Oh pompoen! Ik ben er echt gek op. We kunnen er nog heel even van genieten, want het seizoen is nu wel echt bijna voorbij. Deze risotto met pompoen is lekker romig, niet te droog en vol met smaak. Ik hoor vaak dat risotto heel erg moeilijk is, maar dat valt echt wel mee. Met mijn tips komt het helemaal goed!
Risotto met pompoen
Risotto is zo’n heerlijk eenpansgerecht. Ideaal vind ik dat, want ik heb een hekel aan afwassen. Deze risotto heb ik gemaakt met pompoen en dat past perfect bij het romige van de rijst.
Voor een risotto heb je wel speciale risotto-rijst nodig. Gooi dus niet gewone basmati of pandan-rijst in de pan en verwacht een goed daarmee een goed resultaat, want dat gaat sowieso niet lukken. Gelukkig kun je risotto-rijst, zoals Arborio of Carnaroli, kopen in de supermarkt of in een speciaalzaak.
Ik heb mijn rijst in Italië gekocht en de zak met rijst stond na een paar maanden nog steeds onaangeraakt in de kast. Dat heb ik altijd als iets lekkers meeneem uit het buitenland, dan wil ik het per se bewaren voor iets speciaals. Meestal is het resultaat dat ik het heel lang niet gebruik.
Tijd om daar eens verandering in te brengen!
En dat deed ik met deze risotto met pompoen.
Vaak wordt er gedacht dat risotto heel moeilijk is om te maken en dat er heel veel fout kan gaan. Ik ben de eerste die toegeeft dat er bij risotto wel wat dingen fout kunnen gaan, maar met wat liefde en aandacht is het echt niet zo ingewikkeld.
Hoe zorg je ervoor dat je risotto niet mislukt?
Een paar tips:
- Zet al je ingrediënten van tevoren klaar.
- Blijf bij je pan staan, loop niet weg om iets anders te doen.
- Roer rustig en laat de risotto niet te hard koken.
- Voeg steeds een klein beetje bouillon toe, niet teveel in één keer.
- Blijf proeven!
Ingrediënten & bereidingswijze
Risotto met pompoen
www.volgdekruimels.nlIngrediënten
- 500 gram pompoen
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 500 gram risotto-rijst
- 0,5 liter witte wijn
- 1,5 liter groentebouillon
- bosje peterselie
- klont boter
- zout en peper
Instructies
- Snijdt de pompoen in kleine stukjes.
- Verhit een pan met olijfolie. Doe de pompoen erin met een beetje zout en peper en een halve theelepel paprikapoeder. Bak de pompoenblokjes aan tot ze bijna gaar zijn.
- Haal de pompoen eruit en pureer de helft. Laat even staan.
- Verhit de bouillon en zet dit alvast klaar.
- Snipper de ui fijn en snijdt de knoflook fijn. Doe nog een beetje olijfolie in de pan van de pompoen en fruit de ui en de knoflook aan.
- Voeg de rijst toe (ongekookt) en roer even tot de rijst glazig is geworden.
- Voeg de gepureerde pompoen toe en een beetje wijn. Wacht even en begin dan te roeren. Steeds als de risotto droog begint te worden, voeg je nieuwe bouillon of wijn toe. Schepje voor schepje, niet teveel in één keer.
- Blijf proeven tot de rijst beetgaar begint te worden.
- Voeg de pompoenblokjes toe en blijf nog steeds bouillon toevoegen als het droog wordt.
- Is de rijst klaar? Doe de peterselie erin en het klontje boter. Roer tot de boter is opgelost en schep direct op.