Follow:
Hartig, Hoofdgerechten, Hoofdgerechten vegetarisch, Recepten, Soep, Vegetarisch & veganistisch

Romige thaise soep met wortel en zoete aardappel

wortelsoep met zoete aardappel

De mooie warme en zonnige dagen zijn nu toch echt afgelopen, maar dat betekent alleen maar dat de herfst is begonnen! En dat vind ik zo’n mooi seizoen. De kaarsjes kunnen weer aan, prachtige kleuren in de natuur en recepten zoals deze Thaise soep met wortel, zoete aardappel en gember. En juist de gember maakt deze soep heerlijk verwarmend.

THAISE SOEP MET WORTEL, ZOETE AARDAPPEL, GEMBER EN LIMOEN

Eén van de foodblogs die ik volg is de Half Baked Harvest. Haar foto’s zijn echt jaloersmakend mooi en de gerechten zijn ook nog eens heel erg lekker. Ik kwam deze Thaise soep tegen en had direct zin om het zelf te maken. Natuurlijk heb ik wel het nodige veranderd, want ik ben heel slecht in het volgen van recepten.

De soep is vegetarisch, maar ook heel gemakkelijk veganistisch te maken. Laat dan gewoon de crème fraîche eruit, of vervang het met plantaardige room of sojayoghurt.

thaise soep met wortel en zoete aardappel

Met de rijst erbij kun je het prima als hoofdgerecht eten, helemaal als je er nog wat broodjes bij serveert. Geroosterd brood is perfect om te dippen in de soep. Geen zin in rijst? Ook prima, dan laat je het gewoon weg.

Het makkelijke aan soep is dat je gewoon alle ingrediënten in de pan doet. Even laten koken tot alles zacht is en je hoeft het alleen nog maar te pureren. Je hoeft niet te letten of je de zoete aardappel en wortel wel netjes snijdt, want alles wordt daarna toch gewoon gepureerd in een blender of staafmixer.

warme thaise soep met gember en limoen

De gember maakt deze soep lekker verwarmend, maar hij is nog steeds fris door de limoen. Breng de soep pas op smaak met de specerijen en zout en peper op het einde. Door het kookproces veranderen de smaken en je voegt dan heel gemakkelijk teveel zout en peper toe.

Je kunt de soep goed van tevoren maken en een paar dagen bewaren in de koelkast. Ik maak altijd graag wat meer soep, dan kan ik het invriezen of meenemen naar werk.

Ingrediënten & bereidingswijze

Thaise soep met wortel en zoete aardappel


Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 40 minutes
Aantal 4 kommen

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 2 kleine uien
  • 2 theelepels gember
  • 400 gram zoete aardappel
  • 3 dikke winterpenen (ook ongeveer 300-400 gram)
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 limoen sap
  • 1 eetlepel crème fraîche (+ extra voor garneren)
  • zout en peper
  • 200 gram rijst (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Verhit een beetje olie in een pan.

  2. Snijdt de knoflook en de ui in grove stukken en doe het in de pan.

  3. Snijdt ook de wortel en de zoete aardappel in blokjes en doe het in de pan.

  4. Wil je er rijst bij? Kook deze dan ondertussen gaar.

  5. Voeg 1 liter groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat zacht pruttelen tot de zoete aardappel en wortelen zacht zijn.

  6. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender.

  7. Voeg de sojasaus, chilipoeder, paprikapoeder en het sap van een halve limoen toe. Verwarm het op het vuur tot het wat dikker begint te worden. Breng dan op smaak met zout en peper.

  8. Voeg op het laatst nog wat crème fraîche of kookroom toe. Verdeel over de kommen, garneer met nog wat limoen, koriander of met wat rijst.

zoete aardappelsoep met wortel


Volg mij ook op FacebookInstagram en Pinterest! Maak je een gerecht van Volg de kruimels? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat je ervan vond. Laat een reactie achter, neem contact met me op of tag me op social media met #volgdekruimels!

Ga voor alle recepten naar de receptenindex!

Share on
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply