, maar dat maakt ze niet minder lekker en het blijft subtiel.
Ik heb twee vullingen gemaakt, eentje dus met mosterd, paprika en mayonaise en de andere met mayonaise en kerriepoeder. Maar ze zijn ook erg lekker met dille, of heel fijngesneden ansjovis, knapperige bacon, wasabi of krab.
Wil je ze iets gezonder maken, dan kun je fritessaus gebruiken of een combinatie van mayonaise en yoghurt.
Nog een variatie op de klassieke gevulde eieren maken? Hier vind je een recept voor gevulde eieren met miso.
Ingrediënten & zo maak je ze
PINTEREST PERFECT GEVULDE EIEREN
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
Voor de eieren:
- 6 eieren
- 3 bieten gekookt en afgekoeld
Met kerrie:
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel kerrie
- zout en peper
- peterselie verse, in fijne stukjes gesneden
Met paprika:
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- zout en peper
- peterselie verse, in fijne stukjes gesneden
Instructies
Voor de eieren:
- Kook de eieren in 8 minuten hard.
- Pureer de bieten in een blender met het sap of een beetje water.
- Pel de eieren, en doe ze in een schaal. Giet het bietensap over de eieren en zorg ervoor dat ze helemaal onder staan. Heb je niet genoeg bietensap, maak het dan wat dunner met water. De eieren moet elkaar niet aanraken, want dan krijg je lichtere plekken.
- Zet het in de koelkast en laat het minstens tien tot twaalf uren staan.
- Daarna haal je de eieren uit het bietensap en spoel ze af onder de kraan. Halveer de eieren en haal het eigeel eruit voor de vulling.
Voor de vulling:
- Voor beide vullingen kun je de volgende bereidingswijze volgen: Prak het eigeel fijn en doe de mayonaise erbij.
- Meng het goed bij elkaar en doe de kruiden en specerijen erbij. Breng op smaak met zout en peper. Blijf steeds proeven en doe er eventueel wat meer kruiden en/of specerijen bij. Is het mengsel te droog, voeg dan nog wat mayonaise toe.
- Doe de vulling in een spuitzak en spuit het in de lege ruimte van de halve eieren. Strooi er nog wat verse peterselie overheen en je bent klaar.
Notities
Volg mij ook op Facebook, Instagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!
Ga voor alle recepten naar de receptenindex!
Wat ziet dat er leuk uit zeg!
Ik houd zelf niet zo van gevulde eieren, maar dit ziet er wel super leuk uit!
Wat een leuk idee!
Leuk! Ik moet ze nog maken voor het kdv van mijn zoontje. Ze geven voor Pasen een feest voor alle ouders en kinderen. Gelukkig maar twintig stuks, maar in een kleurtje zijn ze wel veel feestelijker.
Wat leuk dat ze een feest geven met Pasen, dan is dit wel geschikt ja. En twintig stuks valt ook wel mee inderdaad. 🙂